25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Suomalaiset paheksuvat rattijuopumusta

Suomalaiset suhtautuvat nuivimmin rattijuopumukseen, selviää Euroopan eri maiden kansalaisten liikenneasenteita kartoittaneesta tutkimuksesta.

Näin hiljalleen kiihtyvän pikkujoulukauden kynnyksellä Liikenneturva muistuttelee liikenteen selvistä pelisäännöistä rattijuopumuksen vastaisella #rohkee-kampanjalla.

MAINOS

Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta on sitä mieltä, että useimmat heidän ystävistään eivät hyväksy kännissä ajamista.

Eri Euroopan maiden kansalaisten mielipiteitä kartoittaneessa kyselyssä suomalaisten asenteet rattijuopumusta kohtaan ovat selvästi tiukimpia. Suomalaisilla on myös vakain usko siihen, että humalassa ajo lisää riskiä joutua onnettomuuteen.

– Suomalaisten asenteissa on viime vuosina tapahtunut valtava muutos. Ei tarvitse mennä kuin vaikkapa kultaiselle kasarille, jolloin Hannu Karpon piilokamerassa rattijuoppoa esittänyt henkilö autettiin takaisin tielle lähestulkoon joka kerta, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen kertoo. – Ja nyt rattijuoppo käräytetään, vaikka tämä olisi tutumpikin kaveri.

Kampanja kannustaa nuoria puuttumaan kaverin rattijuopumukseen
Liikenneturvan ja yhteistyökumppanien #rohkee-kampanjassa kannustaan kuitenkin puuttumaan kaverin kännissä ajoon ennen kuin tämä asettuu ratin taakse.

– Kampanja herättelee miettimään, että mitä jos sä oisitkin se rohkee ja ottaisit kaverilta vaikka autonavaimet pois ennen kuin se menee kännissä rattiin, ja ennen kuin jotain pahaa tapahtuu. Eli potentiaalisen rattijuopon sijasta kohderyhmänä on se lähipiiri, Heiskanen selventää.

ratti2

Alkoholi on edelleen merkittävä riskitekijä liikenteessä. Erityisessä riskiryhmässä ovat nuoret kuljettajat. Henkilövahinkoon johtaneiden rattijuopumusonnettomuuksien kuljettajista nuoria on noin kolmannes.

#Rohkee-kampanjassa kannustetaan nuoria jakamaan Instagramissa, Facebookissa tai muulla somekanavalla kuvan #rohkee-tunnisteella. Sosiaalisessa mediassa jaetut valokuvat ja viestit ovat sitoumuksia: jokainen kuva viestii, että kännissä ei sovi kaverinkaan ajaa – ja, että tähän puututaan, koska toisesta välitetään.

Elokuvateattereissa, televisiossa ja sosiaalisessa mediassa näkyvän kampanjan lisäksi airuena toimii vloggaajaryhmä Justimus.

Justimus kutsuukin nuoria Liikenneturvan järjestämään elokuvatapahtumaan, jossa ensi-iltansa saa Justimuksen uusi rattijuopumuksen vastainen valistusfilmi. Tsekkaa kilpailu, osallistu ja tule mukaan leffailtaan.

#Rohkee’ssa ovat mukana Liikenneturva, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, poliisi, liikenne- ja viestintäministeriö, Liikennevakuutuskeskus ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry sekä Ehkäisevän päihdetyön verkosto.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät