-0.1 C
Alajärvi
lauantai 02.3.2024
MAINOS

Karikko esittää Mellerin runoja ja lauluja Lappajärven Nuorisoseuralla: ”Sinä olet Libanonin kuu…”

Kulttuuriyhdistys Karikko tempaisee syksyn kulttuuritapahtuman Lappajärvellä. Karikko loikkaa kesän suosituista lastennäytelmistä suoraan maagisiin Arto Mellerin runoihin.

Itäkyläläislähtöisen Mellerin runoja kuullaan sekä lausuttuna että laulettuna 14.-16.10 Lappajärven nuorisoseuralla. Tunninmittainen esitys alkaa perjantaina ja lauantaina kello 19, sunnuntaina kello 14.

MAINOS
Nelijalkainen me -esityksen tekijät ovat valmiina maailman ensi-iltaan perjantaina 14.10.
Nelijalkainen me -esityksen tekijät ovat valmiina maailman ensi-iltaan perjantaina 14.10.

Karikon Katja Kujalan mielestä Finlandia-palkitun kirjailijan runojen jonkinasteinen tunteminen kuuluisi yleissivistykseen, muidenkin kuin lappajärveläisten.

– Osalla ihmisistä on iltapäivälehtien lööppeihin perustuva mielipide Mellerin tuotannosta, vaikkei koskaan olisi lukenut ainuttakaan runoa, Kujala huomauttaa.

Kujala myöntää, että kaikki runot eivät ole lukijalle helppoja. Tämän vuoksi ryhmä ”suodattaa” niitä kuulijaa varten.

– Haluamme tuottaa tarinoita yleisöä varten ja haastaa kuulijan, mutta ei pönäkällä lausumisella, siksi tämä musiikki- ja lausuntaesitys, Kujala täsmentää.

Kulttuuriyhdistys Karikko ry on lappajärveläissyntyinen yhdistys, jonka tarkoituksena on järviseutulaisen ja lappajärveläisen esittävän taiteen kaikenpuolinen aktivoiminen, edistäminen ja tunnetuksi tekeminen.

Ammattitaitoiset muusikot asialla

Toista vuotta musiikkikasvatusta Sibelius Akatemiassa opiskeleva Maija Perälä on säveltänyt yhdeksän Mellerin runoa. Näitä ovat esimerkiksi ”Romua rakkauden valtatiellä”, ”Furioso”, ”Joutsenet lahdella” ja ”Myrskyn esirippu aukeaa”.

– Runosta ”Suomi-filmi” olen tehnyt sambakappaleen, muut taipuvat tangoksi tai peruspopballadiksi, Perälä paljastaa.

Suomi-filmi-sambassa lempemme rekvisiittaa pyyhitään, Porin-Matti kamiina ja ”taaplaamaton tanssilattian lauta myytäköön eniten tarjoavalle”. Sambaa kuunnelkoon vaiti paikallaan ken ei tanssia uskalla!

Säestyksestä vastaavat ammattitaitoiset muusikot: seinäjokelaiset Lasse Asu (piano & saksofoni) ja Harri Mattila (kontrabasso) sekä lappajärveläinen Antti Purola (harmonikka & piano). Lausujista Kaisa ja Maija Perälä soittavat perkussioita ja laulavat. Kristian Hyyppä huolehtii äänentoistosta ja valaistuksesta.

Runoissa vilahtaa tuttuja

Itseään musiikin sekatyöläisenä pitävä Kaisa Perälä ei poissulje mahdollisuutta, että esitys lähtisi kiertueelle kauemmaksikin.

– Totta kai isommat lavat kiinnostavat, Perälä myöntää. Karikko on aiemmin esittänyt Melleriä Elävien kirjoissa–teoksesta otsikolla ”Haikuja lakeuden yllä”, josta kooste esitettiin Kaustisen kansamusiikkijuhlilla viime vuonna.

Kaisa Perälän mukaan lappajärveläinen voi kokea Mellerin runoja lukiessaan pientä lisäjännitystä.

– Runoissa voi aina vilahtaa tuttuja, hän huomauttaa.

Ryhmän neljäs lausuja, kokenut esiintyjä Tuija Ahola, luottaa omaan tyylinsä ja ei pyri jäljittelemään lausuessaan Melleriä eikä ketään muutakaan. Hän lausuu mm. runot ”Olen kaukana sinun luotasi”, ”Emmä kysy” sekä ”Nelijalkainen me” Mellerin Nadjalle omistamasta kokoelmasta Viiden aistin todistus (1990):

”Sinä olet villihunajaa palavissasi, kaunis kuin tulenkajo kasvoillasi annat vaatteen pudota maahan, metsävohla haistaa sitä sieraimet väristen. Sinä olet Libanonin kuu, ilman selityksiä kostuvat Korkean Veisun lehdet sylissäsi, maa kuin äsken luotu, lämmin, vastaleivottu rieska…”
T. Tyynelä

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät