13.8 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Lappajärveläistä markkinatunnelmaa Nissinkulman syyskuhinoissa

Iloisia ilmeitä, vanhojen tuttujen tapaamisia ja markkinameininkiä, tätä kaikkea koettiin lauantaina Lappajärvellä.

Keväisin ja syksyisin järjestettävät Nissinkulman kuhinat ovat tulleet tutuiksi lappajärveläisille jo kolmen vuoden ajan. Vaikka sade välillä ”teki tinkiä”, niin sekään ei tunnelmaa haitannut kun paikalle oli päästy.

MAINOS
Syyskuhinoiden puuhanainen Minna Ketola esitteli pylvästuijaa.
Syyskuhinoiden puuhanainen Minna Ketola esitteli pylvästuijaa.

Yksi kuhinoiden perustajajäsenistä, nykyisin Kaustisella liikettä pitävä Kaisu Huhtala, iloitsee nähdessään runsaasti tuttuja kasvoja. Kultaisen Kiulukan pöydällä on tarjolla mm. jämsäläistä lohtusuklaata ja veteliläistä luontaiskosmetiikkaa. Huhtalan mukaan ihmiset eivät osta mitään sellaista, joka jää hyllyyn happanemaan.

– Kaikki syötävä, juotava, tuoksuva ja poltettava kulutustavara menee nyt kaupaksi, hän kertoo.

Miksi kaasuttaa ostosraha Seinäjoelle?

Tämänkertaisista kuhinoista päävastuun kantoivat yrittäjät Arvi Kangastie ja Minna Ketola. Sanavalmis Kangastie toimi huutokaupan pitäjänä tapahtuman kuluihin käytettävällä pienellä provisiolla.

Minnan Kukkapuodissa on syysistutuksiin tarjolla esimerkiksi hopealankaa, koristekaalta ja keijunkukkaa. Eniten kaupaksi menee kuitenkin callunaa ja kanervaa. Upeita kolmivärisiä kanerviakin löytyy.

Puuhakas Ketola haluaa pitää valikoimissa myös erikoisempia kasveja, kuten pensastädykettä eli hebeä, joka oivallisena syyskasvina kestää hyvin alhaisia lämpötiloja.

Kukkapuodin edessä kolme lappajärveläisjuurista naista, Sirkka Ekola, Pirkko Mäki ja Maija Ekola, aikovat ostaa syyskukkia. Lisäksi heistä muotitietoinen Mäki katsastaa vaasalaisen Nahkapajan laukkuja, joita on tullut myymään kauhavalainen Aulis Majander.

Näiden kaupungissa asuvien ”etälappajärveläisten” ja vieraspaikkakuntalaisten lisäksi paikalla on kuhisemalla oman kunnan väkeä, kuten söyrinkiläinen Reino Back, joka suunnittelee ostavansa ainakin lättykahvit.

Eräs tummaviiksinen kylänmies kertoo laskeneensa, jotta jos järviseutulaiset eivät kävisikään Seinäjoella tai Tuurissa ostoksilla niin usein, niin oman seudun tapahtumiin jäisi paljon enemmän rahaa jo pelkistä bensakuluista.

Talutusratsastusta, tuoksua ja tunnelmaa

Puolenpäivän lähestyessä Paten karaoken Pasi Ahvenniemi kutsuu laulamaan. Ja esiintyjiä löytyy mm. kappaleille ”Lanka palaa”, ”Saarenmaan valssi” ja ”Yksi ruusu on kasvanut laaksossa”.

Tunnelma nousee entisestään parillakymmenellä myyntipaikalla auringonpaisteen mukana. Vapaaehtoistyötä tekevä 90-vuotias MLL:n Lappajärven paikallisyhdistys myy arpoja hyvän asian puolesta.

Tien toisella puolella osuuskaupan kupeessa tytöt jonottavat talutusratsastukseen lapsirakkaan Anni Lantelan avustuksella.

Kun vielä makkara, kahvi ja lätyt tuoksuvat helluntaiseurakunnan kirpputorin pihassa, niin ei ole ihme, että niin moni nautiskelee tunnelmasta hymy kasvoillaan. Siis jos et päässyt paikalle, muista tulla kevätkuhinoihin toukokuussa!

T. Tyynelä

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät