Suomalaiset eurooppalaisten kärkikastia turvavyön käytössä

Mainos[adrotate banner="3"]

Euroopan maiden välisessä vertailussa suomalaiset suhtautuvat takapenkin turvavyön käyttöön muita myönteisemmin.

Suomalaiset myös muistuttavat matkustajiaan turvavyön käytöstä muita ahkerammin. Liikenneturvan ja Biisonimafian turvavyöfilmissä rohkaistaan eritoten nuoria turvavyön käyttöön.

MAINOS

Laajassa, eurooppalaisten mielipiteitä ja kokemuksia liikenteestä selvittäneessä tutkimuksessa* suomalaiset erottuvat edukseen turvavyön suhteen.

Ainoastaan kuusi prosenttia suomalaisista oli sitä mieltä, ettei turvavyötä ole välttämätöntä kiinnittää, kun matkustetaan auton takapenkillä. Kyselymaiden keskiarvo oli 15 prosenttia.

Suomalaiskuljettajista 86 prosenttia myös varmistaa kysymällä, että matkustajilla on vyö kiinni, kun maiden keskiarvo oli seitsemän prosenttiyksikköä tätä vähemmän.

– Vastauksista näkyy hyvin se, että suomalaiset suhtautuvat turvavyön käyttöön automaattisena osana automatkustamista ja tietävät turvavyön merkityksen turvallisuudelle. Petrattavaa löytyy kyllä vielä – eritoten takapenkin vyön käytössä ja siitä muistuttamisessa.

– Takapenkillä turvavyön käyttö on tärkeää myös muiden matkustajien näkökulmasta. Onnettomuuden sattuessa ilman vyötä matkustavat takapenkkiläiset törmäävät väistämättä etumatkustajien päälle, Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo kertoo.

Yksi taustatekijä nuorten vakavissa liikenneonnettomuuksissa on turvavyön kiinnittämättömyys. Tärkeää on huolehtia, että jokaisella on kyydissä vyöt kiinni.

– Ajatuksen voi kääntää niin, että kaverista pidetään huolta, kun varmistetaan, että tällä on vyö kiinni. Auton turvatyynyvarustelu ei ole syy jättää turvavyötä kiinnittämättä. Jotta airbagit toimisivat niin kuin ne on suunniteltu, turvavyön tulee olla kunnolla kiinni. Ilman turvavyötä turvatyyny voi olla jopa tappava, Vuoristo painottaa.

Turvavyökampanja nuorten ehdoilla

Liikenneturva antoi viime vuonna kahdelle Suomen johtavalle YouTube-verkostolle tehtäväksi turvavyövideon suunnittelun ja tuottamisen.

Splayn Eeddspeaksin ja Töttöröön Biisonimafian välisessä ankarassa kamppailussa paremmuuden päättivät katsojat, jotka äänestivät Biisonimafian hienoon voittoon.

– Palkinnoksi kisan voitosta lähdimme toteuttamaan Biisonimafian kanssa uutta turvavyövideota. Tämänkertainen turvavyökampanja on toteutettu erityisesti kohderyhmän ehdoilla.

– Tavoitteena filkassa on aktivoida nuoret ajattelemaan turvavyön merkitystä Biisonimafialle ominaisella romurallikielellä, Liikenneturvan järjestöpäällikkö Pasi Anteroinen kertoo.

Ja itse filmi? Näet Biisonimafian uusimman tuotoksen osoitteesta www.mustavyo.fi.

MAINOS
Edellinen artikkeliNuorisotakuu Etelä-Pohjanmaa -blogi on julkaistu
Seuraava artikkeliHautamäki ja Hautanen kaasuttelivat Rallin SM-pronssia