-0.3 C
Alajärvi
lauantai 02.3.2024
MAINOS

Ottelija Elmo Savolan tähtäimessä nuorten EM-mitali

On tuulinen aamupäivä elokuun puolivälissä Tarvolan pururadalla Lappajärvellä. Suomen yleisurheilun suurimpiin lupauksiin kuuluva kymmenottelija Elmo Savola tekee alkuverryttelyä.

Kokenut valmentaja Raine Savola on siirtänyt harjoituksen kentältä tuulensuojaiseen paikkaan pururadalle. Ohjelmassa on loikkaharjoituksia ja rentoja sadan metrin vetoja. Treenin tarkoituksena on palautella ja aukaista kropan jumeja pehmeällä alustalla.

MAINOS
Veikkojen ottelija Elmo Savola ja valmentaja Raine Savola palautetuokiossa Tarvolan pururadalla.
Veikkojen ottelija Elmo Savola ja valmentaja Raine Savola palautetuokiossa Tarvolan pururadalla.

Vuoden viides SM-mitali, nuorten pika-aitojen mestaruus ajalla 14.92, oli tullut viikkoa aikaisemmin ja kuudetta mitalia lähdetään hakemaan elokuun lopussa nuorten moniotteluista.

Elmo Savolan ylivoimaa Suomessa nuorten sarjassa kuvaa, että hän laskee voittavansa SM-kultaa, vaikka jättäisi yhden lajin väliin.

Sairastelu pilasi alkukesän

Viime vuonna Savola saavutti 22 -vuotiaden nuorten EM-kisoissa Tallinnassa seitsemännen sijan ennätystuloksellaan 7743 pistettä ollessaan vasta 20-vuotias.

Talven hallikausi sujui erinomaisesti. Yhdessä kisassa syntyi viisi halliennätystä ja korkeudessa ylittyi jo 202. Nopeus-voimaominaisuudet olivat kehittyneet selvästi, kuten kevättalven testileiri kertoi: ottelija nosti rinnalle vedossa kolmosen 110 kilolla, kyykkäsi kakkosen 160 kilolla ja tempaisi 70 kiloa.

Kuin palkinnoksi hyvin tehdystä harjoituskaudesta Savola sai kutsun toukokuun lopussa järjestettävään arvostettuun Götzisin kymmenotteluun Itävaltaan. Sinne ei ketä tahansa kisailijaa päästetäkään, sillä edellinen suomalainen kutsun saanut oli Veikkojen seuraennätyksen haltija (7944 pistettä) Jukka Väkeväinen vuosituhannen alussa.

Götzisin ottelu alkoi lupaavasti, kun satasella kulki 10.83 ja pituudessakin kaukaa lankun takaa liki seitsemän metriä. Seuraavat lajit menivät kuitenkin tavoiteltua heikommin ja toisena päivänä vastatuuli sekä vihmova sade laskivat tulostasoa merkittävästi.

Epäonnekseen Savola sai Suomeen palattuaan flunssan ja kärsi kolme seuraavaa viikkoa allergisena hengitysvaikeuksista.

Puolan EM -kisat tavoitteena

Kesäkuun kolmen viikon harjoitustauko vei parhaimman terän Elmo Savolan tämän kesän tuloskunnosta. Hän ei silti lannistunut, vaan lähti epävarmanakin puolustamaan viimevuotista aikuisten SM-kultaansa Oulun Kalevan kisoihin.

– Oli paljon kysymysmerkkejä ennen kisaa ja lopulta se olikin sellaista tasapaksua suorittamista, Savola kertoo.

Hän kävi kovaa kamppailu kullasta Juuso Hassin kanssa, joka johti avauspäivän jälkeen, mutta Savolan onnistumiset veivät hänet johtoon toisena päivänä. Viimeiseen lajiin eli 1500 metrille lappajärveläinen lähti noin kymmenen sekunnin etumatkalla ennen Hassia.

Viime vuonna Savola otti kultaa kovan loppuvetonsa ansiosta, mutta kramppien vuoksi Oulun helteessä ei käynyt niin.

– Kiri ei vain nyt yksinkertaisesti irronnut, Savola toteaa selittelemättä.
Ensi vuonna Kalevan kisat pidetään Seinäjoella. Elmo Savolan päätähtäin on kuitenkin mitalin voittaminen heinäkuussa nuorten EM-kisoista Puolasta.

Löytyykö paikallisia tukijoita?

Moniottelija kiittelee sponsoreitaan, Kaukomaalausta ja ullavalaista Ala-Korven Urheilu-Shopia. Takissa olisi tilaa myös muiden tukijoiden mainoksille, mikäli paikallisia urheiluystävällisiä yrityksiä vain löytyy. Juuri nyt paikallisella yhteisöllä olisi näytön paikka kovaa harjoittelevan urheilijan tukemisessa.

Lappajärven Helkanmäellä kasvanut 21 -vuotias nuorukainen kertoo harrastavansa maataloustöitä ja kilpakalastusta, joista saa mukavaa vastapainoa urheilulle.

Lappajärven Veikkojen tilastoissa kymmenottelun kakkosena Jukka Väkeväisen jälkeen on Jari Olli (7783 pistettä), jonka tuloksen saavuttaminen on Savolalle sopiva välitavoite. Veikoista elokuun lopun nuorten SM -moniotteluihin on lähdössä myös lupaava Jutta Väkeväinen.

Tarvolan pururadalla Elmo Savolan loikkaharjoituksessa on samaa lennokkuutta kuin pituushyppääjä Tommi Evilällä parhaimmillaan.

Syystuuli puhaltaa järveltä päin viileästi, mutta metsän siimeksessä tuulensuojassa on hyvä harjoitella pehmeällä alustalla. Kilpailukauden päätyttyä peruskuntokauden alkaessa katseet suunnataan jo uuteen kesään.

T. Tyynelä

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät