-0.2 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Pajapäällikkö vaihtui Soinin Vipupajalla

Soinin Vipupajan pajapäällikkö Kalevi Järvenpää on jäänyt eläkkeelle ja tehtävässä jatkaa Aki Alatalo.

Kalevi on toiminut pajapäällikkönä seitsemän vuoden ajan, eli siitä saakka kun paja on toiminut nykymuodossaan vuoden 2010 alusta lukien. Myös tämän vuoden alusta Vipupajalla tapahtui muitakin muutoksia kuin pajapäällikön vaihdos, sillä Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueen päättyessä Vipupaja siirtyi osaksi Kuusiokuntien Paja 66:ta, jossa mukana on myös Ähtärin ja Alavuden pajat.

MAINOS

Toiminta jatkuu muuten ennallaan, mutta jatkossa ohjelmaan on tulossa myös erilaista ryhmätoimintaa.

Pajatoiminnan tarkoituksena on yksilö- ja ryhmäohjauksen sekä käytännön tekemisen avulla edistää asiakkaan kykyä ja valmiuksia hakeutua koulutukseen ja työelämään. Lisäksi tavoitteena on parantaa asiakkaan elämänhallintataitoja ja selkiyttää elämäntilannetta.

Soinissa kirjoilla on tällä hetkellä 12 henkilöä ja 20 on aivan maksimi, mitä kerralla voidaan ottaa. Pajalaiset ovat niin nuoria kuin aikuisiakin ja tulijoita Vipupajalle on Soinissa ollut hyvin.

Yhteistä pajalle tulevilla on työttömyyden kokemus tai nuorilla se, että omaa paikkaa ei ole tuntunut löytyvän. Pajalla tehdään ihan oikeita töitä, sillä valtaosin pajalla valmistetaan tuotteita asiakkaan tilauksesta.

– Teemme paljon puutöitä, käsitöitä, kokoonpanotöitä, huonekalujen entisöintejä ja pieniä rakennustöitä, Kalevi ja Aki valottavat toimintaa. – Asiakkaina ovat yksityiset henkilöt, yhdistykset sekä kunta.

Viime aikoina pajalla on valmistettu mm. roskakatoksia, porrasportteja ja kirjahyllyjä. Vanhojen huonekalujen kunnostuksesta hienona esimerkkinä on peruskorjatun Soinin kunnantalon valtuustosalin tuolit ja pöydät, jotka kunnostettiin Vipupajalla.

Töitä pajalla riittää hyvin, Aki kertoo yllättyneensä siitä miten hyvin pajan tarjonta tunnetaan. Kalevi sanoo että uskottavuusongelmiakin on kuitenkin välillä ollut, mutta pajan porukka pystyy kyllä tekemään ihan oikeitakin hommia, sillä ohjaus on ammattilaisten käsissä ja porukassa on aina mukana eri alojen osaajia.

– Olen tässä parin kuukauden aikana saanut ihmetellä, että miksi nämä kaverit eivät työllisty oikeasti? Niin paljon hyvää ammattitaitoa täältä löytyy, Aki kiittelee. – Meiltä voikin kysyä milteipä mitä tahansa tilaustöitä, aina mukana olevasta porukasta sitten riippuu, mitä voimme toteuttaa.

Pajajakson kautta moni on kuitenkin myös löytänyt sen oikean työn ja Kalevi sanookin, niiden olevan parhaita muistoja mitä työajasta Vipupajalla jää jälkeen. On ollut hienoa, kun aina välillä joku löytää työpaikan ja nuoret suunnan elämälleen. Työnantajien uskoisinkin huomioivan sen, että jos henkilö on hakeutunut Vipupajalle työhön, osoittaa jo yksin se melkoista motivaatiota työelämää kohtaan.

Pajapäällikön lisäksi Vipupajalla työskentelee 50 prosentin työajalla Marjo Kuhmonen, joka ohjaa mm. käsityöpuolta. Silloin kun pajalla ei ole jonossa odottamassa tilaustöitä, siellä valmistetaan 4H -pisteelle myyntituotteita, esimerkiksi mattoja, säilytysarkkuja, avainkaappeja, lehtikoreja ja muuta pientä käyttötavaraa.

– Helmikuun lopulla avaamme omat Facebook -sivut, joista löytyy tietoa Vipupajasta ja mitä täällä teemme. Sinne tulee myös esimerkkejä töistä, joita olemme tehneet, Aki kertoo.

Pajalle hakeutuvat tulevat työskentelemään sinne jaksoissa, joka on pituudeltaan 3-6 kuukautta. Jaksoja voi kuitenkin olla useampia ja monet ovat olleetkin mukana lukusia kertoja. Mukaan voi hakeutua työvoimatoimiston tai sosiaalitoimen kautta, tai ihan vaikka vain tulemalla paikan päälle juttelemaan.

Monipuolinen työ

Kalevi Järvenpää toteaa, että työrupeama Vipupajalla on ollut erilainen ja monipuolinen, kahta samanlaista päivää ei ole ollut. Onnistumisen kokemuksia on tullut jonkun pajalla olleen työllistyessä tai löytäessä suunnan elämälleen. Myös uusia ystävyssuhteita on vuosien aikana syntynyt.

Aki Alatalo päätyi Vipupajalle työhön sattuman kautta. Vuosikymmeniä rakennusalan töitä tehtyään hän oli alkanut kaivata jotain erilaista ja kuultuaan Kalevin jäävän eläkkeelle, hän laittoi hakemuksen sisään.

– Kaksi kuukautta talossa olleena olen vielä ihan vihreä. Työohjaus puupuolella on se osa jonka hallitsen, mutta etenkin sosiaaliasioiden opiskelu, että osaan hoitaa hyvin ihmisten asioita, on haastavaa.

Myös työnohjauksessa Aki kokee haastavaksi osata löytää jokaiselle sen tehtävän, johon hän pystyy ja jossa onnistuu. Kun pajalta saa onnistumisen kokemuksia, se auttaa eteenpäin elämässä.

Kolmen pajan yhteisö yhdessä Alavuden ja Ähtärin kanssa vaikuttaa hyvälle ratkaisulle. Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymän hallinnoima toiminta tarjoaa yhteisiä koulutuksia ja yhteistä suunnitelmallisuutta toimintaan ja on hyvänä tukena pajapäällikölle.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät