-1.2 C
Alajärvi
keskiviikko 28.2.2024
MAINOS

Aallokko kutsuu Villa Väinölään

Aallokko Kutsuu on Nelimarkka-museon hallinnoima ja Aisapari ry:n rahoittama hanke, jonka tavoitteena on sovittaa Alvar Aallon elämäntyö Alajärvellä Nelimarkka-museon toimintaan. Hankkeessa Laaditaan käyttösuunnitelma Alajärven Aalto-keskuksen tuntumassa sijaitsevalle rakennukselle Villa Väinölä ja toimintasuunnitelma Alvar Aallon Alajärven yhteyden tunnetuksi tekemiselle. Hanke on alkanut 1.11.2015 ja kestää 31.12.2017 saakka.
Villa Väinölä on Alvar Aallon v. 1926 suunnittelema kotitalo maanmittariveljelleen Väinö Aallolle. Väinö asui talossa vuoteen 1950. Alajärven kunta osti talon 1952 ja rakennus siirtyi Nelimarkka-museon hallintaan 2015. Rakennus on ollut tyhjillään toistakymmentä vuotta ja sitä on restauroitu mm. Museoviraston tuella. Kunnostusta on tarkoitus jatkaa Aisapari ry:n kesäkuun 2016 kokouksessa hyväksymällä investointihankkeella – Väinölä Valmiiksi. VÄINÖLÄ on määrä saada valmiiksi ja käyttökuntoon Suomi100 juhlavuoden kunniaksi ennen kesää 2017.
-Tavoitteena on saada residenssitoimintaa tänne Villa Väinölään. Nelimarkka-museon residenssin käyttäjät, eteläeurooppalaiset taiteilijat ovat tehneet tästä aloitteen. Residenssitoimintaa olisi tarkoitus laajentaa siten, että täällä olisi desing,- arkkitehtuuri- ja veistotaide, kertoo taidekonservaattori Marja Korhonen, joka oli mukana Villa Väinölän avointen ovien viikonlopussa.

Mestarit yhdessä

MAINOS

Eero Nelimarkan huvilaseuran puheenjohtaja Liisa Heinilä tuntee Villa Väinölän historian tarkasti.
-Museovirasto on määritellyt tämän kohteen ”Helmeksi”, koska tämä on Aallon rakennuksista harvoja yksityishenkilölle rakennettuja. Kaupungin omistuksessa rakennusta ei arvostettu, vaan väliovia ja kaakeliuunit purettiin ullakolle. Onneksi museovirasto on antanut luvan palauttaa alkuperäiset osat ja uunejakin tehdään entiseen tapaan edelleen. Onneksi nykyään vanhan rakennuksen arvostus on lisääntynyt.
-Aisaparin hankkeena tammikuun alusta lähtien rakennusrestauroija Suvi Kivipelto on tehnyt töitä viimeksi lähinnä portaikossa ja sen ympäristössä. Joonialaiset pylväät ovat saaneet ehostusta ja seinäpinnat on uusittu. Portaat tullaan myös vielä uudistamaan. Yläkertaan on tarkoitus saada pintoja uusiksi ja ulkorakennuksen tiloja voidaan käyttää työpajojen muodossa, kertoo Heinilä.
Aallokko kutsuu -hankkeen pääproduktio on MESTARIT YHDESSÄ kokonaisuus. Sen päätapahtuma on mestareiden Eeron ja Alvarin yhteisnäyttely MESTARIT YHDESSÄ – EERO JA ALVAR: itsenäistymisen aikaa ja sotavuosien vaiheita Alajärven maisemissa. Näyttely on esillä koko kesän 2017 sekä Nelimarkka-museossa, että Villa Väinölässä. MESTARIT YHDESSÄ -tapahtuman alle suunnitellaan lukuisia oheistapahtumia, joista tiedotetaan talven mittaan: näyttelyitä, luentoja, musiikkia, teatteria, kulttuurimatkoja ym. Tavoitteena on yhdistää Alajärven mestarit kautta aikojen ja profiloitua taiteen ja arkkitehtuurin kaupungiksi 2017.
Villa Väinölässä ovat avoimet ovet on tällä viikolla pe 10 – 18, la 10 – 18 ja su 10 – 16.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät