25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Vältä riskit aura-auton ohittamisessa ja kohtaamisessa

Etelässäkin uudelleen alkaneet lumikelit ovat tuoneet tien päälle taas aurauskalustoa.

Liikenneturva muistuttaa, että aura-auton kohdatessa tai sitä ohittaessa on kiinnitettävä erityistä huomiota näkyvyyteen, omaan nopeuteen ja ajolinjaan. Vaaralliset ohitukset pelottavat suomalaisia liikenteessä.

MAINOS

Aura-auton ohittaminen on jätettävä hetkeen, jolloin edessä aukeavan tien voi nähdä kunnolla. Myös aura-auton leveys ja ajolinja voivat hankaloittaa ohitusta. Ohituksen turvallisuus on varmistettava aina sitä harkittaessa.

– Kannattaa miettiä, onko aura-autoa ylipäätään välttämätöntä ohittaa. Kun aura on liikkeellä, on keli yleensä huono – ja vielä huonompi sen edellä. Jos ohitusta ei ole pakko tehdä, kannattaa se välttää, kehottaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.

Ohittamista on myöskään turha kiirehtiä, sillä aura-auton kuljettaja on ohjeistettu aika ajoin päästämään taakseen tulleen jonon ohi. Odota ohitusmahdollisuutta rauhassa ja keskity tilanteeseen ilman häiriötekijöitä, kuten liikenteessä muutenkin. Kun ajat, aja.

– Riskialtis ohitus voi pahimmillaan luoda vaaratilanteen myös muille tienkäyttäjille, esimerkiksi vastaantulevalle liikenteelle, Vuoristo muistuttaa.
Liikenneturvan joulukuussa 2016 toteuttamassa kyselyssä yli puolet eli peräti 54 prosenttia vastaajista kertoikin pelkäävänsä liikenteessä juuri vaarallisia ohituksia.

– Ainoastaan rattijuoppoja pelättiin tätä enemmän (58 prosenttia).
Pöllyävä lumi voi varastaa näkyvyyden

Kun aura-auto tulee vastaan, on syytä pyrkiä pitämään oma nopeus maltillisena ja valita ajolinja mahdollisimman läheltä tien oikeaa reunaa.

– Koska aura-auton on kolattava myös tien keskiosan lumivalli, saattaa auran toinen reuna ulottua myös vastaantulevien kaistalle. Tämä on huomioitava omassa ajolinjassa, ettei tule epämiellyttäviä yllätyksiä, Vuoristo sanoo.

Vaikka aura työntää kinosta tien laitaan, voi kevyt pakkaslumi pöllytä ja viedä näkyvyyden pahimmassa tapauksessa kokonaan. Mahdolliseen näkyvyyden hetkelliseen katoamiseen on hyvä varautua ennakkoon, niin välttyy tarpeettomalta säikähdykseltä.

– Kannattaa pyrkiä katsomaan mahdollisimman kauas, koska näkyvyys on usein huonoimmillaan juuri aura-auton kohdalla, vinkkaa Vuoristo.

Vinkit aura-auton ohittamiseen ja kohtaamiseen:

Mieti, onko ohitus välttämätön – keli ja näkyvyys ovat usein huonoja.
Jos ohitat, älä kiirehdi, vaan odota sopivaa tilaisuutta ja näkyvyyttä.

Huomioi vastaan tuleva aura-auto alentamalla nopeutta ja ajamalla mahdollisimman lähellä tien oikeaa reunaa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät