25 C
Alajärvi
tiistai 28.5.2024
MAINOS
MAINOS

Muovialan asiantuntija Plastec Finland Oy vuoden 2016 Vimpelin yrittäjä

Vimpelin Yrittäjät palkitsi tänään lauantaina vuoden paikallisena yrittäjänä Plastec Finland Oy:n.

Vimpelin Yhdystiellä sijaitseva yritys tuottaa muoviteollisuuden komponenttivalmistusta, ja sen palveluihin kuuluu muun muassa suunnittelu, muotinvalmistus, muovipuristus, tyhjiömuovaus ja kokoonpano.

MAINOS

Tuotesuunnittelun puolella kiinnitetään huomiota asiakkaiden ideoihin ja tarpeisiin.

Plastec Oy:n puikoissa ovat toimitusjohtaja Esa Salmela puolisonsa Sari Salmelan kanssa, heidän lisäkseen yrityksessä toimii tällä hetkellä viisi työntekijää.

Esa Salmela kertoi lyhyesti yrityksen alkutaipaleesta.

– Vuonna 1995 vuonna aloitettiin, ja 2000-luvun taitteessa toiminta lähti kasvamaan. Vuonna 2008 muutettiin tähän Yhdystien toimipisteeseen ja fuusioiduttiin Kuitusaro Oy:n kanssa, kertoo Salmela.

Vuoden 2008 fuusiossa yhdistyivät Samu-Tuote Oy:n ruiskupuristuksen ja muottien valmistuksen osaaminen Kuitusaro Oy:n tyhjiömuovauksen kanssa. Tuloksena oli Plastec Finland Oy.

Plastec Finland Oy työllistää Esa ja Sari Salmelan lisäksi viisi muuta työntekijää. Kuvassa valmistetaan kattoluukkuja.
Plastec Finland Oy työllistää Esa ja Sari Salmelan lisäksi viisi muuta työntekijää. Kuvassa valmistetaan kattoluukkuja.

Yrityksessä on tämän jälkeenkin otettu mittavia kehitysaskeleita, sekä tehty suuria investointeja esimerkiksi toimitiloihin, koneisiin ja automatiikkaan. Vuosia jatkunut määrätietoinen kehitystyö oli yksi perusteista sille, miksi Vimpelin Yrittäjät halusivat palkita nimenomaan Plastec Oy:n.

Investointeihin on ollut tarvetta, koska yrityksen ala vaatii toimivat ja uudenaikaiset laitteet. Toiminta vaatii myös suuria tiloja, ja pari vuotta sitten yritys lisäsi tilojaan puolella.

– Alalla kilpailu on kovaa, ja entinen toiminta pitäisi pystyä säilyttämään. Tarvitaan entistä tehokkaampaa toimintaa, perusteli Esa Salmela Plastec Oy:n kehitystyön tarvetta.

Laitepuolella on hankittu uusia, entistä isompia koneita. Koneita Plastec Oy on hankkinut muun muassa Amerikasta ja Itävallasta.

Ala vaatii erityisosaamista, ja työ opitaan usein tekemällä. Myös Esa ja Sari Salmela ovat oppineet työnsä pääasiassa sorvin ääressä. Ohjelmien ja koneiden käyttökoulutusta on ostettu, ja saatu toimittajilta tarpeen mukaan, aina kun uutta tekniikkaa on hankittu. Näin on saatu kehitettyä koko yrityksen osaamista.

– Muovipuolelle on vaikea löytää valmista osaajaa, ja työvoima tulee pääasiassa työssäoppimisen ja oppisopimuskoulutuksen kautta, toteaa Esa Salmela. Hän jatkaa, että tällä hetkellä Plastec Oy:n henkilökunta rakentuu todellisista tekniikan moniosaajista.

Suomessa on myös saatavissa jonkin verran räätälöityä koulutusta. Esa Salmela mainitsee, että koulutusta tarjotaan ainakin Helsingissä ja Jalasjärvellä, joissa myös heidän työntekijänsä ovat käyneet opiskelemassa teoriaa osana koulutustaan.

– Oppisopimuksen kautta töihin tulleet ovat suorittaneet myös aina ammattitutkinnon, kertoo Salmela.

Kehityksen vauhdissa pysyminen vaatii välillä arjesta irtautumista. Tämän Salmelat hoitavat harrastamalla aktiivisesti urheilua ja liikuntaa. Sari Salmela marjastaa kertomansa mukaan kaiket kesät. He myös pyrkivät käymään välillä ulkomailla.

– Luovuus paranee, kun on välillä viikon poissa. Saa uutta näkemystä siihen, miten hommaa pitää tehdä, naurahtaa Esa Salmela.

Yrittäjyys on muuttunut kovasti aikojen saatossa. Digitalisaatio on muuttanut ja helpottanut esimerkiksi laskutuspuolta. Salmelan mukaan kaikki postitus ja laskutus hoituvat nykyään sähköisesti.

– Esimerkiksi tuotantokoneiden teknisiä- ja ohjelmointiongelmia voidaan uusimmilla koneilla ratkoa niin, että huoltomies ottaa etäyhteyden Itävallasta koneeseemme, ja auttaa ongelman löytämisessä. Tämä tuo merkittäviä kustannussäästöjä ja parantaa koneiden käyttöastetta, kun huoltomiehen ei tarvitse käydä paikanpäällä vikaa paikantamassa, selvittää Salmela.

Myös muovin jalostuksen puolella automatisaatio on lisääntynyt.

– Robotit helpottavat työvaiheita. Ne tekevät valmiita pinoja ja kaikkea ei tarvitse enää erikseen pakata, kertoo Sari Salmela.

Muuttuvan kehityksen tasalla pysyminen vaatii alituista keskittymistä, mutta kova työ on myös palkitsevaa.

– Tietty vapaus, onnistuminen tuotekehittelyssä ja tyytyväiset asiakkaat palkitsevat, kertovat Salmelat.

Vimpelin Yrittäjien luovuttamasta palkinnosta yrittäjät ovat mielissään.

– Totta kai tuntuu mukavalta, kun meitäkin muistetaan, toteavat Salmelat hymyissä suin.

Joona Rannisto

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät