Soinissa tehdään työtä hyvässä hengessä mukavien talouslukujen alla

Mainos[adrotate banner="3"]

Soinissa ollaan astumassa muiden Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueen kuntien tapaan uuteen vuoteen 2017 palvelujen tuotannon osalta itsenäisinä kuntina, koska yhteistoiminta-alue purkautuu vuoden vaihteessa.

Soinissa kohti uutta ollaan menossa hyvässä hengessä ja tekemisen meiningillä, eivätkä talousluvutkaan ole hullummat.

MAINOS

– Ensi vuosi on meille uudenlainen myös siksi, koska perusturvamme siirtyy Pihlajalinnan hoitoon, kertoo kunnanjohtaja Stefan Sundberg.

Soinissa pyritäänkin nyt rakentamaan tulevaisuuden kuntaa, jossa edistetään mm. elinkeinopolitiikkaa, hyvinvointia ja maankäyttöä. Pienet tulot edellyttävät maltillisia menoja oikein ajoitettuna. Tällä taataan kuntaitsenäisyys. Yhteinen linjaus varmistaa kehityksen suunnan.

– Meillä Soinissa päättäjät ovat ymmärtäneet, että jokainen tekemämme päätös joko vähentää tai lisää kunnan elinvoimaa. Tätä mietitään jokaisen asian kohdalla, Sundberg kiittää.

Soinin kunnan toimintakate on päätetty pitää alle 14 miljoonassa. Näin on ollut tänä vuonna ja sama on tavoitteena vuodelle 2017, johon toimintakatteeksi on budjettiesityksessä laskettu 13,9 miljoonaa. Viime vuosien kasvu toimintakatteeseen on tullut pääsääntöisesti perusturvan kasvusta, mutta jatkossa Pihlajalinnan myötä nämä menot ovat hallinnassa.

Pitkäaikainen lainamäärä on tällä hetkellä noin 7,5 miljoonaa euroa. Vuoden 2016 lopussa velkaa on 4030 euroa asukasta kohden, vuoden 2017 lopussa 4000. Vuosikate on 337114 euroa ja poistojen määrä 416217 euroa. Nettoinvestoinnit ensi vuodelle on miljoona euroa.

Hallintojohtaja Hannele Hannula toteaa, että Soinissa asiat on saatu nyt hyvään malliin, vaikka kyseessä onkin pieni yksikkö. Budjettia on laadittu varovaisuuden periaatteella niin, että määrärahojen pitäisi riittää.

Suurimmat investoinnit ensi vuonna asettuvat sivistystoimen puolelle, ja vuoden vaihteesta Soinissa sivistystoimenjohtajana toimiva Ilkka Lindberg kertookin, että suurin ponnistus on keväällä alkava yhtenäiskoulun laajennus.

Koululle saadaan neljä uutta opetustilaa, jotta koulun 260 oppilaalle voidaan taata tarkoituksenmukaiset opiskelutilat. Koulun oppilaista noin 40 tulee yläluokille Lehtimäeltä. Koulun laajennus saataneen valmiiksi ensi vuoden syyslomille.

Laajennus on kooltaan noin 400 neliömetriä.

Laajennuksen yhteydessä liikuntasaliin saadaan kätevästi toteutettua myös katsomo, joten se antaa osaltaan lisää käyttömahdollisuuksia salille.

Toisena uudistuksena tulee ensi vuodelle kirjastotilojen laajennus, tavoitteena saada väljyyttä ja tilaa mm. näyttelyille. Myös omatoimikirjasto on suunnitteilla.

Teknisenä johtajana vuoden alussa aloittava Pentti Honkola kertoo, että näiden lisäksi ensi vuonna tärkeä hanke on saada Pihlaanmäen asuntoalueen asia eteenpäin. Lauttosen rantaan tulee kymmenkunta rakennuspaikkaa omakotitaloille ja rivitalolle. Kaava on tulossa pian nähtäville ja se vahvistettaneen keväällä.

Alkuvuoden aikana kunnassa aloittaa työnsä myös uusi rakennustarkastaja-ympäristösihteeri, minkä jälkeen nämä palvelut ovat päivittäin kuntalaisten saavutettavissa.

Tärkeänä sektorina Soinin kunnassa on myös liikunta ja vapaa-aika sekä matkailu. Nämä asiat nuorisotyön ohella ovat jatkossa liikuntasihteeri Janne Kujalan työsarkaa, tosin Janne kertoo nuorisopuolella yhteistyön 4H:n kanssa olevan tiivistä ja toimivaa ja niin on myös jatkossa. Matkailun osalta työtä tehdään yhdessä JPYP:n Pirkko Ylätalon kanssa, joka jatkaa myös elinkeinoasioiden hoidossa Soinissa.

Kujala kiittää Soinia hyväksi paikaksi harrastaa liikuntaa, sillä niin latuja kuin patikkapolkujakin riittää. Kuusiolinnan kanssa tullaan katsomaan keinot panostaa liikuntaneuvontaan ja ennaltaehkäisevään työhön, ikäihmisten liikunnan ollessa yksi tärkeä painopistealue. Yhteistyö jatkuu ja lisääntyy myös kolmannen sektorin kanssa.

Eteenpäin menemisen henki onkin Soinissa vahva ja kuntaa halutaan kehittää yhdessä. Sen tiimoilta keväällä onkin luvassa myös ideakilpailu, mitä tulisi tehdä tyhjälle tontille keskustassa, josta paloi hiljattain liikekiinteistö?

Tarvitaanko siihen kioski, toimintojen keskipiste, infopiste…? Keskeistä paikkaa ei aiota jättää hyödyntämättä.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliAlajärvellä juhlittiin vesijetin MM-hopeaa
Seuraava artikkeliAallottarilta jouluiloa kymmeniin perheisiin Alajärvellä