24.7 C
Alajärvi
maanantai 27.5.2024
MAINOS

Alajärven Pyhävuorelle avautui uusin METSO-hyvinvointipolku

Luonnolla on todettu olevan lukuisia virkistys- ja terveysvaikutuksia. Luonnon helmassa verenpaine alenee ja mieliala kohenee. Tapio Oy ja Suomen metsäkeskus ovat kehittäneet hyvinvointipolku-konseptin, joka johdattaa metsään menijän hyvinvoinnin ja aistien avaamisen äärelle.

Kipinäkodan Luonto- ja Elämyspalvelujen yrittäjä Piia Rajala keitteli kahvia Pyhävuoren maastossa sallitulla, Jamilta paikalle tuodulla valkeapaikalla. Avotulta Pyhävuorelle ei saa tehdä. Vierellä metsäasiantuntija Airi Matila.
Kipinäkodan Luonto- ja Elämyspalvelujen yrittäjä Piia Rajala keitteli kahvia Pyhävuoren maastossa sallitulla, Jamilta paikalle tuodulla valkeapaikalla. Avotulta Pyhävuorelle ei saa tehdä. Vierellä metsäasiantuntija Airi Matila.

Hyvinvointipolkuja on suunniteltu yli kahteenkymmeneen kohteeseen ympäri Suomen. Polut ovat osa Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toiminta-ohjelmaa eli METSOa, jossa yksityiset maanomistajat voivat suojella vapaaehtoisesti metsiensä monimuotoisuutta.

MAINOS

Jokainen hyvinvointipolku kulkee mielenkiintoisen luontokohteen kautta. Muutoin polut kulkevat monipuolisessa talousmetsämaisemassa.

Alajärven Pyhävuorelle viimeisteltiin tiistaina uusin METSO-hyvinvointipolku. Se kulkee ainutlaatuisessa ympäristössä, Euroopan suurimman Kraatterijärven reuna-alueella.

– Pyhävuoren alue tarjoaa maailmanlaajuisesti harvinaislaatuisen näkymän sata metriä järven pinnasta kohoavalta kraatterin reunalta. Pyhävuoren alueella on myös erittäin näyttäviä ja valtakunnallisesti arvokkaita viimeisimmän jää kauden synnyttämiä muodostumia, sanoo Järviseutu-Seura ry:n OutdoorsLife hankkeen projektipäällikkö Hannu Nevala.

– Lappajärvi on poikkeuksellisen hyvin säilynyt törmäyskraatteri, jossa kraatterin muodot ja törmäyksessä syntyneet erikoiset kivilajit ovat helposti kaikkien nähtävillä.

Pyhävuoren polku on ensimmäinen laatuaan Suomessa. – Tällä polulla ensimmäistä kertaa matkailualan yrittäjä ja maanomistaja tekevät yhteistyötä uudella tavalla. Uutuus on, että yrittäjä vastaa polun ylläpidosta, metsäasiantuntija Airi Matila Tapiosta iloitsee. Polun ylläpidosta huolehtii Kipinäkodan Luonto- ja Elämyspalveluiden Piia Rajala.

– Aikaisemmat kohteet on toteutettu jonkin matkailuyrityksen kupeeseen. Kun etsimme sopivaa alan yrittäjää ja kohdetta Etelä-Pohjanmaalta, emme löytäneet sellaista, Matila sanoo. – Täältä sen sijaan löytyi valmiina Peikonkierros ja Kipinäkodan Luonto- ja Elämyspalvelut yhteistyökumppaniksi.

Pyhävuorelta avautuvat hulppeat näkymät, joissa kiireisenkin ihmisen mieli lepää.
Pyhävuorelta avautuvat hulppeat näkymät, joissa kiireisenkin ihmisen mieli lepää.

Aikaisempi Peikonkierros onkin nyt saanut lisäarvoksi pisteitä, joiden paikalla kulkijoiden toivotaan pysähtyvän ajatuksen kanssa.

– Polun ohjeistetuilla pysähdyspisteillä ohjaamme muun muassa keskittymään hengityksen tasaantumiseen, omien ajatusten kuuntelemiseen ja luonnon aistimiseen. Pysähdyspisteillä kulkijan huomio johdatetaan luonnon kätkemään historiaan ja monimuotoisiin luonnonympäristöihin, Matila kertoo.

– Kuka tahansa voi lähitulevaisuudessa ladata kotisivuiltani kartan ja nämä harjoitteet, tulostaa ne ja mennä vaikka puolisonsa tai työporukkansa kanssa sinne omatoimisesti. Minä markkinoin polkua ja huolehdin, että materiaali on saatavilla. Tietoa polusta voi hakea myös piipahtamalla Nykälänniemessä Kahvila Onnentuvalla, yrittäjä Piia Rajala kertoo hyvinvointipolun tulevasta käyttöönotosta.

Piialle mukaan lähtö hankkeeseen tulikin juuri sitä kautta, että hän haluaa olla edesauttamassa meidän kaikkien mahdollisuutta nauttia luonnossa liikkumisesta.
Omaan yritystoimintaansa hän ei niinkään kohdetta ole suunnitellut, vaan haluaa olla mukana hyvän asian ylläpitämisessä. Piia on niin luontoyrittäjä kuin ratkaisukeskeinen hyvinvointivalmentajakin, ja nämä asiat yhdistyvät hyvinvointipolulla.

– Toivon että mahdollisimman moni löytäisi tiensä tänne joko perheittäin, pariskuntina tai vaikkapa syntymäpäivä -ohjelmaa kaivatessaan.

Luonnonhoidon asiantuntija Jarmo Uimonen Suomen metsäkeskuksesta kiittää Pyhävuoren reittiä kohteineen todella hienoksi ja se soveltuu jokaiselle metsässä liikkujalle. Kulkeminen vaatii vain säänmukaisen varustuksen ja avoimen mielen. Uimonen kuitenkin muistuttaa, että tulenteko alueella ei ole sallittu.

Mukana alueen kunnossapidossa ovat olleet myös Jamin luonto- ja ympäristöalan opiskelijat opettajansa ympäristöopettaja Heli Hämäläisen johdolla. Opiskelijat ovat mm. siivonneet aluetta kaupungin kanssa tekemänsä sopimuksen myötä. Sopimuksen maanomistajien kanssa reitistä ja sen ylläpidosta on tehnyt kaupunki.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät