-0.1 C
Alajärvi
lauantai 02.3.2024
MAINOS

Alajärven, Lehtimäen ja Vimpelin Osuuspankit 3,2 miljoonan liikevoittoon

Alajärven, Lehtimäen ja Vimpelin Osuuspankit jakoivat vuoden 2016 tuloksestaan rahallista hyötyä omistaja-asiakkaille 1,9 miljoonaa euroa.

Vuonna 2016 bonuksia maksettiin omistaja-asiakkaille 1,2 miljoonan edestä ja tuotto- ja lisäosuuksien korkoina 0,7 miljoonaa. Näiden lisäksi osuuspankit maksoivat tuloksestaan veroina lähes 0,2 miljoonaa euroa.

MAINOS

Pankkien yhteenlaskettu liikevoitto oli 3,2 miljoonaa. Hyvän tuloksen mahdollisti kaikkien pankkien vahva kasvu. Pankkitoimintojen kokonaisvolyymi nousi 752 miljoonaan, jossa kasvua 42,6 miljoonaa euroa.

Yhteenlaskettu liikevoitto laski odotetusti edellisvuodesta, koska vuonna 2015 tulokseen kirjattiin poikkeuksellisen suuria kertaeriä ja myyntivoittoja.

– Vahva kasvu perustuu hyvään luottokysyntään, uusia luottoja alueen osuuspankeista nostettiin kuluneen vuoden aikana 88 miljoonaa euroa, kertoo Alajärven Osuuspankin toimitusjohtaja Jari Leivo.

– Yhteinen luottokantamme kasvoi 371,8 miljoonaan euroon, jossa kasvua 18,8 miljoonaa euroa.

Luvut kuvastavat samalla myös sitä, että vaikka uusi luottoja nostettiin paljon, ei luottokanta kasvanut lähellekään yhtä paljon. Vanhoja lainoja maksetaan siis matalien korkojen aikana nopealla vauhdilla pois.

Pankkien asiakasvarat, eli talletukset, rahastot, vakuutussäästöt ja tuotto-osuudet, kasvoivat 380,2 miljoonaan, jossa kasvua oli 23,8 miljoonaa euroa.

Rahastojen ja vakuutussäästöjen kasvu oli erityisen hyvää.

– Vakavaraiset ja kannattavat pankit voivat turvata rahoituksen saatavuuden asiakkaille ja luoda elämisen eväitä omalle toimialueelleen. Pankkien yhteenlaskettu omien varojen määrä on 77,3 miljoonaa ja näiden vahvojen omien varojen ansiosta vakavaraisuudet ovat 36-60 prosentin välissä, Leivo kertoo.

– Vahvan vakavaraisuutemme avulla voimme myöntää asiakkaillemme asuntolainoja sekä yritys- ja maatalouslainoja jatkossakin ja edelleen olla kehittämässä toimialueemme elinvoimaisuutta.

Korkein vakavaraisuus oli Vimpelin osuuspankilla ja matalin Lehtimäellä, mikä Lehtimäen Osuuspankin toimitusjohtaja Veli-Jussi Haapalan mukaan selittyy luottokannan voimakkaalla kasvulla. Lehtimäellä uusia nostettuja luottoja oli peräti 15,6 miljoonaa viime vuonna.

Verkkoneuvotteluiden suosio kasvaa

Digitaaliset palvelut ovat lyöneet itsensä läpi lopullisesti. – Uudistunut op.fi-verkkopalvelumme on saanut asiakkailtamme positiivisen palautteen. Älypuhelimissa ja tableteissa toimivista Op-mobiilista on tullut vielä suositumpi kuin perinteistä op.fi-verkkopalvelusta.

– Kännyäkään ladattava Pivo mahdollistaa nyt myös rahan siirron henkilöltä toiselle pelkän kännykkänumeron avulla.
Asiakkaiden kanssa käytyjen verkkoneuvotteluiden määrä onkin kasvanut.

– Asiakkaamme ovat tyytyväisiä arjen helpottumisesta, kun saavat meiltä palvelua vaikka kotisohvalle. Digitalisaation myötä perinteiset aukioloajat ovat laajentuneet.

Vuoteen 2017 alueen osuuspankit lähtevät luottavaisin mielin ja näkevät talouden kääntyneen jo kasvu-uralle. Tämä talouden myönteinen vire näkyy erityisen hyvin tällä toimialueella. Nykyisillä toimijoilla tilauskirjat ovat hyvällä mallilla ja uusia yrityksiä on tullut kaikkien kolmen pankin alueelle, joten alueellamme on tekemisen meininki.

Korotaso tulee pysymään lähivuodet erittäin alhaisella tasolla, mutta silti tulevaisuudessa on syytä varautua nouseviin korkoihin. Nyt kun korkotaso on erittäin alhaisella tasolla, voisi olla hyvä aika suojata ainakin osa luottokannasta. Korkosuojauksista kannattaa kysyä omasta osuuspakistaan ja yhä enenevässä määrinasiakkaat ovat näin myös tehneet.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät