-0.1 C
Alajärvi
lauantai 02.3.2024
MAINOS

Isät ja pojat -kuoro konsertoi kansallisen Veteraanipäivän kunniaksi

Kuoro Isät ja pojat on Soinissa kokoontuva, enimmillään 15 laulajaa käsittävä 4-ääninen miesjoukko.

Harjoitukset ovat tähdänneet Kansallisen Veteraanipäivän konserttiin Soinin kirkossa.

MAINOS

Torstai 27.4. on virallinen veteraanipäivä. Konsertti on edeltävänä sunnuntaina 23.4. kello 15 Soinin kirkossa. Veteraanit ovat kunniavieraita ja toivomme, että heille järjestettäisiin kyyditys eri puolilta lehden levikkialueelta.

27.4. torstaina on sitten pienimuotoinen muistohetki kirkon mäellä Soinin osaston tapahtumana.

Mikä tämä kuoro on?

Suomi 100 ohjelman ideointiin Soinissa kokoontui Suvi Hokkasen kutsumana eri yhdistysten ja järjestöjen edustajia. Yhtenä ideana oli tämä tosiasia, että Soini menetti poikkeuksellisen paljon isiä ja poikia sodissamme.

Kirkonmäelle on täällä totuttu katomaan, kokoontumaan ja saattelemaan! Siitä muotoutui yhdeksi tapahtumaksi idea miesäänistä – isistä ja pojista – jotka rauhan vuosina voivat kunnioittaa kulttuuritapahtumalla itsenäistä Suomea, unohtamatta sen suurta uhrausta.

Tapahtumalle haettiin Suomi 100 tunnusta. Se myönnettiin. Samaten apurahaa matka-äänitys- kuoronjohtaja- multimedialaitteiston vuokraus ym. kuluihin haettiin ja saatiin.

Kuoronjohtaja kanttori Keijo Vättö kulkee Jalasjärveltä ja soinilaissyntyinen Tuure Viitala (koulutukseltaan kanttori) ja hänen kolme erilaisessa opintovaiheessa olevaa poikaa ajavat jopa Salosta asti, tosin samalla mummolaan viikonlopuksi.

Kuoroon liittyi myös kesämökkisoinilainen, Keravan mieskuorossa laulava Pasi Kinnunen ja Jyväskylästä kiireiden keskeltä musiikinopettaja Jukka Kriikkula. Muutoin kuoron vahvuutena ovat paikkakunnalla asuvat.

Tungosta kuoroon ei missään vaiheessa ollut mutta tällä kokoonpanolla 3-4 miestä äänessään mahdollistui ohjelmisto.

Lisäksi kuoron sisällä on kauemmin laulanut kvartetti. Heidän ohjelmistonsa on lisänä konsertissa, että ohjelma on noin tunnin mittainen. Mieskuoron lauluissa kuullaan kaksi kantaesitystä.

Ohjelman toinen vaihe

Tapahtuma on 2-vaiheinen. Nyt järjestettävä konsertti harjoitelluista lauluista ja joulukuun alussa sankarihaudoille heijastettava multimediateos, jossa kuoro kuuluu äänitteenä stereoista. Äänitys tehdään toukokuussa ja jos tilaisuus järjestyy tuolloin toiseen konserttiin, se ajankohdaltaan kunnioittaisi 4.6. vietettävää Puolustusvoimain lippujuhlaa.

Konserttiin myytävillä ohjelmilla keräämme varoja multimedialaitteiston vuokraan ja ammattiapuun ohjelman kokoamisessa. Apuraha ei kata kaikkea.

Multimedia kootaan kaatuneiden soinilaisten sotilaskuvista ja kuoroharjoitusten taltioinneista. Jos on lunta maassa, ohjelma heijastetaan lumeen hautakivien ylle. Kuvat ovat mustavalkoisen rasterisia. Tärkeintä ei ole tunnistettavuus, vaan ajatus sodasta, rauhasta ja vapaudesta.

Multimedian luo Leena Valkeus. Sitä näytetään pimeän tullen itsenäisyyspäivän 6.12. edeltävinä iltoina. Sinne on tarkoitus tuoda kaikki soinilaiset.

Suomi 100 teemana on Suomi ennen, Suomi tänään ja Suomi tulevaisuudessa. Tämän kaiken yläpuolella on teema Yhdessä. Tämä teema toteutuu siinä, että jokainen soinilainen huolehdittaisiin kirkonmäelle noitten iltahetkien näytöksiin. Koululaiset koulupäivän aikana.

Ohjelma on esitettävässä muodossa äänitteenä ja kuvina. Sitä voi näyttää muuallakin. Ulkona tapahtuvaan esitykseen on aina myös pieni varaus toteutumisesta. Silloin on turvauduttava sisätilaan.

Työryhmän toivomus on, että Yhdessä -teema toteutuisi soinilaisia yhdistävänä. Jospa pienenä kuntana jaksaisimme uskoa yhdessä tekemisen merkitykseen, yrittämiseen ja asioiden jakamiseen: ”Se mitä ei voida yhdessä jakaa, jää jonkun kannettavaksi.”

Leena Valkeus

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät