Puinnit maakunnassa loppusuoralla

Mainos[adrotate banner="3"]

Syyskuun poutaiset, tuuliset ja lämpimät kelit ovat auttaneet puinnit vauhdilla loppusuoralle. Lämpösummakertymä oli 17.9. Luke Ylistaron mittauspisteessä 1264 astetta.

Se on yli kuukauden edellä pitkäaikaisen keskiarvon mukaista kertymää. Lämpimällä 2000-luvulla vastaava lämpösummakertymä on melko tavanomainen. Syyskuun sademäärä Ylistarossa on 15 millimetriä, mikä on selvästi keskimääräistä sademäärää vähemmän.

MAINOS

Kuluva kuu on ollut kuiva, sillä Etelä-Pohjanmaan mittauspisteissä syyskuun sademäärä vaihtelee 1,5-15 millin välillä.

Lannan syyslevityksessä ja kyntämisessä tulee muistaa täydentävät ehdot ja ympäristötukeen sitoutuneilla myös sen ehdot, että mahdollisessa tarkastuksessa vältytään ikäviltä yllätyksiltä.

Viljat

Viime viikkojen poutaisina, tuulisina päivinä puinnit etenivät nopeasti. Viljojen puinnit ovat loppusuoralla. Puimatta on vain vähän vehnää ja kauraa.

Öljykasvien osalta puinnit ovat vasta alkaneet. Puituna on noin 20 prosenttia öljykasvialasta. Puimatta jääneet alat ovat lopulta olleet pieniä.

Kyse on lähinnä märistä painanteista. Eniten märkyyden aiheuttamia sadonmenetyksiä on alueemme pohjoisosassa.

Syysviljoja on kylvetty hyvissä olosuhteissa viimevuotista enemmän. Syysvehnän kylvössäkin kylvön takaraja on nyt käsillä. Lämpimästä säästä johtuen kahukärpäsiä on havaittu ja torjuttu syysviljoilta.

Kahukärpäsiä tulee edelleen tarkkailla ja mahdollisesti torjua, jos sää jatkuu lämpimänä. Syksy on hyvää aikaa juolavehnän glyfosaattiruiskutuksille.

Ruiskutuksia voi jatkaa siihen saakka, kun juolavehnä on kasvussa ja nestevirtaukset liikkuvat kasvissa. Hallayötä vasten ruiskutuksia ei kannata tehdä.

Juolavehnässä tulee olla ruiskutettaessa 2-3 vihreää kasvulehteä. Syksyllä paras ruiskutusajankohta on aamupäivällä.

Peruna

Perunannosto on käynnissä hyvissä nosto-olosuhteissa koko maakunnassa. Perunasta noin 50 prosenttia on nostettuna.

Aikaisemmin kasvukaudella perunat hukkuivat painanteissa. Niitä lukuun ottamatta nostetun sadon laatu on ollut tavanomaisella tasolla. Odotettavissa on alueemme tavanomainen satotaso, mutta lohkokohtainen vaihtelu on erittäin suurta.

Tärkkiperunan hehtaarisato on myös normaalilla tasolla. Vastaanotetussa tärkkiperunassa tärkkelys-% on vaihdellut 19-21 %:n välillä. Tähän mennessä toimitetun tärkkelysperunan keskitärkkelys on 19,47 %.

Nurmet

Kolmas säilörehusato on valtaosin korjattu. Sato on vaihdellut keskinkertaisesta erittäin hyvään. Koko kesältä saatiin määrältään runsas, mutta laadultaan vaihteleva sato.

Eri rehusatojen laadun analysointi on nyt erittäin tärkeää, koska rehujen ravintoarvot vaihtelevat suuresti.

Monivuotiset nurmet alkavat valmistautua talvilepoon, joten nyt on hyvä jättää useampi viikko lepoaikaa nurmille, että ne saavat vielä kerättyä ravinteita talven varalle.

Talvehtimisen varmistamiseksi loppusyksystä nurmet kannattaa niittää, jos kasvusto on pitkää. Liian rehevä kasvusto on altis kasvitaudeille ja keväinen kulo heikentää ensikesän ensimmäisen sadon laatua.

Edellinen artikkeliJPK isännöi nuorten SM-liigaottelua
Seuraava artikkeliHeikki Klemetin perintö elää Kuortaneella