-0.1 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Ainutlaatuinen monologi Kauhavalla ja Lappajärvellä

Järvilakeuden kansalaisopisto tuo näyttämölle kahtena ilmaisesityksenä kuopiolaisen teatteri Kantin monologin ”Tärähtänyt”. Esitys on Kauhavalla Y-kinossa huomenna lauantaina 22.4. iltakuudelta ja Lappajärven lukion auditoriossa sunnuntaina 23.4. kello 13.

Päähenkilö Veikko Virta lähetetään täydennysmieheksi Karjalan kannakselle alkukesällä 1944. Tuolloin Neuvostoliitto hyökkäsi massiivisella ylivoimalla maalta, mereltä ja ilmasta suomalaisten asemiin.

MAINOS

Taistelumoraalin säilyttäminen oli niissä oloissa lähes mahdotonta. Monet tykistökeskityksiin joutuneet taistelijat saivat poikkeuksellisen voimakkaita psyykkisiä reaktioita, jotka lamauttivat heidän toimintakykynsä.

Lihaskontrollinsa menettäneitä sotilaita alettiin kutsua ”tärähtäneiksi.” Ilmiön laajuus paljastuu, kun tiedetään, että heitä oli lähes yhtä suuri määrä kuin Mannerheimin ristin saaneita. Olivatko he pelkureita?

Suomen armeija ei ollut varautunut hoitamaan sotatraumoja. Siksi hoitokeinot olivat kirjavia, ristiriitaisia ja usein myös syyllistäviä. Henkisestä vammautumisesta tuli stigma siihen kertomukseen, joka oli luotu kansallismielisyyden kohottamiseksi jo Topeliuksen ja Runebergin toimesta.

Veikko Virran tarina on yksityinen ja samalla yleinen kertomus vaietuista sotavammoista, sankarimyytin kääntöpuolesta. Monologin on käsikirjoittanut ja ohjannut Matti Kivinen ja sen esittää Jari Holopainen.

Esitykset ovat osa Leader Aisaparin rahoittamaa Suomi 100 -juhlavuoden teemahanketta. Mielipiteitä ja tunteita herättäviä esityksiä kannattaa tulla katsomaan kauempaakin. Monologin jälkeen on tilaisuus keskustella aiheesta. Esityksestä on videoklippi teatteri Kantin kotisivulla www.teatterikantti.fi.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät