0.5 C
Alajärvi
maanantai 04.3.2024
MAINOS

Yrittäjäjärjestö haluaa turvata pk-yritysten yhdenvertaiset palvelut maakuntauudistuksessa

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien syyskokouksen eilisiltana Lappajärvellä avannut puheenjohtaja Anne Niemi nosti esille ajankohtaisen aiheen liittyen kilpailulakiin, jonka tarkoitus on turvata tasapuoliset kilpailuedellytykset eli kilpailuneutraalius julkisen ja yksityisen elinkeinotoiminnan välillä.

– Markkinat, joilla ei tasapuolisuus kilpailussa toteudu, eivät välttämättä kehity ajan haasteita vastaaviksi. Tästä voi seurata jopa maallemme merkittäviä taloudellisia seuraamuksia jo yksistään vääristyneen kilpailuasetelman vuoksi.

MAINOS

– Mikäli julkisomisteinen palveluntuottaja laskee oman toiminnan kautta saatavan merkittäviä säästöjä, on laskelmassa huomioitava myös verotulojen lasku. Kun paikallisen yrittäjän liikevaihto laskee, merkitsee se verotulojen laskua niin kunnan kuin valtionkin kassassa, Niemi totesi.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen tutustui päivän ajan ennen syyskokousta alueemme pk-yrityksiin. Pentikäinen vieraili mm. SeiMedi Oy:ssä ja Hotelli Sorsanpesällä Seinäjoella, Paavolantorilla Alajärvellä, Tikli Group Oy:ssä ja Vimpelin Listapalvelussa Vimpelissä sekä Passimo Oy:ssä Lappajärvellä.

Toimitusjohtaja Pentikäinen totesi syyskokouksessa pitämässään puheenvuorossa, että yrittäjillä on avaimet Suomen talouskasvun kiihdyttämiseen ja työllisyyden paranemiseen. Siksi on tärkeää tehdä sellaisia ratkaisuja, jotka kannustavat yrittäjiä investoimaan ja työllistämään.

Kaikkein vaikuttavinta on uudistaa Suomen työmarkkinoita lisäämällä paikallista sopimista ja poistamalla työllistämisen riskejä. – Haluamme rakentaa Suomesta kansanvaltaisen markkinatalouden, jossa hallitus ja eduskunta päättävät, ja järjestöjä – myös yrittäjiä – kuullaan keskeisissä kysymyksissä.

– Hallituksen pitää kantaa myös talous- ja työllisyyspolitiikassa vastuu, jonka se on vaaleissa saanut. Suomen kohtalonkysymyksiä ei voi ulkoistaa työmarkkinajärjestöille, Pentikäinen korosti.

Pentikäinen muistutti syyskokousväkeä myös siitä, että yrittäjäliike on kansanliike, joka kokoaan yli 100000 yrittäjää eri puolilla maata. – Mitä enemmän meitä on, sitä vahvempia me olemme. Siksi on tärkeää olla porukalla mukana ajamassa yrittäjän asiaa ja sen voima on siinä, että se on läsnä kaikissa Suomen kunnissa ja maakunnissa mutta myös pääkaupungissa ja Euroopassa.

– Tämä rakenne antaa meille erinomaiset edellytykset kehittää yrittäjyyttä kaikilla vaikuttamisen kentillä.

– Kuntavaalit ovat tärkeä vaikuttamisen hetki yrittäjille läpi maan. Kannustan yrittäjiä laajalti ehdolle. Yrittäjä jos joku tietää, miten kuntaa voi kehittää niin, että siellä voivat yritykset menestyä ja luoda työpaikkoja. Kun kunnassa on menestyviä yrityksiä, jotka tuovat työtä ja verotuloja, kunnalla on edellytyksiä huolehtia kaikista kuntalaisista ja kehittää palveluita.

Syyskokouksessa käsiteltiin vuoden 2017 budjetti ja toimintasuunnitelma. Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toiminnan painopisteet vuodelle 2017 liittyvät kiinteästi yrittäjyyden esillä pitämiseen niin maakunta- kuin sote-uudistuksessa sekä huhtikuussa käytävissä kunnallisvaaleissa.

– Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toiminnan painopisteiden tavoitteena on edelleen pohjalaisten yrittäjien menestyminen, joka ratkaisee alueemme kehityssuunnan.

– Vaikutamme asioihin, jotka parantavat alueemme pk- yritysten toimintaympäristöä erityisesti omistajanvaihdoksiin, kasvuun ja kansainvälistymiseen, digitalisaatioon ja yrittäjien hyvinvointiin liittyen, toimitusjohtaja Minna Sillanpää kertoi toimintasuunnitelman sisällöstä.

Yrittäjäjärjestö tekee vaikuttamistyötä maakuntauudistuksen keskeisissä työryhmissä tavoitteena, että alueemme pk-yrityksille on tulevaisuudessa tarjolla selkeät ja ymmärrettävät, asiakaslähtöiset ja yhdenvertaiset palvelut.

Kuntien toiminnan ytimeen nousevat maakuntauudistuksen myötä elinkeinopolitiikka, sivistys- ja vapaa-aikatoimi, kaavoitus ja maankäyttö sekä infran ylläpito. Näillä toiminnoilla on iso merkitys yrittäjän arkeen. Vaikuttamistyössä tärkeässä roolissa ovat paikallisyhdistykset.

– Sote-uudistuksen osalta olemme varmistamassa, että uudistuksessa on mukana riittävät kilpailuneutraliteettia ja pk-yritysten palvelutuotantoa tukevat elementit, Sillanpää lisäsi.

Kuntavaaleihin alueella tavoitellaan vähintään 400 yrittäjäehdokasta ja tuleviin maakuntavaaleihin tavoitteena on saada ehdolle yrittäjämyönteisiä päättäjiä.
Kokouksen päätteeksi Lasse Anttilalle luovutettiin Yrittäjäristin suurristi hänen ansioistaan yrittäjäjärjestössä sekä merkittävästä yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät