-7.3 C
Alajärvi
sunnuntai 21.4.2024
MAINOS

Mieto Järvi-Pohjanmaan kouluissa: Liikkukaa ulkona paljon ja monipuolisesti!

Takavuosien hiihtäjäsuuruus, Kurikan Miedon kylän Juha Mieto vieraili Järvi-Pohjanmaan kouluissa puhumassa liikunnan tärkeydestä. Vierailut suunnattiin Soinin yhtenäiskoululle, Hoiskon koululle ja Vimpelin yhteiskoululle.

Hiihtäjälegenda Juha Mieto vieraili Järvi-Pohjanmaan kouluissa juuri ennen hiihtokauden alkua.
Hiihtäjälegenda Juha Mieto vieraili Järvi-Pohjanmaan kouluissa juuri ennen hiihtokauden alkua.

– Kouluaikoina liikuttiin minun nuoruudessani monin tavoin. Koulussa leikit olivat fyysisiä eikä mielestäni koulukiusaamisesta puhuttu mitään. Koulun seinustalla oli iso rivi suksia, joita käytettiin välituntisin.

MAINOS

– Silloin ei vielä mietitty kilpaurheilua, vaan liikuttiin liikunnan riemusta. Ehkäpä koululaiset ovat nykyään viisaampia kuin minun nuoruudessani. Silloin ei kuitenkaan sanottu vanhemmille, että ei minulla ole mitään tekemistä. Ennen lähdettiin ulos telmimään, kertoi värikkäästi vuonna 1949 syntynyt hiihtäjälegenda.

Monipuolisuutta ennen totista kilpauraa

– Urheiluseurat olivat tärkeitä silloinkin kasvaville nuorille. Siellä harrastettiin kaikkia lajeja. Itse muistelen, että pikajuoksuissa ei minulla ollut oikein mahdollisuuksia. Silti osallistuttiin, jos ei ollut terveydellisiä esteitä.

– Harrastin nuorena moukarinheittoakin. Suomenmestaruuskisoissa olin 6. sijalla. Huomasin kuitenkin, että 51,8 numeron kengillä pyöriminen pienessä ringissä tuotti hieman hankaluuksia. Lentopallo ja suunnistus olivat myös mieluisia, kertoo Mieto.

– Ihmismieli on sellainen, että sitä tykkää harrastaa eniten, missä huomaa pärjäävänsä. Aloin huomaamaan, että hiihto taitaa olla lajeista parhain menestyksen kannalta. Kuitenkin ennen 20-ikävuotta kannattaa harrastaa monipuolisesti. Tällöin syntyy kestävä kivijalka mahdolliselle kilpaurheilu-uralle.

– Kuntoiluharrastuskin on helppo jatkaa, jos nuorena on hankittu hyvä peruskunto, vaikka muutamia välivuosia sen jälkeen tulisikin. Eli räiskyttäkää menemään liikuntaa monella tavalla, kannustaa Juha Mieto.

Uni tärkeää- jätä tietotekniset laitteet ajoissa rauhaan

– Uni on ihmiselle tärkeää. Esimerkiksi oma poikani koki päänsärkyä nuorempana ja nukkui huonosti. Komensin hänet laittamaan sähköiset vempaimet sivuun kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa. Sen jälkeen ongelmat hävisivät. Eli jättäkää laitteet rauhaan riittävän ajoissa. Ei ne kaverit sieltä mihinkään karkaa!

Mietaa on perinteisen hiihtotyylin kannattaja.

– Virolainen professori totesi tutkimuksessaan muutama vuosi sitten, että perinteinen hiihto on ylivoimainen liikuntamuoto. Peräti 80 prosenttia lihaksistosta saa toimintaa luonnollisella tavalla.

Ravinnosta Mieto toteaa, että ”terves” suomalainen monipuolinen ruoka pitäisi riittää. Onhan niitä vitamiineja paljon markkinoilla, mutta uskon ihmisen saavan perustarpeet normaaliruuasta.

Oppilaat kuuntelivat Miedon tarinointia Pohjanmaan murteella innokkaasti. Rempseä kerronta antoi varmasti liikuntaintoa monelle kuulijalle. Moni pääsi myös yhteiskuvaan Miedon kanssa ja useat saivat myös Miedon nimmarin käsivarteensa tai vihkoonsa.

Miedon vierailuja alueelle järjesteli entinen kovan luokan hiihtomies ja hiihdon puolestapuhuja Harri Paalimäki. Kiertueen kustannuksista vastasi yhdessä kuntien vapaa-aikatoimet ja koulutoimi.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät