-1.2 C
Alajärvi
keskiviikko 28.2.2024
MAINOS

4H-yhdistyksellä toiminnantäyteinen juhlavuosi

Noin 30 lasta kävi Alajärven kirjastossa 4H-yhdistyksen eläinsatupäivässä kuuntelemassa satuja, askartelemassa ja piirtämässä eläinsatuhahmoja sekä rapsuttelemassa kaverikoiria.

Tapahtuma oli osa kevään satutunteja, joita yhdistys järjestää torstai-iltaisin Alajärven kirjastolla kello 18 ja Lehtimäen kirjastolla kello 17.30. Seuraava eläinsatupäivä järjestetään lukuviikolla 20.4.

MAINOS

Kirjastossa mukana oli myös Maija Yliahon tuoma kaverikoira Sohvi, jonka luokse sai varata ajan. Jos lapsella on vaikkapa ongelmia lukemisen kanssa, lapsi sai lukea koiralle kaikelle rauhassa. Yliaho kertoikin, että Kennelliiton virallinen lukukoirakoulutus on suunnitteilla ja sinne ollaan Alajärveltäkin osallistumassa.

Alajärven 4H-yhdistyksellä on nyt meneillään 90. toimintavuosi. Erilaisia tapahtumia järjestetään runsaasti ja samalla yhdistys tavallaan palaa juurilleen, kun se tarjoaa eläimiin ja kasveihin liittyvää ohjelmaa, mitä ihmiset ovat kaivanneet aiemmilta toimintavuosilta.

Suosittu eläintaitokurssi alkaa Jamin Kurejoen toimipisteen navettaluokassa 7.3. kello 16. Toiminnanjohtaja Krista Savolan mukaan kurssilla käsitellään eri eläinlajeja ja niiden hoitamista, eläinsuojelua ja hyvinvointia, ja samalla päästään myös hoitamaan eläimiä ja lypsämään. Kurssille voi yhä ilmoittautua mukaan!

Kesälle on tiedossa myös lavakasvatusta, johon pääsevät osallistumaan kaikki halukkaat. 8.4. yhdistys viettää Yhdessä luontoon -päivää Kasvun ihme -teemalla. Tällöin on mahdollista ostaa Jamilta valmiita viljelylaatikoita, jolla lapsen ja koko perheen on helppo kasvattaa maistuvia herkkuja omalla pihalla.

Laatikko sisältää kasvit, siemenet, ohjeet ja asiantuntevaa opastusta viljelyyn sekä mullat. Viljelylaatikon voi varata jo nyt 4H-toimistosta. Yhdessä luontoon -päivät jatkuvat teemalla Mennään metsään 11.3. ja Satumainen ponipäivä puolestaan on 13.5.

Yhdistyksen omaan juhlavuoteen liittyy vahvasti myös Suomi100-juhlavuosi.

Kesäkuussa järjestetään Suomelle safkasynttärit puistopiknik-tapahtuman yhteydessä. Tällöin kerholaiset tekevät erilaisia herkkuja villiruoka-ajatuksella hyödyntäen esimerkiksi luonnonyrttejä. Kaikki saavat tulla mukaan piknikille ja maistelemaan herkkuja.

Kun Suomi itsenäistyi, kylvettiin Itsenäisyyden kuusi. Puu istutettiin Helsingin Kaivopuistoon vuonna 1931. Kun Suomi täytti 50 vuotta 1967, istutettiin yli 30000 Itsenäisyyden kuusen siemenistä kasvatettua jälkeläistä eri puolille Suomea.

Vuonna 2017 perinnettä jatketaan istuttamalla Tulevaisuuden kuusia. Nyt voit tilata 4H-yhdistykseltä itsellesi tällaisen kuusentaimen, jonka mukana saat kuparilaatan ja Tulevaisuuden kuusi -kirjan. Lisätietoja saat Alajärven 4H-yhdistyksen nettisivuilta.

Sata kepparia -hankkeessa lapset ja nuoret pääsevät tekemään itse ja vanhempiensa kanssa keppihevosia eli keppareita hyödyntäen kierrätysmateriaaleja.

Kepparit nimetään ja niitä hoidetaan, niiden kanssa liikutaan luonnossa ja pidetään estehyppykisoja. Kevään edetessä alkaa jälleen myös kepparikerho. Lisäksi kesälle on luvassa lasten ja nuorten omista toiveista syntynyt keppihevosleiri.

Nuorille on tulossa kevään aikana hygieniapassi-, yritys- ja työelämäkoulutusta. 4H-yrityksiä Alajärvellä on jo 10. Näissä yrityksissä nuoret voivat tarjota omia tuotteita tai palvelujaan, ja samalla he oppivat matalan kynnyksen toiminnalla yritystoimintaa kirjanpidosta verotukseen.

4H-kerhot pyörivät koko ajan ja niihin voi lähteä mukaan kesken vuodenkin, Savola muistuttaa.

Savola näkee, että lapset ja nuoret saadaan mukaan toimintaan, kun heitä kuunnellaan ja annetaan heidän itse toivoa ja suunnitella toimintaa.

Yhdistyksellä on paljon aktiivisia nuoria, ja se työllisti viime kaudella 62 nuorta. Sen lisäksi mukana on ollut lukuisia vapaaehtoisia sekä harjoittelijoita.

Jaana Koivukoski

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät