-7.3 C
Alajärvi
sunnuntai 21.4.2024
MAINOS

ATT Yrityspalvelut Oy 50 vuotta yrittäjien asialla

ATT Yrityspalvelut Oy, eli Alajärven Tilitoimisto, tulee 50 vuoden ikään. Perustamisen aikoihin tilitoimistoja oli lähinnä isommissa kaupungeissa.

– 50 vuotta sitten Alajärvellä lähes kaikki yrittäjät tekivät itse kirjanpitonsa. Myös pankinjohtajat tekivät niitä muun työnsä ohessa, kertoo ATT Yrityspalvelujen toimitusjohtaja Sakari Joensuu.

MAINOS

– Koska pankinjohtajat halusivat työkuormaansa vähemmälle ja yrittäjät ammattitaitoista tekijää, kokoontui Alajärvellä yhteen joukko yrittäjiä ja pankinjohtajajia miettimään tilannetta. Näin päätettiin perustaa Alajärven Tilitoimisto Oy.

Yrityksen osakkaaksi kutsuttiin nuori kauppaoppilaitoksen opettaja Esko E Mäkelä. Kirjanpidon ammattilaisena hän lähti vetämään toimintaa. Alaprintin Esko oli toiminnassa mukana kuolemaansa asti ja oli Sakarille erittäin tärkeä opettaja ja sparraaja.

Asiakasmäärä kasvoi ja taloon palkattiin vuosien mittaan uutta väkeä. Yritys liittyi alkuaikoina myös juuri perustettuun Kirjanpitotoimistojen Liittoon, eli nykyiseen Taloushallintoliittoon. Johtajana tilitoimistossa oli pitkään Pekka Sillanpää.Kantolan liiketalosta keskustasta muutettiin nykyiseen osoitteeseen 1995.

80- ja 90 -lukujen vaihteessa, tuolloin tilitoimiston hallituksen puheenjohtajana toiminut Mäkelä otti yhteyttä Sakari Joensuuhun.

Sakari opiskeli laskentatoimen ja verotuksen opintoja yliopistoon. Mäkelä tiesi tämän ja sen, että Sakari oli jo tehnyt alan töitä oman yhtiönsä kautta muutaman vuoden sivutoimisesti. Mäkelä tarjosi Sakarille mahdollisuutta lähteä tilitoimiston vetäjäksi.

Elettiin vuoden 1990 loppua, kun Joensuu päätti tarttua haasteeseen ja yhtiössä tehtiin omistusjärjestelyt. Nyt työvuosia on kertynyt jo lähelle kolmekymmentä.

Käsityöstä digitalisaatioon

Kun Alajärven Tilitoimisto perustettiin, kirjanpitoa tehtiin käsin tilikirjoihin. 70 -luvun lopulla käyttöön tulivat kirjanpitolaitteet, joihin tiedot tallennettiin ja lähetettiin Helsinkiin.

Ensimmäiset tietokoneet tulivat 80 -luvun lopulla. – Muistan miten vuonna 1991 hankin MikroMikko II:n ja sen hinta oli 40000 markkaa. Laite oli valtavan kallis ja todella tehoton. Se saattoi tehdä yhden yrityksen laskutusta useita tunteja, kun nykyisin sama tapahtuu muutamassa sekunnissa.

Viimeiset kymmenen vuotta Alajärven Tilitoimisto on jo ollut pilvipalvelussa, jolloin kaikki ohjelmat ovat tilitoimiston ulkopuolella. Vuonna 2004 ostettiin tilitoimisto Seinäjoelta, jossa on yrityksen toinen toimipiste, ja silloin yrityksen nimi vaihtui ATT Yrityspalvelut Oy:ksi.

Nykyisin työssä on mukana 12 henkilöä ja asiakkaita on useita satoja. Alueen elinkeinoelämän mukaisesti useimmat asiakkaat ovat pieniä perheyrityksiä, mutta joukossa on myös keskisuuria yhtiöitä.

Yrityksen henkilöstö on ollut hyvin pysyvää, esimerkiksi Merja Kataja on ollut työssä jo 40 vuoden ajan ja Anne Kotanen, Anne Polvi, Päivi Latvala, Riitta Kantola ja Sirpa Pöntinen 30 vuotta!

Työn sisältö on viiden vuosikymmenen aikana voimakkaasti muuttunut ja kirjanpitäjän rooli on muuttunut yhä enemmän yritysneuvojaksi. Sähköistyminen on lisännyt muutoksen nopeutta.

Digitalisaatio yleistyy ja sähköisten ohjelmien hintojen laskettua se on saavuttanut myös pienet yritykset. Iso osa asiakkaista pysyy jatkossakin perinteisessä palvelumuodossa, jossa tositteet toimitetaan tilitoimistoon kirjanpidon tekemistä varten.

Yritysneuvojana tilitoimiston toimii monella tavoin. – Alajärvellä uutta yritystä miettivä ottaa yleensä ensin yhteyttä tilitoimistoon. Nämä ovatkin työn antoisampia asioita, saada olla mukana luomassa uutta yritystä, joka tarjoaa yrittäjälle työtä ja elannon hänen perheelleen. Myös ensimmäisen työntekijän palkkaaminen yritykseen on hienoa kokea yrittäjän kanssa, Joensuu sanoo.

Monet muutokset ja vaihtuva lainsäädäntö asettaa kirjanpitäjille tiedolliset ja taidolliset vaatimukset. – Kirjanpitäjät ovat hyvin koulutettuja asiantuntijoita. Alan KLT -tutkinnon suorittaneita kirjanpitäjiä meillä on neljä.

– Alan kehityksessä tulemme jatkossakin pysymään kärkijoukoissa, vaikka 50 vuotta mittariin tuleekin, lupaa Joensuu.

Juhlaa perjantaina 21.4.

Tilitoimiston 50 -vuotisjuhlaa juhlitaan täytekakkukahvien merkeissä perjantaina 21.4. kello 9-16 ja paikalle kutsutaan kaikkia asiakkaita, yhteistyökumppaneita ja tuttuja.

Samalla voi hörpätä myös kupin kahvia toimitusjohtaja Sakari Joensuun omien viisikymppisten kunniaksi, sillä miehellä tulee samat vuodet mittariin kuin yrityksellä. – Mukavaa olisi, jos kävisitte meitä tilitoimistolaisia tervehtimässä silloin perjantaina.

Tilitoimistoalalle Sakari Joensuu päätyi yrittäjäisänsä ohjaamana. – Menin mukaan perheyritykseen kaupan alalle 1986 ja siitä työstä kyllä pidin kovasti. Isäni oli kuitenkin innostanut minua kirjanpidon pariin muun muassa antamalla tehtäväkseni selkeän ja yksinkertaisen kiinteistöyhtiön kirjanpidon ja verotusasiat.

Tilitoimiston vetäjän saappaisiin astuessaan nuori mies otettiin hyvin vastaan. Joensuu lähti heti mukaan Alajärven Yrittäjien hallitukseen sihteeriksi ja sai sitä kautta tietoa kokeneilta yrittäjiltä yrittäjyydestä ja yhteiskunnallisista asioista. Toisesta suunnasta yhteiskunnan asiat tulivat tutuksi jaksolla kunnallispolitiikassa.

– Olen viihtynyt alalla hyvin ja koen työn vahvasti työksi seutukunnan hyväksi. Meillä on asiakkaita kautta Suomen, mutta valtaosa on kuitenkin tästä kotiseudulta.

Mikä sitten on menestyvän tilitoimistoyrityksen salaisuus? Sakari Joensuun mukaan se on yksinomaan ammattitaitoinen ja osaava henkilöstö. – Sellainen henkilökunta meiltä löytyy. Kirjanpitäjän tulee olla taloushallinnon, verotuksen ja yrityslainsäädännön asiantuntija, mutta myös hyvä ja empaattinen asiakaspalvelija. Loistavat koneet ja ohjelmat löytyy kaupasta, mutta löydäppäs taloushallinnon asiantuntija. Siinä on tulevaisuudessa haastetta.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät