0.8 C
Alajärvi
maanantai 26.2.2024
MAINOS

Työkyvyttömyyseläkkeen ansioraja pienenee hieman vuonna 2017

Jos työskentelet työkyvyttömyyseläkkeen tai kuntoutustuen aikana, saat tienata kuukaudessa 6,39 euroa vähemmän kuin aiemmin. Jos palkka on ensi vuonna enintään 737,45 euroa kuukaudessa, eläkkeen maksamista ei tarvitse keskeyttää.

Työkyvyttömyyseläkkeellä ja kuntoutustuen aikana on mahdollista työskennellä jonkin verran, ilman että Kelan eläkkeen maksaminen keskeytetään. Vuonna 2016 ansioraja on ollut 743,84 euroa kuukaudessa, mutta vuonna 2017 raja on 737,45 euroa kuukaudessa. Työkyvyttömyyseläkkeellä saa tienata siis kuukaudessa 6,39 euroa vähemmän vuonna 2017.

MAINOS

Jos olet työkyvyttömyyseläkkeellä ja työskentelet, huolehdi, että palkkasi tai työtulosi ei ylitä ansiorajaa. Voit myös jättää eläkkeesi lepäämään eli pyytää sen maksamisen keskeyttämistä. Eläkkeen voi jättää lepäämään kolmeksi kuukaudeksi ja enintään kahdeksi vuodeksi. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta jättää eläkettä lepäämään, sovi ajoissa työnantajasi kanssa, että palkkasi on enintään 737,45 euroa kuussa.

Ansioita ovat työeläkelakien mukaisesti vakuutetut ansiot, kuten rahapalkka, omaishoitajan hoitopalkkio ja työkorvaukset. Yrittäjillä huomioidaan työeläkelakien mukainen YEL- ja MYEL-työtulo. Jos työtuloa ei ole vahvistettu, tulona otetaan huomioon palkkatulo ja omasta yrityksestä saatu elinkeinotoiminnan ansiotulo.

Ansiorajan pienenemisen taustalla on eduskunnan hyväksymä laki, jonka mukaan kansaneläkeindeksi jäädytetään ja sitä leikataan 0,85 prosenttia vuoden 2016 tasosta.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät