1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Vimpelin Martat gluteenittoman leivonnan parissa

Vimpelin Martat järjesti yhteiskoululla gluteenittoman leivonnan kurssin. Tänä päivänä keliakia on yhä useammalle arkipäivää, ja monet muutkin noudattavat gluteenitonta ruokavaliota.

Vaikkei itse tai perheenjäsen olisikaan gluteeniton, on hyvä hallita muunkin kuin vehnäjauhon käyttö keittiössä vierasvaran leipomista varten.

MAINOS

Kurssin vetäjänä toimi piirin toiminnanjohtaja, kotitalousopettaja Tuija Biskop. Kymmenkunta kurssilaista saivat tehdäkseen niin suolaisia kuin makeitakin leivonnaisia. Osalle gluteeniton leivonta oli entuudestaan tuttua, ja sen haasteiksi oli koettu oikea jauhojen määrä sekä leivonnaisten mureneminen.

Biskop vinkkasikin miten murenemista voi estää: raasteet ja soseet esimerkiksi porkkanasta ja omenasta sitovat taikinaa ja estävät murenemisen. Jauhoja yleensä tarvitaan vähäisempi määrä kuin vehnäjauhoja, koska 1 dl vehnäjauhoja vastaa noin 2/3 gluteenitonta jauhoa.

– Yleensä ihmiset laittavat liikaa jauhoja. Gluteeniton jauho kuitenkin turpoaa, Biskop kertoo. Usein jauhoja ehditään lisätä liikaa, kun tuntuu ettei niitä ole riittävästi. Jauhot ovat kalliimpia kuin tavalliset jauhot, mutta ne ovat riittoisampia.

Jytte- ja Semper -jauhoilla onnistuu leivonta Biskopin kokemuksen mukaan parhaiten. Jauhosekoitukset ovat toimivampia kuin yksittäiset gluteenittomat jauhot.

Psyllium ja ksantaani tuovat taikinaan venyvyyttä ja sitkoa, jolloin taikina on helpompaa käsitellä. Sokerijuurikashiutaleista saadaan taikinaan kuitua, mitä gluteenittomissa jauhoissa ei ole.

Eroja tavanomaisen ja gluteenittoman leivonnan välillä löytyy jonkin verran. Gluteenittomat leivonnaiset, kuten pullat ja sämpylät, kohotetaan vain kerran ja vasta sen jälkeen kun ne on leivottu. Paistolämpötila on jonkin verran tavanomaista alhaisempi.

Koska gluteenittomista jauhoista leivottu ei ruskistu, täytyy paistoajassa luottaa kelloon. Kananmunan keltuaisella voitelu tai keltaisten maissijauhojen käyttö tuo leivonnaisiin vähän väriä.

Leivonta-astiat olisi hyvä olla erilliset gluteenittomaan leivontaan, koska varsinkin muoviastioihin saattaa jäädä jauhoja.

Positiivista gluteenitonta leipovien kannalta oli kuulla, että kaikki illan aikana leivontaan käytetyt raaka-aineet löytyivät paikallisista kaupoista!

Syksyllä 2014 perustettu Vimpelin Martat kehottaa kaikkia osallistumaan mukaan yhdistyksen toimintaan. Kursseille ja tapahtumiin osallistuminen ei edellytä jäsenyyttä. Yhdistyksen keski-ikä on alhainen, ja mukana on paljon nuoria.

Hallituksessa toimivat Kaisa Palmu (pj.), Pilvi Hanhikoski (varapj.), Hanna-Kaisa Siekkinen (rahastonhoit.), Jaana Uusitupa (siht.), Ritva Elgland, Anna Savola ja Katri Tynjälä.

Vuoden aikana on tiedossa ainakin työpajailta isoäidin siivousvinkkien parissa, kauneusilta, osallistuminen markkinoille, pop-up kahviloita ja käsityöiltoja.

Jaana Koivukoski

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät