-6.8 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

SM -hopeaa Kajaanista

Kyyjärveläinen Janne Pillikko on voittanut Sm -hopeaa Hirvenhiihdosta miesten yleisessä sarjassa 10.–12.3. järjestetyissä Hirvenhiihtokisoissa Kajaanissa.

Kisa oli tiukka, sillä kulta meni kahdentoista pisteen erolla. Samalla yhteispistemäärällä 1107 oli kakkos- ja kolmossija. Keskinäisen paremmuuden ratkaisi ammunta, jossa Janne onnistui ampuen 97, kun maksimi pistemäärä on 100.

MAINOS

Kolmanneksi sijoittunut ampui 92 pistettä. Janne Pillikko edustaa seuraa Kimingin Erämiehet.

Mitä Hirvenhiihto on? Hirvenhiihto (talvilaji) muistuttaa ampumahiihtoa muodostuen kolmesta osalajista; hiihdosta, etäisyyden arvioinnista ja ampumisesta tauluun. Hiihtomatka on 7-9 kilometriä, joka hiihdetään perinteillä tyylillä asetta mukana kantaen.

Hirvenhiihto on Suomessa kehitetty laji. Sen perustarkoitus on ohjata hirvenmetsästäjiä harjoittelemaan hirvenmetsästyksessä vaadittavia taitoja; ammuntaa ja etäisyyden arviointia sekä ylläpitämään hyvää kuntoa.

Uusimpana kilpailumuotona mukaan ovat tulleet tavalliselle metsästäjälle suunnatut hirvikävelyt ja hirvenhiihdon metsästäjäsarja, jossa suoritusajalla ei ole merkitystä.

Etäisyyden arviointi suoritetaan hiihtotaipaleen alkupuoliskolla kahteen hirvikuvion päähän, jotka sijoitetaan 50-200 metrin etäisyydelle arviointipaikasta. Arviointi suoritetaan silmävaraisesti ilman avuvälineiden käyttöä.

Ampumapaikalla ammutaan kymmenen laukausta paikallaan olevaan tauluun. Ampuma-asento on pystyasento ilman tukea.

Maksimipistemäärä on 1200. Ammuntaosuudesta maksimi on 600 pistettä. Arviointipisteiden 300 ja hiihto-osuuden nopein saa 300 pistettä. Muiden hiihtäjien hiihtopisteet määräytyvät aikaerosta sarjan nopeimpaan hiihtäjään.

Kesäversio tästä lajista on hirvenjuoksu. Hiihto on korvattu 4-5 kilometrin juoksulla. Asetta ei kanneta mukana, vaan se odottaa ampumapaikan läheisyydessä.

Tanja Kyrönlahti

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät