Taideateljee Sari Haapaniemi tarjoaa tutustujalleen silmän ja sielun ruokaa

Mainos[adrotate banner="3"]

Lehtimäellä Wanhan Nevantakasen tila avaa ovensa yleisölle nyt kolmatta kesää. Tilan ihastuttava miljöö kertoo isäntäparinsa Sari ja Ari Haapaniemen intohimosta vanhan säilyttämiseen ja uudistamiseen niin, että jo käynti tilan pihapiirissä ja puutarhassa on elämys sinänsä.

Kun tähän päälle lisätään se, että vanhan ladon uumenista avautuu Sarin värejä, lämpöä ja raikkautta hehkuva taidenäyttely, ei ole ihme että viime kesänä viiden viikon aikana paikalle löysi tuhat kävijää.

MAINOS
Puutarhan ruusut puhkesivat kukkaan keskikesän juhlaan.
Puutarhan ruusut puhkesivat kukkaan keskikesän juhlaan.

Wanha Nevantakanen on ollut Arin suvussa vuodesta 1648 alkaen. Ari ja Sari ovat olleet tilan isäntäparina viimeiset seitsemän vuotta, minä aikana he ovat kunnostaneet alunperin lähes purkukuntoista tilaa nykyiseen loistoonsa.

Haapaniemet asuvat tilalla noin puolet vuodesta. Varsinainen koti heillä on Vaasassa, mutta talvisin pitkiä aikoja kuluu myös etelän lämmössä ja valossa, jossa maalaamisesta Sari nauttii. Viime talven Haapaniemet olivat Espanjassa, jonka ajan maalauksia on nyt nähtävillä Nevantakasessa.

Kesäisin Sari ei maalaa. Vanhan tilan kunnostustyöt vievät kaiken isäntäparin ajan ja kun ateljeen ovet jälleen ensi perjantaina 1.7. aukeavat suurelle yleisölle, kuluu aika ateljeen ja tilan esittelyssä vierailijoille.

Taideateljee Sari Haapaniemi tarjoaakin kävijälleen taidekokemuksen vanhassa, aidossa maalaismiljöössä, jossa vierailija saa rauhassa viihtyä, kahvitella ja kävellä runsaassa, rönsyilevässä taidepuistossa ja ylipäätään viettää aikaa taiteilijan asuinympäristössä.

Kansainvälistä menestystä

Sari Haapaniemi on kotoisin Vaasasta ja ylioppilaaksi hän kirjoitti Tampereella. Arin kanssa yhteinen taival alkoi jo 15 -kesäisenä nuorten alkaessa seurustella.

Ylioppilaana Sari ei tiennyt, mitä haluaisi aikuisena tehdä. Taide oli aina ollut tärkeä osa elämää, mutta uskallus lähteä taiteen alalla ei vielä ollut riittävä. Sari opiskelikin hammashoitajaksi ja toimi ammatissa kunnes perheen poika syntyi.

– Äitiyslomalta en enää palannut tuohon työhön, vaan sinä aikana tuli varmuus siitä mikä on oma urani ja lähdin opiskelemaan, Sari muistelee. Opintoja kesti muutaman vuoden ajan ja tuolta ajalta Sari kiittää erityisesti sitä, että hän sai rohkeuden tarttua palettiveitseen.

Taidemaalari Sari Haapaniemen viime talvena Espanjassa syntyneistä töistä on tehty myös kirja. Taulut sopivat täydellisesti vanhasta ladosta tehdyn näyttelytilan seinille.
Taidemaalari Sari Haapaniemen viime talvena Espanjassa syntyneistä töistä on tehty myös kirja. Taulut sopivat täydellisesti vanhasta ladosta tehdyn näyttelytilan seinille.

Taide vei mukaansa paitsi Sarin itsensä, myös Arin. 16 vuotta sitten Ari jätti työnsä it -alalla ja omistautui täysin vaimonsa uran tukemiseen. Tuota päätöstä ei ole tarvinnut katua, sillä näin Sarilla on hieno mahdollisuus keskittyä maalaamiseen, kun Ari hoitaa kaiken muun: näyttelyjen sopimiset, yhteydet gallerioihin, jopa taulujen kehystämisen.

– Tästä on ollut suuri apu etenkin takavuosina, kun kiersimme paljon messuja ja ulkomaisia näyttelyjä, Sari sanoo muistellen ensimmäistä näyttelyään Pariisissa, jonne matka tehtiin pakettiautolla!

Sarilla onkin ollut useita yksityis- ja yhteisnäyttelyitä niin Suomessa kuin ulkomailla, esim. Tukholmassa, Pariisissa ja New Yorkissa, sekä yhteisnäyttelyitä mm. Las Vegasissa museossa Southern Nevada Museum of Fine Art.

Sari Haapaniemen maalauksissa tunnusomaisia ovat paksut maalikerrokset ja runsas värien käyttö. Teokset ovat pääosin öljyvärimaalauksia ja ne henkivät positiivista valoa sekä hyvää mieltä.

– Olen koloristi henkeen ja vereen. Taiteeni on esittävää, mutta silti modernia.

Maalauksilla onkin vankka ihailijajoukkonsa ja kesänäyttely Lehtimäellä tuokin paikalle pitsi lähiseutujen asukkaita, Haapaniemen taiteen tuntijoita kautta maan Helsingistä Utsjoelle.

Tämän kesän näyttely aukeaa ensi perjantaina 1.7. ja on avoinna 7.8. saakka joka päivä kello 12-17 tai sopimuksen mukaan.

Ateljeessa järjestetään myös musiikki-ilta Runon ja Suven päivänä, keskiviikkona 6.7. kello 19. Ohjelmistossa on mm. Eino Leinoa, Lauri Viitaa, Aale Tynniä ja muita kesäisiä lauluja. Estradilla nähdään kitaransa kanssa muusikko Erkki Valkeus ja tyttärensä, diplomisellisti Martta Valkeus. Paikkoja on rajoitettu määrä, joten mukaan mielivien kannattaa olla yhteyksissä heti.

Tuula Jokiaho

 

MAINOS
Edellinen artikkeliVanha pankki kokee uuden elämän Soinissa
Seuraava artikkeliTerapiaMessi ja Alajärven Lääkintävoimistelu rokulitunnelmissa