1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Pörssiliiga tulee ja tekee sinustakin sijoittajan!

Nyt jokaisella alueemme asukkaalla on elämänsä tilaisuus tulla pörssihaiksi tai mestarisijoittajaksi, sillä Alajärven Osuuspankki yhteistyössä Vimpelin ja Lehtimäen Osuuspankkien sekä Torstai-lehden kanssa käynnistää huhtikuun lopulla Pörssiliigan!

Pörssiliigaan pääsee mukaan 200 nopeimmin ilmoittautunutta ja jokainen heistä sijoittaa 60000 euron arvoisen virtuaalisen rahapotin kuuteen valitsemaansa kohteeseen.

MAINOS

Kolme kymppitonnin sijoitusta tehdään OP -rahastoihin ja kolme Helsingin Pörssiin osakkeisiin. Sijoitusaika on yksi vuosi ja vuoden aikana sijoituksiaan voi muuttaa kolme kertaa. Kun Pörssiliiga päättyy, parahiten menestyneet sijoittajat palkitaan, pääpalkintona on iPad!

Miten mukaan?

Pankinjohtaja Markku Pelkonen Alajärven Osuuspankista kertoo, että Pörssiliiga on mahdollisuus kokeilla sijoitustoimintaa aidossa ympäristössä.

Liigan kärjeksi on kutsuttu alueelta viisi ”julkkista”: kaupunginjohtaja Vesa Koivuinen Alajärveltä, vt. kunnanjohtaja Hannele Hannula Soinista, keihäänheittäjä Ari Mannio Lehtimäeltä, lentopallovalmentaja Hannu Kalliojärvi Kyyjärveltä ja pesäpalloilija Janne Mäkelä Vimpelistä.

Vaikka osa mukaan kustutuista tähtipelaajista on paljon tekemisissä talousasioiden kanssa, ei aikaisempaa mainittavaa sijoittajakokemusta tältäkään ryhmältä löydy, joten matti meikäläisillä on mahdollisuus pestä julkkisnimet kisassa mennen tullen.

Mukaan haluavan tulee ilmoittautua 23.4. mennessä. Ilmoittautua voi Markku Pelkoselle osoitteeseen markku.pelkonen@op.fi otsikolla Pörssiliiga ja ilmoittamalla nimensä, asuinkunnan, ammatin, puhelinnumeron ja sähköpostin. Oleellista on myös luetella ne kolme OP -rahastoa, joihin 10000 euron sijoitus kuhunkin tehdään sekä kolme osakevalintaa, johon kuhunkin tehdään 10000 euron sijoitus.

Muutokset salkkunsa voi tehdä samalla osoitteella 30.6., 15.9. ja 15.12. mennessä. Mukaan voi ilmoittautua myös Torstai-lehden nettisivuilta löytyvän linkin kautta osoitteessa www.torstai-lehti.fi/porssiliiga (klikkaa osoitetta!).

– Tietoa rahastoista ja myös osakkeista löytyy esimerkiksi Osuuspankin sivuilta. Osakkeista kannattaa etsiä tietoa myös Helsingin Pörssistä tai vaikkapa Kauppalehdestä, kertoo palveluneuvoja Ville Rajala.

Apua saa Alajärvellä Pelkoselta ja Rajalalta, tai Osuuspankista myös Soinissa, Vimpelissä ja Lehtimäellä. halutessaan voi halutessaan varata vaikkapa neuvotteluajan, tai ottaa yhteyttä sosiaalisen median kautta. Ville ja Markku löytyvät nimellä Facebookista, Twitterissä Ville löytyy @villerajala_ ja Markku @MarkkuPelkonen. Instasta ja snapchatista Villen löytää nimellä ville_walle ja Markun markku_pelkonen.

Kaikkia lähestymistapoja saa ja pitää käyttää, jos mahdollisista sijoituskohteista tulee kysyttävää!

Mielenkiintoiset markkinat

Pörssiliigassa on mahdollisuus testata, olisiko omat sentit ja eurot viisaampaa sijoittaa osakesalkkuun tai rahastoihin, kuin makuuttaa niitä pankkitilillä.

– Pörssiliigassa lähdetään liikkeelle 60000 euron sijoituksella, mutta tosielämässä useimmat sijoittavat muutaman kympin kuussa ja tällä tavoin keräävät itselleen vuosien varrella varsin mukavaa osakesalkkua, Pelkonen sanoo.

Ville Rajala kertoo, että vaikka hän on itse aina ollut kiinnostunut sijoittamisesta, niin vasta kun nuori mies päätti alkaa tehdä sijoituksia itse, innostus kasvoi. Ville toivookin, että myös nuoret lähtisivät joukolla mukaan testaamaan, millaista sijoittaminen on.

Lyhyellä aikavälillä osakemarkkinat ovat haastavat. Amerikan kasvu on pitkään johdattanut markkinoita, mutta poliittiset vaikutteet ja Donald Trump ovat tuoneet epävarmuutta. Trump koki arvovaltatappion Obamacaren kaatamisessa ja aika näyttää miten seuraavat hankkeet etenevät. Euroopassa Brexitin ja Ranskan presidentinvaalien vaikutukset ovat arvoitus.

– Suomessa talous on piristymässä, mutta pörssin arvostuskertoimet ovat korkealla, Pelkonen kertoo ja sanoo tilannetta haastavaksi. Korkojen ollessa alhaalla, sijoittajat ovat pakotettuja nostamaan riskitasoa tuottojen saamiseksi. Suomalaisten yritysten tuloskunto on pääosin kohdillaan, joka tukee arvostustasoja. Pörssiliigassa hän itse lähtisi todennäköisesti rahastoissa ulkomaille, koska Helsingin Pörssin kautta salkkuun tulee joka tapauksessa kotimaisuutta.

– Vuosi on sijoittajalle lyhyt aika, joten jos isoja heilahduksia tulee, ne eivät ehkä ehdi enää korjautua ennen liigan loppua.

Innolla mukaan

Pörssiliigaan on lähdössä mukaan myös Jamin opiskelijoita, joille opettaja Mikko Kalijärven johdolla tullaan asiaa lämpimästi suosittelemaan. Datanomiopiskelija Atte Kuhalampi ja merkonomiopiskelijat Mikko Viitasaari, Arttu Korkea-aho, Virpi Alanne ja Mari Kasvi lupaavat kaikki tarttua haasteeseen ja pojat toteavatkin liigan olevan tosi siisti idea.

Virpillä ja Marilla on aikuisopiskelijoina jo ennestään pientä kokemusta rahastojen ja osakkeiden maailmasta, mutta liigan kautta he uskovat kokemuksen karttuvan yhä lisää. Kaikki ovat yksimielisiä siitä, että sijoittamisen kokeileminen ilman oikeaa rahaa on helpottavaa, sillä jos sattuu huono tuuri käymään, ei osu omaan eikä kaverinkaan nilkkaan.

Toisaalta… jos onnistuukin oikein hyvin, niin ehkä vähän harmittaa, ettei tehnyt sijoituksia valitsemiinsa kohteisiin oikeasti! Saattaakin olla, että jo Pörssiliigan aikana herää into kokeilla sijoittamista myös oikeilla euroilla.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät