-3.9 C
Alajärvi
tiistai 16.4.2024
MAINOS

Muutoksia erityisen kalliiden lääkkeiden ja diabeteslääkkeiden korvauksiin

Ensi vuoden alusta erityisen kalliita lääkkeitä korvataan kerralla kuukauden tarvetta vastaava määrä. Lisäksi muiden kuin insuliinia sisältävien diabeteslääkkeiden korvaus pienenee. 

Muut kuin insuliinia sisältävät diabeteslääkkeet siirtyvät ensi vuoden alusta 100 prosentin korvausluokasta alempaan, 65 prosentin korvausluokkaan. Insuliinia sisältävistä lääkkeistä asiakas saa edelleen 100 prosentin erityiskorvauksen ja maksaa lääkeostostaan 4,50 euroa.

MAINOS

Muista korvattavista diabeteslääkkeistä asiakaan itsensä maksama osuus on ensi vuonna 35 prosenttia lääkkeen hinnasta.

Asiakkaat, joilla on jo voimassa oleva diabeteksen korvausoikeus, saavat uuden 65 prosentin korvausoikeuden automaattisesti. Se on myös nähtävissä Kelan verkkoasiointipalvelussa (www.kela.fi/asiointi). Tieto uudesta korvausoikeudesta välittyy myös automaattisesti Kelasta apteekeille. Uusi Kela-kortti toimitetaan asiakkaille kevään 2017 aikana.

Diabeteslääkkeiden korvaustason muutos koskee hieman yli 300000 henkilöä. Kela lähettää heille kirjeen, jossa kerrotaan tarkemmin muutoksesta. Muutokset eivät edellytä asiakkaalta toimenpiteitä.

Erityisen kalliita lääkkeitä kerralla kuukaudeksi tarvittava määrä
Erityisen kalliita lääkkeitä korvataan vuoden 2017 alusta lähtien kerralla kuukauden tarvetta vastaava määrä. Aiemmin lääkkeitä korvattiin kerralla 3 kuukauden tarvetta vastaava määrä.

Erityisen kalliita ovat lääkkeet, joiden yhden pakkauksen arvonlisäverollinen vähittäishinta on yli 1000 euroa. Uusi lääke-erä korvataan, kun edellinen on käytetty annosteluohjeen mukaisesti lähes kokonaan loppuun. Käytännössä uuden erän voi ostaa noin viikkoa ennen edellisen loppumista.

Kaikkiin korvattaviin valmisteisiin toimitusväli

Jatkossa korvausta voi saada uuden lääkkeen, kliinisen ravintovalmisteen ja perusvoiteen erästä sen jälkeen, kun aiemmin ostettu erä on käytetty lääkkeen määrääjän antaman ohjeen mukaisesti lähes kokonaan loppuun.

Uudesta erästä voi saada korvausta aikaisintaan:

3 viikkoa ennen edellisen erän loppumista, kun valmistetta on edellisellä kerralla ostettu 3 kuukauden hoitoaikaa vastaava määrä

2 viikkoa ennen edellisen erän loppumista, kun valmistetta on edellisellä kerralla ostettu 2 kuukauden hoitoaikaa vastaava määrä

1 viikkoa ennen edellisen erän loppumista, kun valmistetta on edellisellä kerralla ostettu 1 kuukauden hoitoaikaa vastaava määrä tai vähemmän.

Kun asiakas asioi apteekissa, apteekki tarkistaa voiko uuden erän jo toimittaa korvattuna. Esimerkiksi, kun asiakas on edeltävällä apteekkikäynnillä ostanut 3 kuukauden lääkkeet, hän voi saada uuden erän korvattuna apteekista vasta sitten, kun hänellä on enintään 3 viikon lääkkeet jäljellä.

Lääkekustannusten vuosiomavastuu eli lääkekatto on ensi vuonna 605,13 euroa kalenterivuodessa (tänä vuonna 610,37 euroa). Vuosiomavastuun ylittymisen jälkeen Kela korvaa loppuvuoden lääkkeet ja asiakas maksaa vain 2,50 euron omavastuun jokaisesta korvattavasta lääkkeestä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät