Vimpelistä on autettu satoja Viipurin juutalaisia

Mainos[adrotate banner="3"]

Vimpelistä on kuljettu auttamassa Viipurin juutalaisia jo 16 vuotta. Sunnuntaina juutalaisvanhusten hyväksi konsertoidaan avopalvelukeskus Toimelassa. Minna Ventilä laulaa ja häntä säestävät Henna Peura (piano) ja Emilia Latvala (viulu).

Juutalaistyön takana on energiaa puhkuva monitoiminainen Lea Vasalampi. Lealla on aina monta rautaa tulessa – monet niistä muiden ihmisten hyväksi.

MAINOS

– Rahaa kerätään ruokaan, vaatteisiin, sairaanhoitokuluihin, lääkkeisiin sekä Israeliin muuttavien matkajärjestelyihin. Säännöllisiä lahjoittajia on ympäri Järviseudun ja Etelä-Pohjanmaan, Vasalampi kertoo.

Vimpelin helluntaiseurakunnan säännöllinen kuukausiavustus kattaa juutalaisten ”Lämpimän kodin” sähköt ja lämmityksen.

Juutalaiset arvostavat Lean organisoimaa apua, siitä osoituksena 50-vuotislahjaksi saatu arvonimi ”Viipurin juutalaisyhteisön jäsen numero 1”.

Juutalaiskulttuuri, mm. hanukka-juhla ja uuden vuoden juhla ovat tulleet Lealle tutuiksi vuosien varrella.

– Juhliin osallistuu toista sataa henkeä ja me matkalaiset olemme päässeet usein mukaan. Juutalaiset osaavat juhlinnan, laulu ja soitto raikuvat ja hyvinkin iäkkäät menevät piirileikkiä.

Kristallin ja verhojen varjolla Viipuriin

– Tätä ei varmaan kannata laittaa lehteen, Lea varoittaa – mutta antaa kuitenkin luvan.
Työ juutalaisten hyväksi nimittäin alkoi erikoisella tavalla.

– Vuonna 2000 ennen joulua kuulin yöllä selvästi sanat: ”Mene Viipuriin ja etsi juutalaisia”. Se tuntuu varmasti monen mielestä hassulta.

Lea ei aluksi oikein uskonut näkyynsä itsekään. Hänellä ei ollut ennestään mitään tietoa Viipurissa asuvista juutalaisista, ei yhtään ajatusta heihin liittyen. Mutta yöllä kuullut sanat palasivat mieleen yhä uudestaan.

– Yritin keksimällä keksiä tekosyyn lähteä Viipuriin. Lopulta välähti: verhokankaat ja kristallit.
Lea kokosi bussin täyteen shoppailusta ja nähtävyyksistä kiinnostuneita. Matkalle mukaan sattui pari samoin ajattelevaa naista, Minna Ventilä ja Marjatta Luoma-aho. He luottivat Lean saamaan kehotukseen ja halusivat auttaa.

Luoma-ahon kautta löytyi suomalainen mies, joka työskenteli lähetyssaarnaajana Käkisalmessa. Tuon miehen avulla Lea pääsi tutustumaan seuraavalla reissulla Lev Kreimeriin, Viipurin juutalaisyhteisön johtajaan. Kauaskantoisiin asioihin johtanut tapaaminen oli äitienpäivänä 2001.

”Lämmin koti” auttaa Israeliin

Juutalaisyhteisön johtajalla, Lev Kreimerillä, oli toivomus, jonka Lea Vasalampi ja Vimpelin helluntaiseurakunta toteuttivat lähes välittömästi. Perustettiin ”Lämmin koti”, joka toimii väliaikaisena kotina Israeliin muuttoa suunnitteleville ja omaisuutensa pois myyneille juutalaisille.

Siitä lähtien Viipurista ja sen ympäristöstä Israeliin on lähtenyt jo satoja juutalaisia. Jäljellä on vielä joitakin satoja – kaikkein sairaimmat, huonokuntoisimmat ja vanhimmat.

– ”Lämpimään kotiin” ovat tervetulleita juutalaiset ympäri Venäjän hommaamaan tarvittavat dokumentit, viisumit ja lentoliput. Muuttajalla täytyy olla varma tieto juutalaisuudestaan, Lea kertoo.

Menneinä aikoina merkintä ”juutalainen” passissa oli uhka, joten sitä ei haluttu. Ilman merkintää juutalaisuuden todistaminen voi nykyään olla vaikeaa.

Lea muistaa, että ”Lämpimän kodin” perustamisen aikoihin Viipurin juutalaiset alkoivat uskaltautua enemmän esille.

– Kaikki eivät kuitenkaan päästäneet meitä sisälle eivätkä halunneet tulla tilaisuuksiin, missä oli ulkomaalaisia. Nyt olemme tavanneet kymmeniä, ehkä satoja juutalaisia, käyneet viemässä apua perheisiin ja sitä rataa. Välillä oli erittäin avoin kausi.

Viime aikoina Lea on nähnyt merkkejä juutalaisten muuttumisesta varovaisemmaksi. Antisemitismi on nostanyt päätään. Oudolta tuntuu se, että ortodoksipapit ovat kirjoittaneet juutalaisista lehtiin erittäin kielteisiä kirjoituksia.

Anne Savela

MAINOS
Edellinen artikkeliPörssiliiga tulee ja tekee sinustakin sijoittajan!
Seuraava artikkeliLaps’ Suomen -kavalkadiesitys Suomen historiasta lasten silmin