-1.6 C
Alajärvi
torstai 29.2.2024
MAINOS

Ähtärinjärven tilasta kannetaan huolta

Ähtärinjärven rannalla asuvat ja järvestä nauttivat ovat hädissään järven tilasta. Jo useana kesänä sinileväkukinnot ovat ilmestyneet rannoille ja järven selälle. – Levää on ollut myöhäissyksyyn saakka. Veden väri on samentunut huomattavasti ja näkyvyys vedessä on lähes olematon, kertovat Rauni Lanamäki ja Yrjö Jaakkola Lehtimäeltä.

Levää löytyi syyskuussa 2016 eri puolilta Ähtärinjärveä.

– Järven kuormitustekijöitä on useita ja niihin kaikkiin tulee jatkossa puuttua. Järven tilasta huolestuneet ovatkin nyt kokoontuneet yhteen pari kertaa.

MAINOS

Perusteilla on yhdistys ajamaan kuormituksen vähentämistä ja kunnostustoimenpiteiden toteuttamista. Yhdistyksen perustava kokous on Ähtärissä 9.2. kello 17.30 Ähtärin kaupungintalolla.

Etelä-Pohjanmaan vaihemaakuntakaava, jossa määritellään mm. uusia turvetuotantoalueita, on nähtävänä 10.3. saakka maakunnan sivuilla http://www.epliitto.fi/vaihemaakuntakaava_iii ja kunnantaloilla. Kaavan esittelytilaisuudet ovat 31.1. kello 18 Alajärven valtuustosalissa ja 1.2. kello 17.30 Ähtärin valtuustosalissa.

Suunnitellut turvetuotantoalueet.

Kaavaselostuksen mukaan ”Etelä-Pohjanmaalla turvetuotantoa on runsaasti ja toisaalta vesistöjen tila paikoin heikko. .. alueidenkäytössä on edistettävä vesien hyvän tilan saavuttamista ja ylläpitämistä.”

– Silti maakuntakaavassa esitetään Ähtärinjärven valuma-alueelle 13 uutta turvetuotantoaluetta. Lisäksi esitetään Niemisjoen valuma-alueelle viisi uutta turvetuotantoaluetta. Niemisjoki laskee Moksunjärveen ja sen kautta Hankaveteen.

Kuormitustarkastelun mukaan Kokemäenjoen vesistöalueella jo nykyinen turvetuotannon fosfori- ja typpikuormitus ylittävät asetetun tavoitteen moninkertaisesti.

– Mikäli kaikki suunnittelut suot otettaisiin tuotantoon, ylittyisi kuormituksen tavoitetaso 6–20 kertaisesti. Mitä järkeä on siis lisätä turvetuotantoa, kun jo nykyinen taso pilaa järvemme, Lanamäki ja Jaakkola kysyvät?

Kaavan vastustamiseksi on järven tilasta huolestuneilla mahdollisuus allekirjoittaa muistutus Lehtimäen Nesteellä ja Kesäniemen K-kaupassa 8.3. saakka sekä Suninsalmen kahvilassa 11.- 12.2. ja 4.- 5.3., sekä 14.2. vesiensuojeluillassa.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät