0.8 C
Alajärvi
maanantai 26.2.2024
MAINOS

Tarkista palovaroittimen paristo ja toimivuus joulun alla

Kodeissa on paljon palovaroittimia, joissa paristo on vanhentunut tai itse varoitin on ylittänyt käyttöiän. Palovaroittimien käyttöikä on noin kymmenen vuotta.

Varmista turvallinen joulu tarkistamalla, että asunnossa on toimiva palovaroitin ja vaihda paristo uuteen. Etenkin iäkkäille ihmisille pariston vaihto voi olla hankalaa. Tee turvallisuusteko ja tarkista myös läheisen tai naapurin palovaroitin.

MAINOS

Toimiva palovaroitin, alkusammutusväline, kuten sammutuspeite tai käsisammutin ovat erinomaisia joululahjoja. Kyselyissä valtaosa suomalaisista kertoo omistavansa palovaroittimen ja hyvin monet myös jonkin alkusammutusvälineen, mutta sammutusvälineet eivät välttämättä ole kodeissa esillä tai helposti saatavilla hätätilanteessa.

– Nykyisin on olemassa design-sammutusvälineitä. Toivomme, että niitä asennettaisiin koteihin niin, että ne tulevat todella käyttöönkin. Joulun kynnyksellä lahjapakettiin kannattaa ilman muuta hankkia näitä omaa ja läheisten turvallisuutta lisääviä tuotteita.

– Nykyisin myös aineettomat lahjat ovat suosittuja. Hyvä lahja on se, että tarkistaa läheisen ihmisen palovaroittimen toimivuuden tai vaikkapa sen, että mahdollisuudet toimia alkavan palon tilanteessa ovat kunnossa, projektijohtaja Antti Määttänen LähiTapiolasta vinkkaa.

Alkusammutustaidot 25000 suomalaiselle vuonna 2016

LähiTapiolan Sankarikoulutus-kampanja on tarjonnut maksuttoman alkusammutuskoulutuksen tänä vuonna noin 25000 suomalaiselle. Vastaavaan lukuun pääseminen veisi normaaleilla vuosittain järjestettävien alkusammutuskoulutusten määrillä yli 10 vuotta aikaa.

Jo nyt tiedossa on, että Sankarikoulutuksissa saatujen taitojen ansiosta on pystytty estämään ainakin kolme tulipaloa. Se tarkoittaa, että kolme kotia on pelastunut aineellisilta tuhoilta ja mahdollisesti useita ihmishenkiä on pelastettu. On todennäköistä, että tarinoita tulee lisää tulevina vuosina.

– Alkusammutus ei ole vaikeaa, ja välineet ovat yksinkertaisia. Sammutuspeite on kaikkein yksinkertaisin, se käytännössä laitetaan vain palavan kohteen päälle. Käsisammuttimetkin on rakennettu niin, että kokemattomampikin osaa niitä käyttää, kun sammuttimeen on tutustunut. Enemmänkin alkusammutuksessa on kyse uskalluksesta. Täytyy myös tietää, milloin ei enää voi mennä liekkeihin alkusammutusmielessä, Määttänen sanoo.

Alkusammutustaitojen tärkeys esille – ensi vuonna luvassa ensiaputaitoja
Sankarikoulutusten onnistuneesta järjestämisestä ovat vastanneet LähiTapiolan 20 alueyhtiötä omilla alueillaan paikallisten kumppanien kanssa.

Sankarikoulutukset noudattavat Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ja Suomen Palopäällystöliiton määrittelemää AS1-koulutusta.

– Olemme todella iloisia, että koulutukset ovat tavoittaneet näin paljon suomalaisia ja että ihmiset ovat innostuneet alkusammutustaidoista. Kyseessä on kansalaisen perustaito, joka pitäisi olla jokaisella aikuisella.

– Ensimmäisenä palopaikalla on lähes aina joku muu kuin palokunta, jolloin ensitoimet palopaikalla ovat ratkaisevassa asemassa. Projekti on ollut todella onnistunut, ja siitä kertovat myös palkinnot, joita olemme saaneet: Vuoden turvallisuusteko, Kaiku-palkinto Sankarikoulutuksen radiomainonnalle ja yltäminen Effie Awards -short-listalle kahdessa kategoriassa, kiittelee Antti Määttänen.

Vuonna 2017 Sankarikoulutukset jatkuvat, ja teemana ovat ensiaputaidot.

Maksuttomia koulutuksia järjestetään sekä koululaisille että LähiTapiolan asiakkaille ja asiakkuudesta kiinnostuneille suomalaisille. Lisätietoa tulee osoitteeseen: www.Sankarikoulutus.fi.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät