Parturi-Kampaamo Taina sai uuden pirteän ilmeen

Mainos[adrotate banner="3"]

Lehtimäen Salmenkylässä sijaitsevan Parturi-Kampaamo Tainan tilat ovat uudistuneet entistäkin pirteämpään ja valoisampaan ilmeeseen.

Yrittäjä Taina Autio kertoo, että kampaamon hallitseva, vihreä seinä on vaihtunut uuteen tyyliin ja samalla on tehty myös muita muutoksia niin, että koko kampaamon ilme on entistä enemmän ”vanhaa tyyliä”.

MAINOS

Taina Autio on palvellut asiakkaita Lehtimäellä yrittäjänä jo 27 vuoden ajan, Sitä ennen hän oli muutaman vuoden työntekijänä ensin Eeva Lagerilla ja myöhemmin Anne Haaparannalla. Oman kampaamon hän laittoi aluksi Keskikylälle, jossa viihtyi viiden vuoden ajan.

– 22 vuotta sitten kaksostyttäreni menivät kouluun ja poika kolmannelle luokkaa. Silloin kodin pihapiiriin valmistui omat tilat kampaamolleni, mikä oli hyvä ratkaisu tuossa kohtaa. Myöhemminkään sitä ei ole tarvinut katua, eihän Keskikylällekään tästä ole kuin kolme kilometriä, Taina muistuttaa.

Taina Autio on syntyisin Soinista, mutta perhe muutti Vaasaan, jossa Taina asui 20 vuotta. Vaasassa hän opiskeli pukuompelijaksi ja lähti sen jälkeen emäntäkouluun Lapualle. Siellä hän tutustui tyttöön, joka haki parturi-kampaaja -kouluun ja niinpä Tainakin päätti hakua opintoihin, olihan kyseessä ammatti josta hän oli haaveillut lapsesta saakka.

Vaikka Taina asui Vaasassa, niin kaupunkilaista hänestä ei ikinä tullut. Lomat vietettiin Soinissa ja niinpä aikanaan puoliso löytyi Lehtimäeltä.

Oma yritys kodin yhteydessä oli ihanteellinen tilanne lasten ollessa pieniä ja tänäkin päivänä Tainan luokse löytävät asiakkaat paitsi Lehtimäeltä, myös Ähtäristä, Alajärveltä, Alavudelta ja jopa Seinäjoelta.

Asiakkaina Tainalla käy niin miehiä kuin naisiakin, miehiä ehkä jopa enemmän kuin naisia. – Miehet harvoin haluavat istua parturissa tuntikausia ja minä olen melko nopea työssäni, Taina nauraa ja iloitsee siitä, että tämän päivän miehet haluavat myös väriä ja kiharaa. – Miehetkin huolehtivat nykyisin ulkonäöstään.

Taina Autio tekee myös kotikäyntejä ja vierailee säännöllisesti myös vanhainkodilla ja Rantakaislassa. Tarvittaessa hän hakee asiakkaan ja vie hänet takaisin kotiin. Omassa yrityksessä toiminta on joustavaa ja asiakaslähtöistä.

Työtä Taina tekee pääasiassa yksin, mutta toinen Tainan tyttäristä on niin ikään koulutukseltaan parturi-kampaaja ja hän ottaa välillä tiloissa vastaan omia asiakkaitaan, vaikka päätyö onkin Lehtimäen opistolla.

Otsatukka on nyt in

Kuluneiden vuosikymmenten aikana ala on kehittynyt paljon ja etenkin käytettävät väri- ja permanenttiaineet ovat nyt ihan muuta kuin ennen. – Itse käytän ei-allergisoivia tuotteita, ihan jo siksikin että yhä useampia asiakas on allerginen. Myös käyttämäni hiusvärit ovat PPD -vapaita.

Taina toteaakin, että kampaajia kontrolloidaan nykyisin monin tavoin, esimerkiksi hiuksia ei saa värjätä alle 16 -vuotiaalta ilman vanhempien lupaa. Silti samat nuoret voivat ostaa kaupasta hiusvärit, joissa sitten on juurikin ihoärsytystä ja allergiaa aiheuttavaa PPD:tä, ja käyttää niitä vapaasti.

Kun Taina aloitti parturi-kampaajana, naisille laitettiin todella usein permanentti. Nyt Taina kertoo tekevänsä niitä kerran tai pari kuukaudessa. Asia saattaa kuitenkin muuttua, sillä permanentti napakoine kiharoineen on tullut taas muotiin pitkiin hiuksiin.

– Myös otsatukat tulevat jälleen muotiin. Lämpimät sävyt ovat tulleet takaisin värjäyksissä ja kylmät sävyt ovat menossa pois.

Vaikka aikaa on kulunut, Taina Autio nauttii edelleen työstään. Hän on ilahtuneena huomannut, että Lehtimäelle on tullut uusia nuoria yrittäjiä ja toivoo, että heitä saataisiin lisääkin, jotta kylä pysyisi vireänä. – Puhalletaan yhteen hiileen ja lähdetään rohkeasti ideoimaan uutta, hän kannustaa.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliHaku kesän bändileirille on alkanut
Seuraava artikkeliAalto-kaupungeille perustettiin oma yhteistyöverkosto