-6.8 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Liikkumisen tuen tarve kasvaa veteraanien ikääntyessä

Sotiemme Veteraanit aloittaa keräyksen, jossa kerätään rahaa pienituloisten veteraanien taksimatkoihin.

Pienimmillään veteraanin eläke on reilu 900 euroa kuukaudessa. Veteraanin omavastuu edestakaisesta taksimatkasta esimerkiksi apteekkiin tai terveyskeskukseen on 50 euroa.

MAINOS

Veteraaniliittojen koko varallisuudella olisi saanut vuoden alussa jokaiselle veteraanille yhden edestakaisen taksimatkan omavastuun. Tavoitteena on kerätä rahaa 10000 matkaan.

Sotiemme veteraaneja on elossa vielä noin 20000 ja he ovat kaikki iältään yli 90-vuotiaita. Iän myötä kuljetusavun tarve vain kasvaa. Monilla veteraaneilla ei enää ole omaa ajokorttia, joten apua liikkumiseen tarvitaan esimerkiksi taksimatkojen omavastuun muodossa.

Veteraaniliittojen varallisuus riittää yhteen edestakaiseen matkaan jokaiselle veteraanille

Tukea tarvitaan, sillä tällä hetkellä veteraaniliittojen varallisuudella jokaiselle veteraanille saataisiin noin yhden edestakaisen taksimatkan omavastuuosuus. Jos veteraaniliitot olisivat lopettaneet toimintansa tämän vuoden alussa ja varat olisi jaettu järjestöjen veteraanijäsenille, olisi kukin saanut noin 47 euroa.

Selvityksessä on laskettu mukaan Rintamaveteraaniliitto ry:n ja Suomen Sotaveteraaniliitto ry:n varat.

Liitoittain tarkasteltuna summat olisivat olleet kutakuinkin Rintamaveteraaniliiton jäsenelle 52 euroa ja Suomen Sotaveteraaniliiton jäsenelle 42 euroa. Sotainvalidien Veljesliitolla on varallisuutta 345 euroa sotainvalidi- ja puolisojäsentä kohden, jotka on tarkoitettu sodassa vammautuneiden ja heidän iäkkäiden aviopuolisoidensa ja leskiensä hyväksi.

Luvut perustuvat järjestöjen virallisiin tilinpäätöksiin ja toimintakertomuksiin 31.12.2015.

Mahdollisuus liikkumiseen tukee myös henkistä hyvinvointia

Reissu on veteraanille aina myös sosiaalinen tapahtuma, kun he pääsevät välillä ulos liikkumaan ja rupattelemaan kaupan kassan tai taksikuskin kanssa.

Usein liikkumisen vaikeudet hankaloittavat myös ruokailun mahdollisuuksia, kun kauppaan tai lounasravintolaan ei enää pääse ja ateriapalvelujen tarve kasvaa joukon ikääntyessä. Ruoanvalmistus kotioloissa vaikeutuu ja eläke ei riitä lounasravintoloissa ruokailuun.

Uusi keräys avaa ja kertoo tuen käyttökohteista

Sotiemme Veteraanit aloitti vuoden alkupuolella uudenlaiset keräykset, joiden tarkoituksena on samalla avata ja konkretisoida yksi kerrallaan kerätyn rahan käyttökohteita. Keräyksissä kerrotaan mihin keski-iältään yli 91-vuotiaat veteraanit tarvitsevat apua.

– Samalla uudistamme tavan viestiä Sotiemme Veteraanit -keräystuoton käytöstä, sillä ihmisiä kiinnostaa yhä enemmän mihin keräystuottoa käytetään, sanoo veteraanijärjestöjen varainhankinnan päällikkö Pia Mikkonen.

Sotiemme veteraanit keräsivät edellisellä alkuvuoden lounaskampanjalla yhteensä 560 000 euroa, jolla voidaan tarjota yhteensä 56000 lounasta joko kotiin vietynä tai veteraaniveljien kanssa nautittuna.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät