25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Influenssarokotuksen aika on pian: Järvi-Pohjanmaalla uudenlainen kokeilu rokotuskattavuuden lisäämiseksi

Talvi tekee taas tuloaan ja sen mukana saapuu vääjäämättä myös talven kausi-influenssa -aalto.

Influenssassa kyse ei ole mistään tavallisesta nuhakuumeesta, vaan se on riskiryhmiin kuuluville aidosti vakava sairaus, joka alkaa äkillisin oirein ja voi aiheuttaa merkittäviä komplikaatioita.

MAINOS

Avohoidon palveluvastaava Aino Ylitalo sekä terveydenhoitajat Anu Männistö ja Marja-Terttu Akonniemi kertovat, että Järvi-Pohjanmaan alueella varautuminen influenssaan rokotuksen muodossa on ollut erittäin heikkoa.

Aikuisista, riskiryhmiin kuuluvista, on rokotettu vain 38 prosenttia ja lapsista ainoastaan neljä prosenttia, kun sairaanhoitopiirin tavoite on molemmissa ryhmissä 70 prosenttia!

Influenssarokotus on maksuton kaikille 6-35 kuukauden ikäisille lapsille, kaikille 65 vuotta täyttäneille, sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluville, vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiirille, raskaana oleville naisille, sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstölle sekä varusmiespalvelukseen astuville.

Sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat sellaiset henkilöt, joiden terveyttä influenssaan sairastuminen oleellisesti uhkaa. Vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiriin taas kuuluvat kaikki ne, jotka asuvat tai ovat säännöllisesti tekemisissä vakavalle influenssalle alttiin henkilön kanssa, eli heidän lähipiirissään on sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvia, 65 vuotta täyttäneitä, alle puolivuotiaita lapsia tai raskaana olevia henkilöitä.

– Tätä kautta maksuttoman rokotteen piiri laajenee oleellisesti myös muihin ikäluokkiin, Ylitalo sanoo.

Influenssarokotteesta on monia hyötyjä. Se ehkäisee influenssatartuntoja, joten suojaa saa myös rokotetun läheiset. Esimerkiksipitkäaikaissairailla ja huonokuntoisilla vanhuksilla rokotteen suoja jää usein vajaaksi, joten myös lähipiirin rokottaminen on tärkeää.

Raskaana olevan läheisten rokottaminen suojaa sekä äitiä että vauvaa. Koska alle puolivuotiaita lapsia ei rokoteta, heitä voidaan suojata rokottamalla vauvan lähipiiri.

Rokotukset alkavat pian

Koska Järvi-Pohjanmaalla rokotussuoja on jäänyt liian alhaiseksi, on hygieniatyöryhmässä mietitty aivan uudenlaisia keinoja tilanteen parantamiseen.

Rokotusauton kierroksilla mukana on myös lääkäri Leena Uusitalo.
Rokotusauton kierroksilla mukana on myös lääkäri Leena Uusitalo.

– Meillä järjestetään entiseen tapaan avoimet rokotuspäivät kaikissa terveyskeskuksissa ja toivomme todella, että kaikki maksuttomaan rokotukseen oikeutetut tulevat niihin paikalle.

Rokotukset alkavat Lehtimäellä ja Soinissa 8.11. sekä Alajärvellä ja Vimpelissä 9.11.

Jos kuitenkin käynti rokotuspäivällä ei ole mahdollista tai se unohtuu, niin uudenlaisena mahdollisuutena otetaan nyt käyttöön kiertävä rokotusauto!

Rokotusautossa on mukana terveydenhoitajat Anu Männistö ja Marja-Terttu Akonniemi sekä lääkäri Leena Uusitalo. Auto kiertää kahden päivän ajan ympäri Järvi-Pohjanmaata. Pysähdyspaikat tulevat kauppojen ja huoltoasemien yhteyteen. Rokotusautoon voi tulla, jos on oikeutettu maksuttomaan rokotukseen eikä ole käynyt rokotuspäivässä.

Auto kiertää kahtena päivänä, joista ensimmäinen on 23.11. ja toinen 30.11. Pysähdyspaikkoja on kaikkiaan yhdeksän eri puolilla Järvi-Pohjanmaata. Käytössä on terveyskeskuksen oma auto ja rokotus on siellä turvallista hoitaa.

Influenssaan ja sen vakaviin jälkisairauksiin kannattaakin nyt varautua rokotussuoja hankkimalla, koska mahdollisuuksia rokotuksella käymiseen on tarjolla entistä enemmän ja useammassa paikassa!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät