1.5 C
Alajärvi
torstai 28.3.2024
MAINOS
MAINOS

Missä mopon paikka?

Mopolla on mukava huristella kesällä. Mutta missä sitä saikaan kuljettaa? Liikenneturva muistuttaa, että ajoradalla mopolla kuljetaan oikeassa reunassa, tai pientareella. Pyöräteillä mopolla saa ajaa, jos se on erikseen lisäkilvellä sallittu. Mopoautolla puolestaan liikutaan aina ajoradalla.
Mopolla on ajettava ajoradan niin oikeassa reunassa kuin mahdollista, yleensä pientareella. Myös kevyen liikenteen väylällä saa mopolla ajaa, jos väylämerkki on varustettu sallittu mopoille -lisäkilvellä. Mopoauton paikka on normaalisti kaistalla, kuten tavan henkilöautoilla.

”Sallittu mopoille -lisäkilpi mahdollistaa mopolla ajamisen kevyen liikenteen väylällä, mutta se ei pakota siihen. Eli mopoilija saa itse vapaasti päättää ajaako hän ajoradalla vai pyörätiellä. Mopoautolla on toki ajettava aina ajoradalla muun moottoriliikenteen seassa”, Tapio Heiskanen Liikenneturvasta toteaa.
”Esimerkiksi monikaistaisilla kanta- ja seututeillä, kuten kehäteillä, ei mopoilua ole kielletty. Tovin kun jokainen asiaa pohtii, ymmärtää kyllä, miksi monikaistaisella kehätiellä mopoilu ei kuitenkaan ole suositeltavaa. Mieluummin kannattaa valita rinnakkainen, vähän pienempi väylä kuin sukeltaa vilkkaalle tielle, jossa nopeuserot omaan kulkupeliin nähden voivat olla 35-55 km/h”, Heiskanen vinkkaa.

MAINOS

Jos mopoilu on sallittu kevyen liikenteen väylällä, on siihen usein pätevä syy.
”Vaikka mopoilija olisi tottunut kulkemaan ajoradalla muun liikenteen seassa, kannattaa mopo ohjata kevyen liikenteen väylälle, jos siellä on mopoilu sallittua. Sallittua mopoille -merkit on jätetty joillekin väylille tarkoituksella: nopeudet voivat olla korkeita, liikennettä poikkeuksellisen paljon tai kulussa runsaasti raskasta kalustoa. Tällöin mopolla on turvallisempaa valita kevyen liikenteen väylä”, Heiskanen toteaa.
Kevyen liikenteen väylällä on mopollakin muistettava liikkua varovaisuusvelvoitteen mukaisesti. Vauhtia on syytä hiljentää pienten lasten, kävelijöiden ja pyöräilijöiden kohdalla ja varmistaa että nämä ovat havainneet takaa tulevan mopon. Risteystilanteissa kannattaa mopoilijan myös hidastaa vauhtia ja varmistaa, että esimerkiksi päätieltä kevyen liikenteen väylän yli kääntyvän ajoneuvon kuljettaja on ehtinyt huomata mopolla kulkevan.

Suosi pitkiä lahkeita – myös kyytiläisenä
Vaikka keli olisi lämmin, kannattaa mopon sarviin tarttuvan varustautua ajohanskoin ja pitkin housuin. Myös matkustajalle pitkät housut ovat hyvä valinta.
”Pienestäkin kaatumisesta voi tulla ikävät asfaltti-ihottumat paljaalle iholle. Ihan jo perinteiset farkut suojaavat monin verroin paremmin kuin shortsit tai hame”, Heiskanen vinkkaa.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät