0.9 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Joensuun satavuotinen kauppiasketju on ollut täynnä innovatiivisia yrittäjiä

Alajärvellä Kesport -kauppiaana toimiva Lauri Joensuu on suurissa saappaissa. Hän on toiminut kauppiaana nyt noin kolmen vuoden ajan ja jatkaa niitä perinteitä, joita hänen isänsä Harri, isoisänsä Voitto, isoisänsä isä Aulis ja isoisänsä isoisä Juho, ovat viitoittaneet jo sadan vuoden ajan.

Jussilan Aati liittyi vuonna 1918 osakkaaksi Kauppiaitten Osakeyhtiöön, mistä kertovaa osakekirjaa Lauri Joensuu esittelee.
Jussilan Aati liittyi vuonna 1918 osakkaaksi Kauppiaitten Osakeyhtiöön, mistä kertovaa osakekirjaa Lauri Joensuu esittelee.

Tuohon sataan vuoteen on katkeamattomassa kauppiasketjussa kuulunut toinen toistaan innovatiivisempia tekijöitä, kauppiaita ja yrittäjiä, joiden joskus hullunrohkeatkin hankkeet ovat olleet keino siivittää menestyksellistä yritystoimintaa ja koko paikkakunnan kehitystä.

MAINOS

Kovin erilainen olisi Alajärvi tänään ilman näiden miesten panosta kotiseutunsa kehittymisen hyväksi.

Jussilan Aatista se alkoi

Kauppias Juho Adiel Joensuu, eli Jussilan Aati, syntyi vuonna 1890. Hänelle tapahtui Kanadassa työtapaturma, jonka seurauksena menetti toisen jalkansa. Miehelle korvattiin kertakorvauksena eläke, jonka hän sijoitti kodin ja kaupan perustamiseen Paalijärven Jussilaan vuonna 1916.

Aatin kauppa kasvoi ja menestyi. Päivittäistavaran ohella oli myös maatalouskauppaa. Aati liittyi vuonna 1918 osakkaaksi Kauppiaitten Osakeyhtiöön. Myöhemmin se yhdistyi neljän muun alueellisen tukkukaupan kanssa Kesko Oy -keskusliikkeeksi.

Kauppiaat Aulis ja Vendla Joensuu 1960-luvulla.
Kauppiaat Aulis ja Vendla Joensuu 1960-luvulla.

Aatin ja hänen Jenny -puolisonsa vanhin lapsi Aulis syntyi 1915 kauppaan ja kauppiaaksi. Hän varttui isänsä luottomieheksi ja myöhemmin perustettiin toinen liike Karstaperälle. Kauppa oli kokonaan Auliksen hoidossa. Hänen omistukseensa kaupat siirtyivät 1951.

Auliksen vanhin poika Voitto Olavi oli jo nuoresta isänsä oikea käsi, koska Aulis viihtyi myös toisessa ammatissaan maanviljelijänä. Voitto (1936-2014) oli kauppiaana taitava, vaikka hän itse sanoikin menestymiseen tarvittavan enemmän onnea kuin ymmärrystä.

Kauppakoulun suoritettuaan hän päätti perustaa kyläkauppa -tyylisen kaupan kirkonkylään vuonna 1960 pankista saadun lainan turvin.

Tämä ei kuitenkaan riittänyt, vaan 1963 Voitto perusti Järviseudun ensimmäisen valintamyymälän, Talouskeskus Oy:n. Yhtiöön omistajiksi tulivat myös Eino Joensuu, Väinö Sippola ja Aimo Joensuu. Myöhemmin Eino ja Väinö luopuivat omistuksistaan.

Voitto Joensuu K-Hallin edustalla.
Voitto Joensuu K-Hallin edustalla.

Vuonna 1969 Voitto ja Aimo perustivat uuden toimipisteen, Suomen ensimmäisen K-Maatalouskeskuksen.

1970 -luvun alussa Talouskeskus Oy siirtyi kokonaan Aimolle.
Keskolla oli tuolloin Alajärven keskustasta ostettuna tontti, mutta rohkeus investoida puuttui. Voitto kuitenkin halusi laajentaa toimintaansa. Hän sai osakkaaksi kauppiaspatruuna Toivo Kokon.

Miehet perustivat kaksi yritystä. Kiinteistöyhtiö Järviseudun Liiketalo Oy:n ja kauppaa varten Järviseudun Kauppayhtymä Oy:n, nykyisen Järvimarket Oy:n. Avajaiset K-hallissa pidettiin 1971.

12 -vuotiaana työhön

Voitto ja Rauni Joensuu kasvattivat lapsensa työntekoon, sillä 12 vuotta täytettyään nuoret aloittivat työn kaupan toisessa päässä olevassa Grilli-Kipsassa.

Kauppiasvastuuta otti lapsista ensimmäisenä Harri (1960-2016), joka 80 -luvun alussa tuli työhön isänsä rinnalle. Muutama vuosi myöhemmin työhön tulivat myös veljet Olli ja Sakari.

Vanha tulitikkuaski kertoo osaltaan suvun kauppiasperinteen historiaa.
Vanha tulitikkuaski kertoo osaltaan suvun kauppiasperinteen historiaa.

Vuoden 1988 alussa Harri ja Sakari suunnittelivat halpamyymälän perustamista.

Maxialen avajaiset pidettiin vielä samana vuonna mattokutomolta vuokratuissa tiloissa. Myöhemmin kiinteistö hankittiin kokonaan Joensuun omistukseen. Maxialessa hallit täyttyivät lavatavaralla. Kun kaupanteko alkoi vilkkaana, töitä riitti myös veljeksille.

Voiton sairastuttua kauppiasvastuu ja omistus siirtyivät Harri Joensuulle 1991, joka suunnitteli Järvimarketin laajennuksen. Uudistettu ja laajennettu Järvimarket avattiin 1992.

Rakentaminen oli vaatinut velkarahaa ja samaan aikaan alkoi syvä lama, jotka yhdessä toivat eteen raskaat ajat. Työtä tehtiin vuorotta, jopa siivoukset hoidettiin itse. Tilanteesta selvittiin vuokraamalla keskustan liiketilat Keskolle.

Kaupantekoon keskityttiin nyt vain Maxialessa. Tuotevalikoimaa laajennettiin päivittäistavaroihin. Vuonna 2003 Maxialesta syntyi K-Supermarket Alajärvi.

Harri sairastui vakavasti 2009. Supermarketin tilat vuokrattiin Keskolle ja kauppa myytiin. Ruokakaupan alalle jäi veljeksistä vain Pentti ja Harri jäi osakkuuksien kautta mukaan mm. Kesportiin.

Vaikka kauppiasura jäi Harrilta sairauden vuoksi taakse, niin kaupan ja paikkakunnan kehittämistä hän ei milloinkaan lopettanut. Viimeisenä näyttönä tästä on vasta-avattu Paavolantorin liikekeskus, jonka valmistumista Harri ei aivan ehtinyt näkemään.

Uusi aika

Vuonna 2013 syksyllä Lauri Joensuu teki päätöksen palata perheineen Alajärvelle.

Harri -isä tarjosi tilaisuuden lähteä kauppiaaksi Kesportiin ja Lauri teki päätöksensä ottaa haaste vastaan, olihan ajatus kauppiaana toimimisesta ollut myös hänellä mielessä.

Kesport Hyötypuoti sai uuden kauppiaan, kun Lauri Joensuu tarttui ohjaksiin. Avajaisjuhlassa alkuvuodesta 2014 nähtiinkin mm. kauppiaita kolmessa polvessa, kun mm. Voitto Joensuu puolisoineen (vas.) ja Harri Joensuu kävivät Lauria onnittelemassa.
Kesport Hyötypuoti sai uuden kauppiaan, kun Lauri Joensuu tarttui ohjaksiin. Avajaisjuhlassa alkuvuodesta 2014 nähtiinkin mm. kauppiaita kolmessa polvessa, kun mm. Voitto Joensuu puolisoineen (vas.) ja Harri Joensuu kävivät Lauria onnittelemassa.

Tänään Lauri onkin osa satavuotista kauppiasperinnettä, joka on jatkunut katkeamattomana isältä pojalle. – Tuntuu, etten vielä itse ole niin paljon osallisena tästä kaikesta, olenkin enemmän sitä tulevaisuutta, Lauri summaa.

Vaikka sata vuotta on kulunut, näkee Lauri kuitenkin monta yhteneväistä asiaa itsensä ja Aatin, sekä heidän välissään olleiden kauppiaiden kesken.

– Kauppiaan on aina pitänyt olla helposti lähestyttävä ja vastaanottavainen. Kaupanteon hänen kanssaan pitää olla helppoa. Toinen puoli on yrittäjäluonne. Halu omistautua yrittämiselle, sinnikkyys, rohkeus investoida, välillä vähän hullullakin tavalla.

Lauri itse muistaa jo lapsuudestaan lukuisia asioita, jotka aina tavalla tai toisella liittyvät kauppaan. Milloin pikkupoika teki itselleen vessapaperipakkauksista nurkan josta tarkkailla myymälää, kun taas sitten vähän vanhempana Järvitorille kiirehdittiin koulun jälkeen jo iltatöihin. Monet asiakkaat tänäkin päivänä ovat tuttuja jo noilta ajoilta.

Suvun nuoren polven kauppiaisiin kuuluu myös Paapon Anne Nenonen.
Suvun nuoren polven kauppiaisiin kuuluu myös Paapon Anne Nenonen.

Myös Harrin tytär Anne Nenonen on kauppias, nykyisin verkkokaupan parissa. Paapo -käsityömyymälä on tunnettu trendi kautta maan.

Paapo on perustettu 2010 ja toisin kuin Lauri, Anne ei koskaan haaveillut yrittäjyydestä, vaikka olikin tykännyt tehdä työtä kaupassa. Yrittäjäperheessä kasvaneena hän on nähnyt miten paljon työtä yrittäjyys vaatii ja kuva yrittäjyydestä oli ehkä liiankin realistinen.

Veri kuitenkin veti yrittäjyyteen. Kivijalkamyymälää Anne pyöritti viime kesään saakka ja samalla rinnalla kukoisti nettikauppa. Perheen kasvaessa ajankäytön ongelmat tulivat esille ja niinpä kesällä tehtiin päätös nettikauppaan keskittymisestä, vaikka työhuone juuri äitiyslomalta palanneella Annella onkin jälleen Paavolantorilla.

Satavuotisjuhlat perjantaina

Lauri Joensuu toteaa, että kauppiaan on oltava nöyrä ja osattava kiittää silloin, kun on kiitoksen aika.

Mahdollisuus palvella asiakkaita samalla paikkakunnalla suvun kauppiaiden toimesta jo sadan vuoden ajan, on sellainen hetki.

Tulevana perjantaina 7.10. Alajärven Kesportissa onkin tarjolla kakkukahvit niin vanhoille kuin uusillekin asiakkaille ja kunnon tarjouksia, jotta jokainen pääsee tekemään myös hyviä kauppoja!

– Odotan innolla tapaavani kahvikupin äärellä meidän pitkäaikaisia asiakkaitamme, ja toki myös uusia! Talo on täynnä tarjouksia ja tapahtumia, Lauri Joensuu lupaa.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät