Järvi-Pohjanmaan patikointi- ja luontoreitit tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia liikkumiseen

Mainos[adrotate banner="3"]

Järvi-Pohjanmaan alueelta löytyy lukuisia patikointi- ja luontoreittejä, jotka tarjoavat upeita maisemia ja vaihtelevia polkuja kuljettavaksi. Luonnon rauhassa on hyvä unohtaa arjen kiireet ja keskittyä siihen, mitä ympärillä on nähtävillä. Luonnossa liikkuminen on rentouttavaa ja virkistävää. Pitkäkestoinen ja rauhallinen liikunta on myös terveydelle hyväksi.

Soinin alueella on kolme eri mittaista reittiä, joista voi valita omaan kuntotasoonsa nähden sopivan matkan kuljettavaksi. Karstulaan menevän tien varrelta (tie 697), noin yhdeksän kilometrin päästä Soinin keskustasta, alkaa opastus Kuninkaanpuiston reitille. Se on seitsemän kilometrin mittainen. Kuninkaanpolku puolestaan alkaa noin kilometrin Soinin keskustasta samoin Karstulan tieltä ja päättyy Vuorenmaan hiihtokeskuksen laelle. Kuninkaanpolku on niin sanottu janareitti. Reitti on yhteen suuntaan kuljettuna kymmenen kilometrin mittainen.

MAINOS

Arpaisten reitti lähtee Soinin keskustasta noin kaksi kilometriä Multian suuntaan Lauttosen virkistysalueelta päätepisteenään Arpaisten kämppä. Koko reitin mitta on 27 kilometriä, mutta sitä voi kulkea myös lyhyempinä matkoina.

Alajärvellä keskustan kuntoradalta Soinintien varresta pääsee Ukonmäen reitille. Myös se on janareitti, jota palataan samaa polkua takaisin. Tällöin matkan pituus on yhteensä 15 kilometriä. Reitille voi lähteä myös Kananharjuntieltä, jolloin matka hieman lyhenee.

Alajärveltä Kaartusentien varrelta pääsee Pyhävuorelle vievälle reitille. Pyhävuorelta lähtee puolestaan 6,6 kilometrin mittainen reitti Lakeaharjulle.

Vimpelistä Vatpakan hiihtomajalta Lähdetien päästä voi lähteä kulkemaan joko Lakeaharjulle tai Alajärven Luoma-aholle. Reitin voi kiertää ympäri, jolloin matkan pituus on noin 14 kilometriä.

Lehtimäen Valkealammen matkailukeskuksen alueella on useita reittejä. Valkealammelle on opasteet Kuortane-Lehtimäki-tieltä (tie 697). Valkealammelta pääsee myös Kuortaneen urheiluopistolle ja Töysään.

Järvi-Pohjanmaan kaikki reitit ovat pääosin helppokulkuista maastoa, joissa pärjää lenkkikengillä, kertovat vapaa-aikatoimen johtaja Paula Kemppainen ja liikuntapaikkavastaava Juha Vasu. Ukonmäki on toisinaan märkä ja Kuninkaanpolulta löytyy muutamia notkon paikkoja, Vasu tietää sanoa, mutta märkyys riippuu tietenkin myös kesän säästä.

Nyt kovin suosittu maastopyöräily on kaikilla reiteillä sallittu. Kuninkaanpolulla on kuitenkin jyrkät portaat, mikä kannattaa huomioida maastopyörällä reitille lähdettäessä.

Jos ajattelee reittien haastavuutta, Kemppainen näkee, että Kuninkaanpolku on janareittinä melko pitkä, mikä kannattaa huomioida reitille lähtiessä. Myös Arpaisten lenkki on pitkä, mutta koska reitille pääsee useista eri paikoista, voi matkan mittaa omilla lähtöpaikkavalinnoillaan määrittää itselleen sopivaksi. Vasu muistuttaa 10.9. järjestettävästä Arpaisten patikasta ja kehuu patikkareitin maisemia hienoksi.

Reiteiltä löytyy hyvin laavuja ja nuotiopaikkoja. Useimmilta reiteiltä niitä löytyy lukuisia niin alku- ja päätepisteestä kuin matkan varreltakin. Tulen teossa on kuitenkin kesällä hyvä huomioida metsäpalovaroitukset, jolloin avotulen teko on kielletty. Arpaisten lenkin päästä löytyvällä Arpaisten kämpällä voi halutessaan yöpyä.

Poluilta saa poiketa, mutta luonnossa liikkuessa on hyvä muistaa, ettei kasvustoa saa vahingoittaa eikä lintuja ja muita eläimiä häiritä erityisesti pesintäaikaan. Roskata ei saa eikä muutenkaan aiheuttaa haittaa tai häiriötä. Koiran kanssa voi reiteillä kulkea, kunhan huomioi säännökset koiran kiinnipitämisestä.

Vasun mukaan neva-alueilla on hyvä bongata lintuja. Kemppainen puolestaan tietää, että Kuninkaanpolulta löytyy majavia, joita reitillä voi yrittää nähdä. Jos majavaa ei onnistu näkemään, ainakin niiden kaatamia puita löytyy reitiltä!

Vaikka kaikki reitit eivät ole kuntien hoidossa, niistä löytyy kattavasti lisätietoja sekä reittikarttoja Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueen nettisivuilta kohdasta Luonto- ja ulkoilureitit. Lisätietoja voi kysyä myös vapaa-aikatoimesta.

Alueelta löytyy myös muita mukavia luontoreittejä. Alajärven Ojajärveä kiertää seitsemän kilometrin mittainen reitti, jonka pääsee kiertämään sekä jalan että pyörällä. Vimpelin Vieresniemestä Lappajärven rannalta löytyy esteetön luontopolku, joka on 660 metriä pitkä.

Lisäksi Paalijärvellä on aloitettu keväällä 19 kilometrin mittaisen luonto- ja patikointireitin tekeminen. Ensimmäiset osuudet alkavat valmistua kesän loppupuolella. Reitin valmistumista voi seurata Facebook-ryhmässä nimeltä Paalijärven luonto- ja patikointireitit sekä Paalijärven kylän internet-sivuilta www.paalijarvi.net.

Jaana Koivukoski

MAINOS
Edellinen artikkeliLeikkikentät käytössä eri kylillä
Seuraava artikkeliKaartusen kesätapahtuma onnistui