21.7 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Soinin Yrittäjät ry juhli 40 vuottaan

Soinin Yrittäjät juhlistivat lauantaina 40-vuotista taivaltaan ravintola Tervaholvissa. Jo päivällä julkistettiin nuori yrittäjä. Palkinnon sai Pauliina Peura Samurai Shopista. Pauliina on tehnyt jo usean vuoden pipoja, huiveja ja muita asusteita ensin tutuille ja sanan kirittyä nykyään jopa ulkomaille saakka.

– Syksyllä 2013 avasin tradenomiopintojen opinnäytetyöhöni liittyen verkkokaupan. Siitä lähtien verkkokauppa on ollut oleellinen osan myynnin kannalta. Silti kotonani on edelleen pieni myymälä ompelimon ohella, kertoi Pauliina.

MAINOS

Palkinnon ojensivat Seija Ojajärvi (pj) ja Seija Paalimäki (siht.) yrittäjistä sekä Pirkko Ylätalo JPYP:stä.

Iltajuhlassa yhdistyksen historiikin esitti Sauli Keskinen.

– Yhdistys on perustettu 11.6.1976. Toiminta lähti liikkeelle hyvin kauppiasvetoisesti. Alkuvuosina toiminta oli varsin hiljiasta ja kangertelevaa. Vuosina 1981-1983 toiminta vilkastui ja jäseninä oli kahdeksan yrittäjää. Vuonna 1991 jäsenmäärä oli 40 yritystä ja nykyään jäseniä on satakunta.

– Yhdistys on tehnyt myös omaa lehteä, Soinilainen, mikä ilmestyi 1980-luvulta lähtien. Nykyään näkyvimpinä toimintoina yhdistyksellä on Soinin markkinat, vuoden yrittäjän valinta sekä monia yhdistyksen jäsenille suunnattuja toimintoja.

Maakunnallisen Yrittäjäpalkinnon ovat soinilaisista yrityksistä saaneet Soinin Metall Oy (1981), A.Piipponen Oy (2001) ja Ahti Huvila Oy (2011). Viime vuonna Vuoden Yrittäjä Soinissa oli KM-Rahti Oy.

Mäkynen juhlapuhujana

Juhlapuheessa Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen totesi yrittäjien asemasta Suomessa ja kunnissa.

– Tänään on moni asia paremmin, mutta edelleenkin Suomi, Eurooppa ja Soinikin tarvitsee aikaansaavia ihmisiä. Suomi tarvitsee päättäväisyyttä, rohkeutta ja uskoa tulevaisuuteen. Suomen hallituksen ohjelma on ehkä kaikkien aikojen yrittäjäystävällisin, mutta olemme joutuneet kilpailukykysopimuksen ja työmarkkinajärjestöjen vangiksi.

– Suomessa on jäykin palkanmuodostus, Euroopan keskitetyin työmarkkinamalli sekä ainutlaatuinen yleissitovuus, joka tappaa kilpailua työmarkkinoilla. Nämä yhdistettyna korkeaan verotukseen ei voi olla heikentämättä talouden kasvua ja lisäämällä työttömyyttä. Nämä on murrettava, jotta saadaan kasvua ja työpaikkoja. Lohdullista on kuitenkin se, että tämän saavuttaminen on meidän omissa käsissämme.

– Yrittäjyyden edistäminen on kuitenkin hyvällä mallilla, sillä joka viides 18 – 25 vuotias nuori toivoo perustavansa oman yrityksen. Tätä kehitystä on tuettava. Etenkin Soinissa ymmärretään yrittämisen tarve. Myös valtiovallan on hyväksyttävä elinkeinopolitiikan keskeinen rooli, yrittäminen ja sen tukeminen, totesi Mäkynen.

Juhlassa Suomen Yrittäjien hopeisen ansiomerkin saivat Kalevi Saarinen, Pekka Päivärinta ja yhdistyksen puheenjohtaja Seija Ojajärvi. Ansiomerkit jakoi Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Anne Niemi.

Myös entisiä ja nykyinen Soinin Yrittäjien puheenjohtaja palkittiin. Paikalla olivat Ojajärven lisäksi Raija Åkerman ja Aulis Takala.

Vapaassa sanassa Soinin kunnanjohtaja Stefan Sundberg onnitteli juhlivaa yhdistystä. Hän vakuutti kunnassa ymmärrettävän yrittäjyyttä ja kannustettavan yrittäjyyteen. – Soinin kunta tulee ottamaan yrittäjät ja yritykset huomioon tulevassa strategiatyössään, totesi Sundberg.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät