25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Lehtimäellä vapaaehtoistyötä tehdään laajalla rintamalla

Lehtimäellä vapaaehtoistyön kenttä on laaja. Kappeliseurakunnan diakoni Ulla Anttila kertoo, että noin vuosi sitten vapaaehtoistyöntekijät päättivät ensimmäisen kerran kokoontua yhteen keskustelemaan ja kysymään, mitä kukakin tekee ja mitä muuta voitaisiin tehdä.

– Kun kaikki vapaaehtoistoimijat koottiin yhteen niin huomattiin, miten yllättävän laaja joukko on kyseessä, Ulla kertoo.

MAINOS

Tuon jälkeen vapaaehtoistoimijat ovat kokoontuneet kuukauden tai parin välein. Paikalle on saatu myös palvelutalojen henkilökuntaa kertomaan vapaaehtoistyöstä laitosten näkökulmasta. Tilaisuuksissa on ideoitu, haaveiltu ja suunniteltu toimintaa.

Diakoni Ulla Anttila esittelee luonnosta Viestivihkosta, joka voitaisiin viedä jokaiseen kotiin joissa vapaaehtoiset vierailevat. Vihkosta myös läheiset näkisivät milloin paikalla on käyty ja onko vierailulla noussut esiin jotain tärkeää asiaa tai huolia.

Vapaaehtoistyötä tehdään Eläkeliiton Lehtimäen yhdistyksen, Ikioman, kappeliseurakunnan, Hengitysyhdistys Silmun, SPR:n ja Lions Clubin toimesta.

Ystäväkäyntejä koteihin tekee paitsi seurakunnan diakoniatyö, myös etenkin Eläkeliiton yhdistys vapaaehtoistyö Apusen toimesta. Työn vetäjänä vuoden alusta lukien toiminut Riitta Mäenpää kertoo, että että vapaaehtoistoimijoita on ringissä yli 20 ja autettavia saman verran. Kotikäyntien lisäksi Eläkeliiton vapaaehtoiset vierailevat eri laitoksissa.

Jokainen Apusen vapaaehtoistoimija allekirjoittaa vaitiolosopimuksen. Apusen toiminta on jopa niin aktiivista, että Ulla Anttilan mukaan seurakunnalla ei ole ollut tarvetta oman päällekkäisen vapaaehtoistyön verkoston luomiseen.

Ikioma järjestää Lehtimäellä puolestaan viikoittaista kaikille avointa kerhotoimintaa, jossa jutellaan, juodaan kahvia ja pelataan bingoa. Mukana on viikoittain peräti 40-50 osallistujaa ja Ikioma tarjoaa monelle siihen osallistujalle viikoittaisen, tärkeä henkireiän. Mukana on paljon mm. omaishoitajia. Ikiomaan on järjestetty myös maksuton kuljetus. Kuljetus järjestyy ottamalla yhteys Tapani Puskalaan.

SPR järjestää kerran kuussa Kultaisen iän kerhoa sekä Terhokerhoa. Myös Silmulla on omaa vapaaehtoistoimintaansa ja Lions Clubin miehet vierailevat hoivakodeissa laulaen ja kakun kanssa aina äitienpäivänä.

Jouluna leijonien Tiernapojat kiertävät laitoksia ja lisäksi viimeisen vuoden ajan pieni pelimanniryhmä on aktiivisesti kiertänyt ilahduttamassa laitosten asukkaita.

Eipä siis ihme, että Lehtimäellä oli kaivattu jonkinlaista yhteistä käsitystä siitä, mitä kukakin tekee, jotta samaa työtä ei tehtäisi päällekkäin ja jotain jäisi kokonaan tekemättä. Uutena ideana vapaaehtoiset ovat kehittelemässä Viestivihkoa, joka tulisi jokaiseen kotiin, jossa vapaaehtoiset käyvät.

– Viestivihkoon jokainen vieraillut vapaaehtoinen merkitsee milloin on käynyt, mahdolliset huomiot ja huolenaiheet sekä sen, koska on tulossa seuraavan kerran. Vihkoon on tulossa valmiiksi yleistietoa ystävätoiminnasta ja tärkeitä puhelinnumeroita. Vihkosta myös henkilön läheiset saavat tärkeää tietoa, Anttila sanoo.

Sisko Halonen puolestaan kertoo, että yhtenä uutena ajatuksena on vapaaehtoistoimijoiden idealaatikoiden saaminen Lehtimäen kirjastoon. Asiasta on laitettu avustusanomus kaupungille. Idealaatikot sisältäisivät ideoita yhdessä tekemiseen eri aloilta, ja tarvittavat materiaalit.

Vapaaehtoinen voisi lainata mieleisensä laatikon ja kun sitä ei enää tarvitse, palauttaisi sen takaisin ja seuraava vapaaehtoinen voisi lainata sen vuorollaan. Idealaatikoissa voisi olla niin pelejä, kirjoja, kädentaitoihin tai taiteeseen liittyviä asioita kuin liikuntaankin kannustavia juttuja.

Vapaaehtoistoimijat ovat nähneet, että tarvetta heidän tekemälleen työlle todella on ja erityistä huolta he kantavat omaishoitajien jaksamisesta. Valitettavasti tietosuoja -asiat estävät tiedon saannin siitä, ketä omaishoitajia alueella on ja edes naapurin antaman vinkin perusteella ei apua voida mennä tarjoamaan, vaan pyynnön on aina tultava autettavalta itseltään.

– Jos haluat että luonasi käydään, ota rohkeasti yhteyttä, vapaaehtoistoimijat kannustavat. – Jos olet omaishoitaja, ja haluaisit joskus päästä rauhassa kauppaan tai vaikkapa kampaajalle, niin ole yhteydessä, voimme tulla hoidettavan seuraksi!

Ulla Anttila toteaa, että Lehtimäellä on valtavasti positiivista pöhinää ja toiminta. – Täällä ollaan tosi yhteisöllisiä ja puhalletaan yhteen hiileen, eikä ihmisiä jaeta eri porukoihin. Asioita voidaan hoitaa helposti vain yhteen kokoontumalla ja ideoimalla, kun kaikilla on sama tavoite.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät