Vanha pankki kokee uuden elämän Soinissa

Mainos[adrotate banner="3"]

Soinin vanha Säästöpankki elää uutta aikaansa. Soini-seuran talkoolaiset ja rakennuksen nykyiset omistajat Tero ja Siiri Saarimaa ovat ehostaneet talon jo mukavaan kuntoon.

Soini-seuran Pankki -näyttely avattiin yleisölle viime keskiviikkona. Soini-seuran puheenjohtaja Lasse Autio kertoi pankin vaiheista runsaslukuisalle yleisölle.

MAINOS
"Vanha pankki" sijaitsee osoitteessa Multaintie 11.
”Vanha pankki” sijaitsee osoitteessa Multaintie 11.

– Suomessa Säästöpankkitoiminta alkoi 1880 -luvulla. Soiniin pankki tuli vuonna 1902. Alussa pankkitoimintaa hoidettiin useammassakin kiinteistössä. Ensimmäinen paikka oli liikekeskuksen viereisessä nykyisen Fysiokeskuksen kiinteistössä.

– Pankki oli avoinna kerran kuukaudessa. Pankkina on toiminut Jaakkolan paja, liikekeskuksen kohdalla sijainnut kunnantoimisto ja nykyinen kunnantalo. Vuonna 1936 pankki sai ensimmäisen oman rakennuksen, tämän nykyisen rakennuksen. Pankin toiminnasta vastasivat isännistöä lukuun ottamatta naiset.

– Pankinjohtajana syksystä 1936 lähtien toimi neiti Rauha Vainio, myöh. Antila. Antila toimi menestyksekkäästi johtajana ja pankki kehittyi voimakkaasti hänen pitkällä johtajakaudella. Pankki-Rauhana tunnettu nainen johti Säästöpankkia eläkkeelle jäämiseensä asti, vuoteen 1972.

Even korista -monologin esitti näyttelyn avajaisten jälkeen Heidi Huvila.
Even korista -monologin esitti näyttelyn avajaisten jälkeen Heidi Huvila.

Peräti 45 vuoden ajan pankissa työskenteli Eila Jousmäki. Kun Säästöpankki muutti uusiin toimitiloihin vuonna 1962, Eila ja Lauri Jousmäki osti kiinteistön itselleen ja muuttivat siihen asumaan.

Perheen lisäksi kiinteistö on toiminut asuntona monille kuntalaisille. Pankkisali on toiminut myöhemmin myös liiketilana. Elektroniikkakorjaamon jälkeen pankin täytti kangas- ja vaateliike Halpa-aitta, jota Pirjo Kotanen piti talossa vuosina 1972-1992.

Nykyisin kiinteistön omistavat Tero ja Siiri Saarimaa. Teron työhuone sijaitsee kiinteistössä.
Soini-seuran näyttely pankin toiminnasta jatkuu heinäkuun loppuun saakka. Näyttelytila on avoinna torstaisin ja perjantaisin kello 12-16. Yhteislipulla pääsee tutustumaan myös kombihallin monipuoliseen näyttelyyn.

Soinin Säästöpankin näyttelyä ovat olleet tukemassa mm. Töysän ja Kuortaneen Säästöpankkisäätiöt.

Rami Puro

MAINOS
Edellinen artikkeliKaksi pelleä Alajärven markkinoille
Seuraava artikkeliTaideateljee Sari Haapaniemi tarjoaa tutustujalleen silmän ja sielun ruokaa