Kun flunssa iskee, koska minun pitää mennä lääkäriin?

Flunssa on yleensä viruksen aiheuttama ylähengitystietulehdus. Flunssa on myös yleinen sairaus: normaali, terve lapsi sairastaa noin 6-10 ylähengitystieinfektiota vuodessa ja vanhemmat hieman vähemmän. Yleensä ei tarvita lääkärissäkäyntiä, vaan lepo riittää, muistutetaan Akuutti24:n päivystyksestä.

Perushoito flunssaan on riittävä lepo ja oireiden lievittäminen esimerkiksi runsaalla juomisella. Kuumeen ja kivun hoitoon voi käyttää kipulääkkeitä ja nenäntukkoisuuden hoitoon nenäsuihkeita. Liikuntaa tai urheilua ei tule harrastaa sairaana.

MAINOS

Yleisemmin akuutin ylähengitystieinfektion aiheuttaa rinovirus. Antibiootit eivät siihen auta. Tyypillisiä oireita ovat kurkkukipu, nuha, kuumeilu ja yskä. Oireet ovat tavallisesti lieviä, mutta voivat kestää noin viikon, joskus kaksikin. Suomessa syödään paljon turhia antibioottikuureja virusinfektioihin, joihin ne eivät tehoa.

Flunssavirukset leviävät suorassa kosketuskontaktissa esineiden tai pintojen kautta. Siksi käsienpesu on hyvä ja tehokas keino flunssan leviämisen estämiseksi.

Milloin minun pitää huolestua flunssasta?

Vaaran merkkejä ovat hengitysvaikeudet, poikkeuksellisen voimakas kipu ja heikentynyt yleistila, joka ei korjaannu kuumelääkkeellä. Silloin on syytä käydä lääkärissä, joka arvioi tilanteen. Erityisesti, jos flunssaisella on yleissairauksia, kuten astma, keuhkoahtaumatauti tai sydämen vajaatoiminta, kannattaa olla yllä olevien oireiden kanssa varovainen.

Myös imeväisikäisten lasten kanssa kannattaa hoitoon hakeutumisen kynnystä pitää matalammalla. Alle kolmen kuukauden ikäisellä vauvalla bakteeritautien osuus on suurempi kuin vanhemmilla lapsilla, ja myös hengitysteitä tukkivia sairauksia voi esiintyä. Tämä tarkoittaa sitä, että alle kolmen kuukauden ikäinen, kuumeinen vauva on vietävä lääkäriin.

Taudin kesto ei yleensä ole merkityksellinen hoitoon hakeutumisen kannalta. On hyvin tavallista, että oireet jatkuvat viikkojenkin ajan. Lääkäriin kannattaa hakeutua heti, jos oireet lähtevät uudelleen pahenemaan sen jälkeen, kun tauti näytti olevan menossa jo parempaan suuntaan.

Mitä minun pitää muistaa?

Alle 3 kk ikäinen kuumeinen vauva kuuluu aina päivystyslääkärin tutkittavaksi.

Välitöntä hoitoa vaativia oireita lapsella influenssan tai flunssan yhteydessä:

– hengitysvaikeudet

– sinertävä tai harmaankalpea iho

– lapsi ei juo riittävästi

– lapsi oksentaa jatkuvasti tai voimakkaasti

– lapsi ei reagoi puhutteluun tai voimakkaampaan ärsykkeeseen

– lapsi on hyvin ärtyisä, ei halua olla sylissä

– pitkään jatkunut hyvin korkea kuume

– influenssan oireet häviävät kertaalleen palaten uudelleen kuumeen ja pahemman yskän kanssa

Välitöntä hoitoa vaativia oireita aikuisella:

– korkea kuume (yli 38 astetta) 3-5 päivää

– hengitysvaikeudet

– kipu tai paineen tunne rinnalla, rintapistos

– rytmihäiriötuntemukset

– voimakas tai jatkuva oksentelu

– äkillinen kova päänsärky, huimaus tai sekavuus

– uudelleen voimakkaampina palaava kuume ja oireet

MAINOS
Exit mobile version