-8.3 C
Alajärvi
lauantai 02.12.2023
MAINOS
MAINOS

Ruskaturnauksessa ennätysmäärä joukkueita

Kun lentopallon Ruskaturnaus järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2001, mukana oli neljä sekajoukkuetta. Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin 16. kerran ja joukkueita oli yhteensä 25: naisia 15 joukkuetta ja miehiä kymmenen. Aiempien vuosien ennätys on 21.

Essi Rantala piti katsomoa hyvänä, sillä pelejä pystyi seurata usealta kentältä samaan aikaan. Pukuhuonetilat olivat loppuneet kesken ja pelien yhteyteen hän olisi toivonut enemmän aikaa lämmitellä kentällä. "Sopu antaa kuitenkin sijaa. Turnaus on saanut hyvän maineen viime vuosina", Rantala pohti.
Essi Rantala piti katsomoa hyvänä, sillä pelejä pystyi seurata usealta kentältä samaan aikaan. Pukuhuonetilat olivat loppuneet kesken ja pelien yhteyteen hän olisi toivonut enemmän aikaa lämmitellä kentällä. ”Sopu antaa kuitenkin sijaa. Turnaus on saanut hyvän maineen viime vuosina”, Rantala pohti.

Tänä vuonna pelikauden avaava Ruskaturnaus järjestettiin 24. syyskuuta poikkeuksellisesti Kyyjärven liikuntasalissa, koska Alajärven koulukeskus oli remontissa. Paikan muutos pienensi kenttien määrän aiemmasta neljästä kolmeen.

MAINOS

– Turnaus on sujunut varsin hyvin, vaikka moni pelkäsi, miten pelit saadaan kulkemaan kolmella kentällä. Aikataulussa olemme myöhässä, naiset kaksi tuntia ja miehet tunnin, vaikka laskimme pistekaton viime vuoden 25:sta 21:een.

– Pelit ovat olleet etenkin naisilla todella tasaisia ja pallo on elänyt ilmassa jopa toista minuuttia. Peleissä oteltiin kaksi erää ilman kahden pisteen eroja ja tarvittaessa sijoituksia laskettiin pikkupisteistä, kertoo turnauksen ”isä” Keijo Kantonen Uusikylän lentopalloilijoista.

Naiset miesten kanssa B-sarjaan

Joukkueiden osallistumismäärä täyttyi jo kaksi viikkoa ennen turnausta ja jälkikäteenkin tuli kyselyitä. Uusia joukkueita oli etenkin miesten B-sarjassa, jossa uutena pelasivat pielavetisten Rytkyukot sekä Toholammen joukkue Tohis.

– Naiset halusivat mukaan, mutta eivät saaneet joukkuetta kasaan naisten sarjaan. Nyt pelaamme miesten B-sarjassa kolmen naisen ja kolmen miehen voimin, vaihtopelaajia ei ole.

Turnauksessa hieman jännitti pelien taso, erät ovat olleet melko tasaisia, mutta kyyti olisi voinut olla kovempaakin, kertoo Jussi Peltokangas, 42, Tohiksesta, joka pokkasi miesten B-sarjassa kultaa.

Naisten B-sarjassa pronssimitalit menivät Uusikylään: Mariella Tammela (tak. vas.), Saija Penninkangas, Anita Ketola, Sallamari Toivo, Emma Jokiaho (ed. vas.), Rosaliina Penninkangas ja Ada Kriikkula.
Naisten B-sarjassa pronssimitalit menivät Uusikylään: Mariella Tammela (tak. vas.), Saija Penninkangas, Anita Ketola, Sallamari Toivo, Emma Jokiaho (ed. vas.), Rosaliina Penninkangas ja Ada Kriikkula.

Turnaukseen tuttuja tapaamaan

Ensimmäistä kertaa turnaukseen osallistui myös Essi Rantala, 25, joka pelasi naisten A-sarjassa perholaisten Saranasormissa.

– Emme pelaa mitään sarjaa, käymme Perhossa yhteisillä vuoroilla harjoittelemassa, jos aikatauluihin sopii. Muut naiset ovat osallistuneet Ruskaturnaukseen aiemmin ja pyysivät minua mukaan. Pelit ovat menneet mukavasti, vaikka ensimmäiset erät ovatkin hieman hakeneet.

– Lisäksi turnauksessa on ollut mukava nähdä tuttuja, sillä olen Kurikasta syntyisin ja pelasin siellä 13 vuotta. Perhossa olen asunut nyt vuoden, muutin sinne töiden vuoksi opiskelukaupungistani Jyväskylästä, hakkurina pelannut Rantala kertoo.

