-2 C
Alajärvi
torstai 22.2.2024
MAINOS

Tuhannet opiskelijat kilpailevat pääkaupunkiseudun opiskelija-asunnoista

Heinäkuussa yliopistot ja ammattikorkeakoulut tiedottavat opiskelijavalinnoistaan. Sisään hyväksyttyjen ensimmäisenä haasteena on oman asunnon löytäminen. Pääkaupunkiseudulle yliopistoon tai ammattikorkeakouluun lähteville Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas kokosi vinkkejä asunnon metsästykseen.

1. Ole ajoissa
Kilpailu opiskelija-asunnoista käynnistyy välittömästi, kun yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen hyväksymiskirjeet ovat kolahtaneet sisään onnekkaiden postiluukuista. Asuntohakemus kannattaa siis laittaa vetämään heti, kun tieto opiskelupaikasta on selvillä.

MAINOS

Pääkaupunkiseudun suurin opiskelija-asuntojen tarjoaja on Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas, jonka yli 9 000 asuntoon riittää hakijoita etenkin loppukesästä.

”Hoasilla asuntoa odottaa syksyisin noin 7 000 hakijaa. Uudet opiskelijat ja muualta muuttavat ovat asuntojonossa etusijalla”, kertoo Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio.

2. Etsitkö edullista asuntoa? Valitse solu.
Perheasunto, kaveriasunto, yksiö… Opiskelijoille on tarjolla useita eri asumisvaihtoehtoja. Opiskelija-asuntojen vuokrataso on selvästi vuokra-asuntojen markkinahintoja alhaisempi. Kaikkein edullisinta on vuokrata huone jaetusta asunnosta.

Hoasilla jaetun asunnon kuukausivuokra on alimmillaan noin 200 euroa asukasta kohden. Yksiön vuokra on halvimmillaan noin 300, kaksion 370 ja perheasunnon 400 euroa.

3. Karsi toivelistaa
Halutuimmat opiskelija-asunnot sijaitsevat lähellä keskustaa. Asunnon saa nopeammin, jos on valmis asumaan hieman kauempana keskustasta. Kaveriasuntoja ja jaettuja asuntoja on myös paremmin tarjolla kuin yksiöitä, joihin on jatkuvasti kova ruuhka.

”Mitä vähemmän asuntoa koskevia toiveita hakija esittää, sitä useampia asuntoja hänelle voidaan tarjota. Kaikki opiskelija-asunnot ovat hyvien kulkuyhteyksien varrella, ja erilaisia asumismuotoja kannattaa harkita”, Tarhio summaa.

Huone jaetussa asunnossa tai kaveriasunto voi Tarhion mukaan olla ensimmäistä kertaa omaan asuntoon muuttavalle nuorelle yksiötä parempi ratkaisu. Oma huone on lukittavissa, ja ympärillä pyörivät kämppikset ehkäisevät yksinäisyyden tunnetta. Asuminen helpottuu, kun esimerkiksi siivousvastuut voi jakaa kaikkien asukkaiden kesken.

4. Muutatko Helsingin ulkopuolelta?
Pääkaupunkiseudun neljässä yliopistossa ja kuudessa ammattikorkeakoulussa aloittaa vuosittain tuhansia uusia opiskelijoita, joista jopa 40 prosenttia saapuu muualta Suomesta. He nousevat asuntojonossa helsinkiläisten, espoolaisten ja vantaalaisten ohi, minkä vuoksi pääkaupunkiseudulla jo asuvien kannattaa varautua pidempiin jonotusaikoihin.

”Nyt loppukesästä asunnon saaminen on Helsingin ulkopuolelta muuttaville helpompaa kuin helsinkiläisille. Helsinkiläisten kannattaa odottaa pahimman ruuhkan yli, koska silloin asunnon löytyminen helpottuu merkittävästi. Heinä–elokuussa asunnon saaminen vie keskimäärin 2–3 kuukautta”, Tarhio sanoo.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät