Vimpelin Martoilta isoäidin siivousvinkkejä

Mainos[adrotate banner="3"]

Marttojen kotitalousneuvonta helpottaa arjen sujumista ja antaa käytännön kotitaloustaitoja. Yksi neuvonnan muoto on paikallisten marttayhdistysten järjestämät kurssit, jotka ovat avoimia kaikille.

Vimpelin Martat järjesti viime tiistaina Nuorisotalolla Isoäidin siivousvinkit -kurssin. Vinkkejä tuli antamaan kotitalousneuvoja Eija Tuukkanen, joka on kotitalouden ja kotipuutarhaneuvonnan asiantuntija Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Martoista.

MAINOS

Kurssilla kuultiin siitä miten ruoka-aineet kytkeytyvät siivoukseen ja pyykinpesuun. Lisäksi kurssilaiset pääsivät puhdistamaan omia mukanaan tuomiaan esineitä. Hopeaesineiden puhdistus tuottikin mukavasti tulosta, kun tummunut lautanen ja kynttilänjalka saivat kirkkaan, uudenveroisen pinnan.

Tuukkasen mukaan nykyään ihmiset helposti hylkäävät hopeaesineen ja luovuttavat sen esimerkiksi kirpputorille. Hän kertookin tehneensä paljon löytöjä tämä vuoksi. Nuori sukupolvi ei ryhdy puhdistamaan esinettä, vaan se laitetaan eteenpäin. Hopea on kuitenkin helppo puhdistaa ja saada tavarasta näin taas kiiltävä ja käyttökelpoinen.

Tänä päivänä useat ihmiset haluavat vähentää kemikaalien käyttöä ja kiinnostus vanhoihin siivousmenetelmiin on herännyt. Vanhat konstit eivät aina ole parempia kuin pussillinen uusia, mutta uusia ja vanhoja keinoja yhdessä käyttämällä ne tukevat toinen toisiaan.

Todennäköisesti jokainen löytää omasta keittiöstään hyviä siivousaineita. Siivota voi niin etikalla, ruokasoodalla, sitruunalla, sokeripalalla kuin suolallakin. Niitä on hyvä koittaa ennen kuin siirtyy järeämpiin aineisiin. Teknokemian tuotteilla on kuitenkin myös paikkansa siivouksessa.

Etikka ja sooda yhdessä tehoavat viemärin tukoksen avaamiseen yhdessä lämpimän veden kanssa. Etikka yksin tehoaa esimerkiksi kalkkiin. Laittamalla yhden desilitran etikkaa litraan vettä voi seoksella pyyhkiä jääkaapin ja saada sieltä pahan hajun pois.

Jääkaapin hajunpoistoon toimii myös puoliksi halkaistu raaka peruna sekä sooda lasissa. Happamilla aineilla, kuten etikalla, voi pestä myös wc-pöntön. Banaanikärpäset saa pois juomalasiin tehdyllä etikan, veden ja astianpesuaineen seoksella.

Soodakin toimii wc-pöntön puhdistamisessa. Sillä on myös hankaava ominaisuus, joten sen avulla putsaa helposti vaikka pesualtaan ripottelemalla kosteaan altaaseen soodaa ja harjaamalla tiskiharjalla. Sooda on oivallinen kuivapesuaine. Sitä voi ripotella pahanhajuiselle matolle, ja puolen tunnin päästä imuroida pois, jolloin hajukin lähtee.

Niin kemikaaleilla kuin ruoka-aineillakin siivotessa pitää muistaa käsien suojaaminen. Auton lasinpesunestettä Tuukkanen ei ollenkaan sallisi käytettävän siivoukseen, niin kovasta myrkystä on kyse. Pesuun käytettävä aine tulisi levittää esimerkiksi harjaan tai rättiin, eikä sitä tulisi laittaa suoraan siivouskohteeseen.

– Isoäidin siivousviisaus perustui siihen, että oli vain pari ainetta ja aikaa siivota. Kun ei ollut muuta tekemistä, oli aikaa siivota, Tuukkanen kertoi.

Nyt kun ihmisillä on paljon harrastuksia ja muita menoja, ei siivoamiselle niin jää aikaa. Harvemmat siivouskerrat saattavat tarkoittaa kovempien aineiden käyttämistä, että saadaan puhdasta jälkeä aikaan.

Vimpelin Martoilla on seuraavaksi kevään aikana tulossa kahvikuppikukka-asetelma pop up 27.4. sekä suunnitteilla kauneusilta ja pop up -kahviloita toukokuulle.

Jaana Koivukoski

MAINOS
Edellinen artikkeliSoinin kirjastosta voi lainata myös liikuntavälineitä
Seuraava artikkeliPerheen pienimmille vesipeuhula Alajärvellä! Ilmoittautumisaikaa jatkettu.