Pelikokemusta sarjakauden alkuun

Sarjakauden alkuun pelikokemusta tulivat hakemaan Emma Salo, 18, ja Julia Koskela, 16. Heidän joukkueensa Alahärmän Kisa pelasi naisten A-sarjassa.

– Joukkueemme on melko uusi, meitä on monesta eri seurasta. Nyt pelasimme ensimmäistä kertaa yhdessä ja siihen nähden pelit ovat menneet hyvin, tytöt kertovat.

Nuoresta iästään huolimatta kummallakin on pelikokemusta jo 10–11 vuotta.

– Aloitin lentopallon eskarissa. Äitini toimi valmentajana ja päätti perustaa meidän ikäisille joukkueen. Olen kokeillut muitakin lajeja, mutta lentopallossa viehättää pallon käsittely sekä kentällä syntyvä yhteishenki. Ja onhan lentopallo näyttävä laji, Koskela miettii.

Parasta lajissa on tyttöjen mielestä kuitenkin kehittyminen ja onnistumisen kokemukset. Tytöt treenaavat kolme kertaa viikossa joukkueen yhteisharjoituksissa, joiden lisäksi omatoimisia salitreenejä on pari kertaa viikossa.

– Peleihin tulee pikkuhiljaa rauhallisuutta, vaikka välillä tottakai jännittää. Tiukoissakin peleissä alkaa löytyä rytmi. Kehittymisen huomaa siitä, että virheet vähenevät ja pystyy opettelemaan uutta, kun perusasiat ovat kunnossa, Salo toteaa.

Miesten A-sarjassa pronssille itsensä kamppailivat Ruskapunkkarit: Mikael Huumarkangas (tak. vas.), Jyri Niemi, Niklas Vuorenmäki, Arto Rautio (ed. vas.) ja Janne Paananen. Kuvasta puuttuu Henrik Huumarkangas.
Miesten A-sarjassa pronssille itsensä kamppailivat Ruskapunkkarit: Mikael Huumarkangas (tak. vas.), Jyri Niemi, Niklas Vuorenmäki, Arto Rautio (ed. vas.) ja Janne Paananen. Kuvasta puuttuu Henrik Huumarkangas.

Pelihuumori koukuttaa katsomossa

Karstulasta pelejä lähti katsomaan Tuula Leinonkoski, jolle lentopallo on ollut lähellä sydäntä jo 12-vuotiaasta saakka.

– Kuulin turnauksesta vasta eilen ja halusin ehdottomasti katsomaan pelejä. Lentopallo on kuin tanssia, siinä näkyy hallittuja ja osaavia fyysisiä suorituksia, joista voi vain nauttia. Ihmisten kanssa on myös mukavaa rupatella ja pelihuumoria on mukana. Etenkin miehissä oli hauskoja joukkueiden nimiä, Leinonkoski kertoo.

Erityisesti hän antaa kiitosta turnauksen ajantasalla oleville nettisivuille, josta hän löysi aamulla otteluohjelman.

– Yleensä saa olla melkoinen Sherlock Holmes, että löytää etukäteen netistä mitään tietoa turnauksista. Otteluohjelmat on piilotettu tai jos jotain tietoa on, se on edellisvuodelta. Nyt näin netistä kaikki päivän pelit, Leinonkoski kiittelee.

Voitolla kiinnitys kiertopalkintoon

Jokaisen sarjan kolme parasta joukkuetta palkittiin mitalein. Lisäksi sarjojen kultajoukkueet saivat kiinnityksen kiertopalkintoon, minkä voi lunastaa itselleen kolmella turnausvoitolla.

Miehet A-sarja: 1. Pannuhuoneen Ponnistus, 2. Laiheliinit, 3. Ruskapunkkarit, 4. Uusikylä ja 5. PanitkosNaitkos. Miehet B-sarja: 1. Tohis, 2. PerhoWolley, 3. Rytkyukot, 4. Kaiku ja 5. Höykkylä.

Naiset A-sarja: 1. Laihian Luja, 2. Nurmon Jymy Janet, 3. Kurikan Ryhti, 4. Nurmon Jymy TR, 5. Alahärmän Kisa, 6. Nurmon Jymy A, 7. Saranasormet ja 8. Alajärven Ankkurit. Naiset B-sarja: 1. Jymyttäret, 2. Hymy, 3. Uusikylä, 4. Alajärven Ankkurit, 5. Minnit, 6. AK B/C ja 7. Kuolema.

Päivi Kantonen

 

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät