25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Green Care -toiminnan mahdollisuuksista laadukas seminaari Alajärvellä

Alajärvellä Jami Kurejoella järjestetään tammikuun 12. päivä seminaari, jonka osanottajille tarjotaan rautainen ja laadukas tietopaketti Green Care -toiminnan vaikuttavuudesta ja sen mahdollisuuksista Järviseudulla.

Mukaan seminaariin kutsutaan erityisesti kuntien hallitusten ja valtuustojen jäseniä, sosiaali- ja terveyspuolen viranhaltijoita sekä maaseutualueen yrittäjiä maatiloista kukkakauppiaisiin!

MAINOS

Seminaarin takana on Jami Green Care -hanke. Hanke on yksivuotinen ja käynnistynyt syksyllä. Sen tarkoitus on parantaa Green Care -toiminnan mahdollisuuksia alueella, kartoittaa yrittäjiä ja asiakasryhmiä sekä edistää eri toimijoiden verkostoitumista.

Mitä Green Care sitten on? Petteri Karvinen ja Heli Hämäläinen Jamilta kertovat, että yksinkertaistettuna kyse on luonnosta saatavasta hyvinvoinnista sekä voimaantumisesta luonnon ja eläinten avulla.

Green Careen liittyy aina se, että kyseessä on luontoon liittyvä toiminta, joka on yhteisöllistä, toteutettu ammatillisesti, vastuullisesti ja tavoitteellisesti.

Esimerkkeinä Green Caresta voisi olla vaikkapa luontoon liittyvä kuntouttava työtoiminta.

– Green Care on antanut monelle vanhalle asialle uuden nimen. Luonto on aina ollut meille tärkeä ja hoitanut meitä, mutta ihmisen vieraantuessa luonnosta on tämä keino palauttaa ihminen luontoon takaisin, Karvinen kuvailee.

– Tavoitteellisuus onkin Green Caressa tärkeää. Aina kun tehdään jotain, tiedostetaan mitä tehdään ja miksi, Hämäläinen jatkaa.

Green Caren on todistettu vaikuttavan positiivisesti ihmisen terveyteen pulssin, verenpaineen ja stressin laskiessa. Tämän tietää omasta kokemuksesta jokainen luonnossa liikkuva, kalastaja tai metsästäjä. – Muuten, näin liukkaiden kelien aikana kannattaa muistaa, että kun menee lenkille metsään ja välttää polkuja, ei siellä koskaan ole liukasta, Karvinen vinkkaa.

Green Care voi siis antaa ihmiselle paljon hyvinvointia, mutta sillä on myös toinen puolensa; palvelua tarjoava yrittäjä. Green Caren osaksi toimintaansa ottava yrittäjä voi tarjota mahdollisuuksia osallistua vaikkapa maatilan toimintaan. Se vaatii panostusta, mutta toisaalta myös lisätuloja silloin, jos osallistuja tulee paikalle esimerkiksi palvelusetelin turvin.

Järviseudun alueella Green Care -toiminta on vielä lapsenkengissään, mutta tulevaisuus voi olla toista. Maatalous saattaa erikoistua jopa niin, että osa yrittäjistä satsaa perinteiseen maatalouteen, osa Green Careen. Uuteen ryhtyvältä yrittäjältä vaaditaan uudenlaista asennetta ja lujaa panostusta asiaan.

Jami tulee jatkossa tarjoamaan myös alan koulutusta ja esimerkiksi syksyllä luonto-ohjaajan koulutuksen aloittavat voivat valita suuntautumisen luontokuntoutukseen. Koulutustarjonnasta mm. ammatinvaihtajat saavat tietoa tammikuun seminaarissa.

Seminaarissa on mukana todella mielenkiintoinen puhujalista, paikalle saapuu muun muassa Vihreä Hyvinvointi Oy:n Teemu Peuraniemi kertomassa tarkemmin Green Care toiminnan vaikuttavuudesta. Kokemustietoa saadaan mm puutarhan elvyttävästä vaikutuksesta asumispalveluyksikössä Kuusiolinna Oy:n Aila-Anneli Mattisen kertomana ja Teea Ikonen Toiskan tallilta kertoo hevosavusteisesta Green Care -toiminnasta.

Aamupäivän luentojen jälkeen pidetään ruokatauko ja iltapäivällä vuorossa on työpajat, joista toinen on puutarhatyöpaja ja toinen eläinavusteinen työpaja.

Seminaariin tulee ilmoittautua 9.1. mennessä Heli Hämäläiselle heli.hamalainen@jamin.fi tai tekstiviestillä 040 045 4098. Seminaaripäivän hinta on 30 euroa sisältäen lounaan, kahvin ja työpajan.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät