Lappajärveläisten vaalikuume nousussa

Mainos[adrotate banner="3"]

Lappajärven kunnantalolla kävi kuhina kuntavaalien ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä. Innokkaimmat ovat saapuneet paikalle heti aamuyhdeksältä. Heidän joukossaan on myös Antero Niemelä.

– Luulekko, että kerron, ketä äänestän, Niemelä naurahtaa toimittajalle saadessaan äänestyslipun. Kysymykseen ehdokasvalinnan vaikeudesta hänellä on diplomaattinen vastaus.

MAINOS

– Puolue oli etukäteen selvillä ja sen jälkeen ehdokas, Niemelä toteaa. – En minä siihen vaalikonetta tarvinnut.

Kuntavaalit järjestetään sunnuntaina 9.4. Vaalien ennakkoäänestys on 29.3. – 4.4. Vaalitoimitsijat Marita Lantela ja Riitta Keskilammi muistuttavat virallisen kuvallisen henkilötodistuksen tärkeydestä. – Ollaan jouduttu ilman papereita tullut äänestäjä joskus käännyttämään.

Järjestöt yhteistyössä vaalikeräyksessä

Arviolta joka toinen avajaispäivän aamuna Lappajärvellä äänestänyt lahjoitti rahaa perinteiseen vaalikeräykseen.

Vaalikeräyslippaan takana oli vuorostaan Heikki Ahopelto Järviseudun Invalideista

Valtakunnallinen kampanja on nimeltään ”Pieni ele”. Sen järjestävät yhteistyössä 17 vammais- ja terveystyön järjestöä. Lappajärvellä vaalikeräyslippaan takana istuu ensimmäisenä söyrinkiläinen Heikki Ahopelto. Hän kertoo kuuluvansa Järviseudun Invalidit ry:hyn.

– Olen ollut mukana näissä talkoissa alusta asti, Ahopelto sanoo. Niinpä kun kampanjan kuntavastaava pyysi tulemaan keskiviikoksi keräämään, niin Ahopelto suostui mielellään.

Puolet lipaskeräyksen tuotosta jää Järviseudulle paikallisyhdistysten toimintaan esimerkiksi neuvontaan ja vertaistukitoimintaan. Toinen puoli käytetään valtakunnallisella tasolla kuntoutukseen, koulutukseen, apuvälineiden hankintaan ja syrjäytymisen ehkäisemiseen. Lahjoittaa voi myös verkossa, tekstiviestillä, soittamalla tai Otto-automaatilla.

Vaalikone suosiossa

Myrskyisän valtuustokauden jälkeen Lappajärvellä on odotettavissa mielenkiintoiset vaalit. Ehdokkaiden kampanjointi lähti hitaasti käyntiin.

Jopa keskustelupalstoilla kysyttiin, miksi niin harva ehdokas oli vastannut vaalikoneeseen. Vaalikuumeen noustua lopulta ennätysmäisen usea ehdokas heräsi vastaamaan.

Ylen vaalikoneeseen on vastannut peräti 25 ehdokasta. Kysymyksiä oli mm. vahvasta johtajuudesta, ympäristöarvojen joustamisessa työpaikkojen kustannuksella ja siitä, oliko turvapaikanhakijoista Lappajärvelle enemmän hyötyä kuin haittaa.

Ilkan vaalikoneessa 22 ehdokasta ottaa kantaa mm. koulujen määrästä ja rakennuskannan kunnosta, kiinteistöveroista sekä Kivitipun ja Lappajärven matkailun markkinoinnin onnistumisesta.

Kuumia kysymyksiä

Valtuustoon on luvassa suuria muutoksia. Edellisten kuntavaalien ääniharavoista ehdokaslistalta pois ovat jääneet mm. Keskustan Sari Kujala, Eino Korri ja Eero Ahvenniemi sekä Kokoomuksen Juha Tiainen.

Voittavatko SDP tai Kristillisdemokraatit itselleen toisen paikan, jonka edellisvaaleissa menettivät? Saavatko Perussuomalaiset ja Kokoomus jälleen kaksi paikkaa?

Millainen on 15 paikkaa hallitsevan Keskustan Imperiumin vastaisku kapinallisille? Pääseekö uusia kasvoja läpi vai juhlivatko vanhat ketut? Nämä ja monet muut kysymykset saavat vastauksensa muutaman jännittävän vaalipäivän kuluttua.

T. Tyynelä

MAINOS
Edellinen artikkeliVesijohtoliike Timo Rentola lämmön asialla
Seuraava artikkeliLähipalvelut ovat kylien elinvoima