Geokerhossa uusia kokemuksia ja elämyksiä

28
Mainos[adrotate banner="3"]

Tulivuorikeskuksen lasiterassilla käy vilske. Kuusi poikaa juoksentelee ympäri terassia, nostelee kukkapurkkeja katsoen niiden ja pöytien sekä tuolien alle. Meneillään on aarteenetsintä.

Ympäriinsä on piilotettu lappuja, joissa lukee eri kivilajien nimiä. Kun lappu löytyy, etsitään lappua vastaava kivi.

MAINOS

Vauhtia ja onnistumisen riemua riittää. Osa kivistä askarruttaa eikä niitä tunnu löytyvän. Niitä mennäänkin hetken kuluttua katsomaan Tulivuorikeskuksen kivimuseoon. Lopuksi tutkitaan kivien ominaisuuksia eri välineillä.

Kyseessä on Heli Hämäläisen ideoima 4H-yhdistyksen geokerho. Aarteenetsintä on viidennen kerhokerran teema. Kerhossa on mukana aiheesta innostuneita 8-10-vuotiaita poikia. Hämäläinen toimii 4H-yhdistyksen varapuheenjohtajana, ja on ollut yksi kerhon vetäjistä.

Kerhoa ideoidessaan hän halusi tuoda esiin Tulivuorikeskuksen. Lisäksi alueella oleva kraaterijärvi, Lappajärvi, on Hämäläisen mukaan tekijä, jota halutaan alueella korostaa.

Toimintaa haluttiin järjestää erityisesti pojille. Samalla etsittiin asiaan hieman erilaista näkökulmaa. Geokerhoa ei ollut ennen järjestettykään, ja pojat tuntuvat olevan siitä innoissaan. Kun heiltä kysyy mielipidettä kerhosta, neljästä suusta kajahtaa yhtä aikaa -Hyvä! Yksi pojista kertoo äitinsä houkutelleen hänet mukaan, ja kivaa onkin ollut.

Kerhokerroilla on mietitty kiviä eri näkökulmista. Hämäläisen lisäksi poikia on geologian maailmaan johdattaneet 4H-yhdistyksestä puheenjohtaja Aana Vainio ja toiminnanjohtaja Krista Savola, Risto Saarela Tulivuorikeskuksesta sekä geologi Teemu Öhman.

Ensimmäisen kerran teemana oli avaruus, ja tällöin Tulivuorikeskuksessa pojat saivat punnita itsensä mitä painaisivat toisilla planeetoilla. Toisella kerralla pojat pääsivät maanjäristyssimulaattoriin ja kävelemään tulivuoren läpi.

Kolmas kerta mentiin jääkausiteemalla ja neljännellä kerralla vieraaksi saatu Öhman opasti poikia kraaterijärven ja kivien maailmaan. Tulevilla kerroilla perehdytään geokätköilyyn ja tehdään koordinaatistoharjoitusta. Lisäksi kerholaiset saavat tehdä aarrepurkin itselleen geokätkön tekemistä varten.

On selvää mikä kerhossa on tähän mennessä ollut mielenkiintoisinta. Atte, Jalmari ja Saku ovat kaikki sitä mieltä, että maanjäristys. Aukusti kertoo kokeilleensa jo aiemmin geokätköilyä, mutta muut eivät vielä tienneet mitä oli tulossa. Uusia elämyksiä ja kokemuksia geokerho siis ainakin pojille tarjoaa.

4H-yhdistyksen kerhotoiminta on tällä hetkellä vireää. Tästä Hämäläinen antaa kiitosta toiminnanjohtajalle, joka on saanut toiminnan pyörimään. Nyt on meneillään kymmenkunta kerhoa, kuten pikkuleipurikerhot, monitoimikerho, heppakerho ja kepparikerho. Muiden harrastusten joukossa kerhotoiminta on pitänyt pintansa ja vähän jopa elää uutta nousuaan tällä hetkellä.

Hämäläinen kertoo myös tulevasta toiminnasta, josta on olemassa hyviä suunnitelmia. Suunnitteilla on uusia luontopainotteisia kerhoja, joissa viedään nuoria luontoon ja perheluontokerhossa puolestaan saadaan koko perheet liikkeelle luonnon pariin.

Geokerhoa on vielä kolme kertaa jäljellä. Se kokoontuu Tulivuorikeskuksessa Hoiskossa keskiviikkoisin kello 17.30-19.

Jaana Koivukoski

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa