Nelimartat vietti Martan päivää yrtteihin tutustuen

Mainos[adrotate banner="3"]

Nelimartat viettivät Martan päivää 26.7 Alajärven keskustan kuntoradan maastossa Karhu-laavulla. Helteisen iltapäivän aikana esiteltiin yleisiä kasvien vieraslajeja, sieniä sekä luonnon tarjoamia yrttejä. Biojätepussi tehtiin sanomalehdestä.
Nelimarttojen puheenjohtaja Marketta Mäkinen kertoi ensin muutamasta vieraslajeista.
-Vieraslajit tuhoavat luonnon monimuotoisuutta valtaamalla alaa maamme peruskasvistolta. Esimerkiksi lupiini on lisääntynyt kovasti pihoissa ja teiden varsilla. Se siementää suuren määrän ja siemenet ovat piakkoin valmistumassa. Sen takia kissankellot ja monet muut luontaiset kukat ovat vähentyneet. Lupiinia voi hävittää niittämällä tai peittämällä kasvit peitteellä ennen siementämistä, jolloin kasvisto kuolee.
-Toinen vieraslaji, jättipalsami, kasvaa erityisesti jokien ja järvien rannoilla. Pienikin kasvi alkaa kasvamaan voimakkaasti. Pienet, muutamien neliömetrien ja muutamien aarien laajuiset jättipalsamikasvustot on helppo hävittää kitkemällä kasvit yksitellen pois mahdollisimman varhain, mielellään viimeistään kukinta-aikana, ennen siementen kypsymistä. Jättipalsami kuuluu vaarallisten vieraslajien joukkoon.
-Jättiputket ovat ensin komeita ja korkeita. Ne erittävät valkoista myrkkynestettä ja aiheuttavat palovammoja. Jättiputken siemenet elävät maassa vuosikausia ja se leviää siten. Pääjuuren katkaiseminen on yksi keino leviämisen estämiseen. Japanintatar ja hukkakaura kuuluvat myös vieraslajeihin. Hukkakauran perinteinen hävittämismuoto on polttaminen, kertoi Mäkinen.
Samalla hän muistutti, että vuoden 2016 alussa voimaantullut vieraslajeja koskeva laki velvoittaa maan omistajia hävittämään muun muassa jättiputket mailtaan.

Yrteistä piristystä salaatteihin
Mäkinen esitteli myös yrttejä, joita voi käyttää monipuolisesti ruuanlaittoon.
-Yrteistä saadaan puhdasta ravintoa, kunhan välttää vilkkaiden teiden varret. Vilkkaista teistä kan-nattaa pitää vähintään 100 metrin etäisyys ja sienten osalta vähintään 200m.
-Nokkonen kannattaa kerätä pienenä ja käyttää keittämisen, pakastamisen tai kuivaamisen jäl-keen.
Maitohorsmaa voi käyttää suolavedessä keittämisen jälkeen tuoreena salaatteihin. Siitä voi syödä kukat ja juuretkin. Mesiangervot voi tehdä teetä ja voikukasta voi syödä kukan, lehdet ja juuret.
Vuoden 2016 yrtiksi valittiin puna-apila. Kaikkia yleisiä apiloita kuten puna- ja valkoapiloita voi syödä. Puna-apila on apiloista suosituin. Lehdissä on melko paljon proteiinia, erittäin paljon C-vitamiinia, lisänä E-vitamiinia, karotenoidia ja kivennäisaineita, kertoo Mäkinen.

MAINOS

Sinikka Saukko opasti biojätepussin tekemisen sanomalehdestä, ennen kuin päästiin nauttimaan makkarat ja mehut Karhu-laavulla.

Vihervuosi on valtakunnallinen teemavuosi, jota vietetään viidettä kertaa vuonna 2016. Teemavuoden tavoitteena on innostaa ihmiset, yhteisöt, järjestöt ja yritykset toimimaan oman lähiympäristönsä hyväksi. Tarkoituksena on edistää rakennetun ympäristön viihtyisyyttä ja sitä kautta ihmisten hyvinvointia.

Nelimartat7Martan päivään osallistui mukava joukko aktiiveja helteisestä säästä huolimatta.

Rami Puro

MAINOS
Edellinen artikkeliAallokko kutsuu Villa Väinölään
Seuraava artikkeliKirjastoautotoiminta 40 vuotta Lappajärvellä