Soinin päättäjät tyytyväisiä vuoden 2015 tilinpäätökseen

Mainos[adrotate banner="3"]

Soinin kunnanvaltuusto huokui tyytyväisyyttään, kun käsittelyssä oli vuoden 2015 tilinpäätös. Kun talousarvio laadittiin poistojen jälkeen 480000 euroa alijäämäiseksi, tilinpäätös osoitti 585004 euroa ylijäämäistä.

Verotulot olivat arvioitua suuremmat ja kaikki lautakunnat pysyivät talousarviossaan.

MAINOS

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Kirsi Hautakangas oli huolissaan kunnan lainakannasta.

– Lainakanta oli vuoden lopussa asukasta kohden 4024 euroa. Se on yli tuhat euroa enemmän kuin maamme kunnissa keskimäärin. Mikäli korkotaso nousee, muodostaa suuri lainamäärä kunnalle merkittävän taloudellisen riskin.

Tarkastuslautakunta pitää tärkeänä, että kuntaan saadaan selkeä kuntastrategia tulevaisuutta varten. Seminaari strategiasta onkin tulossa päättäjille ja viranhaltijoille syksymmällä.

Kunnanjohtaja Stefan Sundberg oli tyytyväinen toisen peräkkäisen vuoden ylijäämäiseen tilinpäätökseen.

– Linja on oikea. Uhkatekijänä on lainakanta, joka on kuitenkin laskenut viime vuosina. Mennään eteenpäin pienin askelin ja investoinnein. Uskoisin, että pienten kuntien tilanne näyttää helpommalta kuin muutama vuosi sitten kuntaliitospaineiden alla, uskoo Sundberg.

Tilinpäätöstä kehuttiin usean valtuutetun toimesta.

Keskustan ryhmäpuheenvuoron käyttänyt Tapani Akonniemi totesi, että pienikin voi menestyä, kun menot pidetään kurissa. Lautakunnat ovat toimineet myös hyvin.
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Juha-Pekka Keisala totesi, ettei olisi uskonut näin positiiviseen tilinpäätökseen.

– Sivistys ja perusturva onnistuivat mainiosti. Täytyy kiittää myös henkilöstöä positiivisesta taloudesta.

Jaakko Keisala kehui positiivista yhteistyötä niin viranhaltijoiden kuin päättäjienkin kesken.

Lisämääräraha rakennusten kunnostuksiin

Kotivaarassa ja päiväkodilla on todettu kunnostustarpeita, mitkä pitää hoitaa tänä vuonna. Kotivaarassa joudutaan poistamaan kellarin muovimatot ja korvaamaan laatoilla tai osin maalauksella. Päiväkodilla korjataan kesän aikana ulkoseinävaurio ja vaihdetaan lattiamatot.

Muita tarpeita sisäilmatutkimuksissa ei ilmennyt. Korjaustoimenpiteisiin annettiin 50000 euron lisämääräraha.

Muissa asioissa keskusteltiin mm. SOTE-tilanteesta. Todettiin, että mikäli kunta ei olisi päättänyt lähteä Kuusiolinnaan, oma terveysasema olisi ollut vaarassa sulkeutua. Nyt sopimuksella turvataan asema ja sen palvelut ainakin kymmeneksi vuodeksi.

Kunnanjohtajan mukaan maakuntauudistuksessa nykyisestä budjetista lähtee 60-70 prosenttia, kun perusturvan rahoitus siirtyy kunnalta pois. Ennaltaehkäisevä terveydenhoito ja kaavoitus korostuvat tulevassa roolissa.

Nyt budjettimme on noin 15 miljoonaa euroa, kun se tulevaisuudessa on noin kuusi miljoonaa. Kunnille uudistus on suurin sitten kuntien perustamisen jälkeen.

Rami Puro

MAINOS
Edellinen artikkeliSoinin Kunniakierrokselta hyvä potti nuorisourheiluun
Seuraava artikkeliPohjalaisen taiteilijaliiton teoskokoelma Nelimarkka-museoon