Niilo Yli-Vainiosta kertova elokuva Alajärvelle

Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärvellä Siionin temppelillä nähdään torstaina 26.1. kello 18 vaikuttava tositapahtumiin perustuva elokuva Valkoinen yöperhonen. Se on kuvaus Niilo Yli-Vainion viimeisistä elinvuosista. Elokuvaa seuraamaan on vapaa pääsy, mutta tilaisuudessa kerätään vapaaehtoinen kolehti kulujen peittämiseksi.

Elokuva keskittyy vuosiin 1977-1981, mutta jonkin verran siinä on myös takautumaa aiemmasta elämästä. Juuri näinä vuosina Jumala käytti häntä voimallisesti, ja kuten tiedämme, hänen kokouksissaan parani ihmisiä, heitä kaatui joukoittain ja moni antoi elämänsä Jeesukselle.

MAINOS
Elokuvassa Niilo rukoilemassa. Hän oli paljon yksin Jumalan kanssa.

Näistä asioista elokuvassa kerrotaan, mutta enemmän keskitytään siihen miksi Jumala käytti juuri Niiloa, myös siihen, kuinka kovat kamppailut hän kävi sairauksia vastaan.

Hän joutui usein kysymään asioita rukouksessa Jumalalta, ja Jumala vastasi. Ratkaiseva käänne tapahtui Australiassa, jossa Pyhä Henki alkoi voimallisesti toimia Niilon kautta.

Sama toistui, kun hän palasi Suomeen. Niilo saarnasi kaikkiaan 25 eri maassa, joten hän oli kansainvälisesti tunnettu.

Alajärvellä Yli-Vainio oli kuitenkin tunnettu jo ennen näitä aikoja. Vuonna 1953 Alajärven Helluntaiseurakunnan historiassa alkoi nimittäin uusi vaihe, kun seurakunta otti kokoaikaisen työntekijän, joka oli Niilo Yli-Vainio.

Hänen aikanaan seurakunta koki herätystä Luoma-ahon ja Möksyn kylissä. 1955 valmistunut rukoushuone loi yhtenäisyyden ilmapiirin, se mikä oli ollut hajanaista, muuttui määrätietoisemmaksi.

Elokuvassa Niilo Yli-Vainiota näyttelee Joakim Terinen, Linneaa, hänen vaimoaan Anne Belghiti, Niiloa haastattelevaa toimittajaa Hanni Rättö. Nämä kolme roolia ovat suuria, loput pienempiä. Niissä ovat mukana Kaj Broman, Kari Ranta-Ojala, Gun-Britt Parkkila, Anne Yrjänä. Laulajina ovat Gun-Britt Parkkila ja Anu Haukilahti.

Elokuvan on käsikirjoittanut Seppo Lahti, joka on sen myös ohjannut yhdessä Jari Ruotsalan kanssa. Ruotsala on kuvannut ja editoinut elokuvan. Elokuvan musiikin on säveltänyt Joakim Terinen. Siinä lauletaan tai soitetaan myös kaksi vanhempaa hengellistä laulua, Sua kohti Herrani ja On armo suuri ihmeinen.

Linnea ja Niilo kotona. Elokuva kuvaa heidän suhdettaan lempeästi. Niilo oli hyvä aviomies mutta kovin kiireinen. Jeesus vei niin paljon aikaa.

Lahti ja Ruotsala ovat tehneet aiemmin kaksi hengellistä elokuvaa: Pyhä kosketus ja Lasilinna.

Edellinen kertoi Jumalan ihmeellisestä parantavasta voimasta.

Se esitettiin TV7:ssä sekä noin 15 eri seurakunnassa eri puolilla Suomea, myös Ruotsissa ja Kanadassa suomalaisille siirtolaisille.

Seppo Lahti ja Jari Ruotsala ovat käyttäneet elokuvissaan näyttelijöinä ammattilaisia, harrastajanäyttelijöitä ja joitakin joilla ei ole aiempaa kokemusta näytelmistä tai elokuvista. Ruotsala on ammattimainen kuvaaja, joka myös opettaa kuvaamista ammattikorkeakoulussa. Lahti on eläkkeellä oleva toimittaja ja kirjailija.

Elokuva on kuvattu teknisesti hyvätasoisilla kameroilla. Äänitarkkailijana on toiminut Jorma Mikkola, muuten tekniikasta on vastannut Jari Ruotsala. Elokuva on digitaalinen, se on tallennettu nettitikuille ja DVD:levyille.

Valkoinen yöperhonen sai ensi-iltansa marraskuussa Lapuan helluntaiseurakunnassa. Se on esitetty kaksi kertaa kokkolalaisessa elokuvateatterissa. Katsojia se on saanut toistaiseksi vajaa 500. Se lähtee nyt kiertämään seurakuntia, niitä jotka haluavat sen esittää.

Ennen kesää on odotettavissa, että se todennäköisesti näkyy tv:ssä jommallakummalla hengellisellä kanavalla, TV7:ssä tai Alfa-TV:ssä. Sopimukset ovat vielä avoinna.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliUusikylän yhdistyksellä vireää toimintaa
Seuraava artikkeliNeste Alajärvi uudistuu – huippunykyaikainen autopesu tulossa helmikuun alussa