2.3 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Ratsaa renkaasi ja vaihda kesäkumeihin oikeaan aikaan

Alkanut huhtikuu tarkoittaa yhä keväisempiä kelejä ja lopulta myös kesärenkaiden vaihtoa auton alle. Liikenneturva muistuttaa, että renkaiden kunto on syytä tarkistaa vaihtamisen yhteydessä. Turvallinen ajaminen vaatii hyväkuntoiset kumit.

Kolikkotestillä ratsaat renkaasi helposti. Kuva: Ville-Veikko Heinonen/Liikenneturva

Nastallisia talvirenkaita saa lain mukaan käyttää tänä vuonna aina 24.4. asti tai niin kauan kuin keli sitä edellyttää. Ainakin eteläisemmässä Suomessa kesärenkaiden vaihto lienee kuitenkin ajankohtaista jo ennen pääsiäistä.

MAINOS

– Renkaanvaihdon ajankohdassa on keli ja oma ajoympäristö otettava huomioon.
Pääasiallisesti eteläisessä kaupungissa kurvailevan kannattaa huomioida, että olosuhteet muuttuvat nopeasti pohjoista kohti ajettaessa. Keli voi myös vaihdella runsaasti vuorokaudenajasta riippuen, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Ennen kesäkumien vaihtoa on tarkistettava, miten kuluneet renkaat ovat. Kesärenkaissa lain vaatima urasyvyys on vähintään 1,6 mm, mutta Liikenneturvan suosittelema turvallinen raja on 4 mm. Renkaan märkäominaisuudet käytännössä romahtavat, kun mennään alle neljän millin rajan, jolloin vesiliirron ja tieltä suistumisen todennäköisyys kasvaa sadekelillä merkittävästi huonokuntoisilla renkailla.

– Renkaat voi ratsata yksinkertaisesti kahden euron kolikolla. Jos sen uloin osa uppoaa uraan kokonaisuudessaan, ovat renkaat urasyvyydeltään lain vaatimissa rajoissa, vinkkaa Heiskanen.

Parempikuntoiset renkaat taakse

Jos renkaiden kuluneisuudessa on eroa, on syytä laittaa parempikuntoiset kumit taakse. Onnistuneeseen vaihto-operaatioon kuuluu myös rengaspaineiden tarkastaminen säännöllisesti sekä pulttien jälkikiristys noin 50-100 kilometrin ajamisen jälkeen.

– Renkaat ovat turvallisuuden kannalta kenties tärkein asia autossa. Koko ajoneuvon hallinta riippuu niiden pitävyydestä. Vaihda siis alle vain hyväkuntoiset renkaat – huonokuntoiset renkaat ovat yleisin auton tekniikkaan liittyvä riski onnettomuuksissa, varoittaa Heiskanen.

Renkaanvaihdon voi toteuttaa ammattilaisella, mutta moni suorittaa jokavuotisen rituaalin itse. Eri autoissa voi olla mallikohtaisia eroja, joten tarkka ohjeistus kannattaa aina tarkistaa auton ohjekirjasta.

– Yleisesti kannattaa kuitenkin muistaa, että auton oma tunkki on lähinnä hätätilanteita varten. Suosi siis mieluummin tukevampia hallitunkkeja ja nosta autoa oikeasta kohdasta, päättää Heiskanen.

Viisi vinkkiä onnistuneeseen renkaanvaihtoon:

Ajoita renkaanvaihto kelien mukaan sekä mieti, missä ja milloin ajat – kevään vaihtuvat kelit voivat olla petollisia.

Tarkista renkaiden kunto ja urasyvyydet sekä hanki tarvittaessa uudet kumit alle.

Tarkista rengaspaineet sekä vaihdon yhteydessä että säännöllisesti sen jälkeen.
Nosta auto kunnon tunkilla ja oikeasta kohdasta. Nostokohdan voi tarkistaa auton ohjekirjasta.

Jälkikiristä renkaiden pultit vielä 50-100 kilometrin ajon jälkeen.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät