25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Äänestyksien kautta kohti uutta vuotta Soinissa

Soinin kunnanvaltuusto kokoontui vuoden kahdeksanteen kokoukseen ennen joulutaukoa. Vuoden 2017 talousarvion käsittelyyn käytettiin runsaasti aikaa. Kunnassa on edessä monia muutoksia tulevana vuonna.

Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminnan purkautuessa kunnat ovat rakentaneet omat organisaationsa. Yhteistyötä Järvi-Pohjanmaan suuntaan jatketaan kuitenkin sivistyspuolella kuraattoritoiminnassa, kansalaisopistossa ja musiikkiopistossa. Maaseutu- ja lomahallinnossa yhteistyö jatkuu ensi vuonnakin.

MAINOS

Vuoden alusta Soini siirtyy perusturvan osalta Kuusiolinna Terveys Oy:n ja Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymän hoidettavaksi. Perusturva siirtyy Kuusiolinna Terveys oy:n hoidettavaksi vuoden 2016 kustannuksilla.

Erikoissairaanhoidon kustannukset lasketaan kolmen vuoden keskiarvon perusteella. Perusturvan lähtökustannus on yhdeksän miljoonaa euroa. Enää ei käytetä varsinaista tilaaja-tuottajamallia.

Verotuloiksi on arvioitu ensi vuodelle 5,88 miljoonaa euroa, joka on 85000 euroa edellisvuotta pienempi. Valtionosuuksien kokonaismääräksi on merkitty 8446000 euroa ja nousua edellisvuodesta on 86000 euroa.

Koulukeskuksen laajennus suurin investointi

Yhtenäiskoulun laajennus alkaa kevätkaudella. Rakentaminen on tarjouspyyntövaiheessa. Laajennuksen kustannusarvio on 780000 euroa. Laajennusosaan on tulossa neljä luokkatilaa kalusteineen ja salin päätyyn luokkatilan yhteyteen toteutetaan pienimuotoinen katsomo.

Koulun yhteyteen siirtyy esikoululaiset syksyllä ja luokkien ryhmäkoot ovat yli 30 oppilaan, joten lisätilan tarve on todellinen.

Liikenneväylien kunnostamisiin ja valaistuksen parantamiseen on varattu vuodelle 2017 yhteensä 168500 euroa. Traktori ollaan hankkimassa yhdessä teknisen- ja sivistystoimen kanssa noin 40000 eurolla.

Yleiskeskustelussa kunnanhallituksen puheenjohtaja Juha-Pekka Keisala toi esille varsin tiukan talouslinjan.

– Pyrimme nollatulokseen ensi vuonna. Kuusiolinnaan menee perusturvapuolelle yhdeksän miljoonaa. Uskoisin, että palvelut kuntalaisille paranevat. Saamme lääkäripalvelut neljänä päivänä viikossa ja työterveys hoidetaan Dextran kautta. Keisala kiitti viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä hyvästä yhteistyöstä kunnan hyväksi.

Äänestyksiä vesiliittymistä ja yhdistysten avustuksista

Kunnan vesiliittymien hinnat nousevat ensi vuoden alusta lukien. Mikko Källi esitti, että hintoja ei nosteta, mutta esitystä ei kannatettu. Hilkka Raitanen teki esitettyä pienemmän korotusehdotuksen ja sitä kannatti Taina Mäkelä. Äänestyksen jälkeen hintoja päätettiin nostaa äänin 10-9. Uudet hinnat ovat vesiliittymämaksu 2000 euroa ja jätevesiliittymän hinta kaava-alueella on 2500 euroa.

Äänestämään päästiin Ystäväntupa ry:n avustuksesta. Kunnanhallituksen esitys oli 4000 euroa, mutta Marja-Leena Rinne esitti Marjastiina Sorvalin kannattamana 6000 euron tukea. Kunnanhallituksen esitys voitti numeroin 14-6.

Seuraava äänestys suoritettiin siitä, että SPR luovuttaisi omasta avustuksestaan 2000 euroa Kyläpääskyt ry:lle. Kyläpääskyt toteuttaa kulttuuripaikan rakentamista Parviaisiin. Esityksen teki Marjastiina Sorvali ja Jaakko Keisala sekä Harri Paalimäki kannatti. Äänestystulos oli 10-7 tuen hylkäämisen puolesta. Kyläpääskyille on luvattu tuhannen euron yleisavustus.

Yhteistalolle tuhannen euron yleisavustusta lämmityskuluihin esitti Rami Puro ja Taina Mäkelä kannatti. Äänestyksen jälkeen tuki myönnettiin äänin 13-5.

Taloussuunnitelmaan vuosille 2017-2019 tuulivoimakappaleeseen tehtiin muutosesitys. Marjastiina Sorvali esitti Marja-Elina Puronhaaran kannattamana, että suunnitelmaan lisätään tuulivoiman turvalliset puitteet eikä rakentamista aloiteta ennen kuin valtion terveysselvitykset on valmiina.

Lisäykset jätettiin pois suunnitelmasta äänestyksen jälkeen äänin 13-5.

Rami Puro

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät