0.9 C
Alajärvi
sunnuntai 25.2.2024
MAINOS

Autoliiton Fillarimestaruus -kisan voitto Soiniin, kakkostila Alajärvelle

Lasten ja nuorten liikenneturvallisuutta edistävän Fillarimestari-kilpailun Suomen mestaruus ratkaistiin jo 15. kertaa. Polkupyörän hallintaa sekä liikennesääntötuntemusta testaavan kisan voitti Soinin koulu.

Fillarimestari-kilpailu eli FIA European Traffic Education Contest on kansainvälisen autoliitto FIA:n koordinoima, 10-12 -vuotiaille lapsille suunnattu liikenneturvallisuuskilpailu, jonka Suomessa järjestää Autoliitto.

MAINOS

Kisaan osallistuu vuosittain yli kaksi miljoonaa eurooppalaista lasta kahdesta pojasta ja kahdesta tytöstä muodostetuissa joukkueissa. Suomessa nämä joukkueet ovat koulujen muodostamia.

Suomen mestaruus ratkaistiin tänään tiistaina Kylpylähotelli Peurungassa, Laukaassa. Kisaan oli edennyt yhteensä 19 koulun joukkueet eri puolelta Suomea viime syksynä järjestetyistä aluekarsinnoista.

Kolmesta ajokokeesta ja kolmesta teoriakokeesta koostuvan kisan voittajaksi nousi Soinin koulu ensimmäistä kertaa vuodesta 2003 järjestetyn kisan historiassa. Toiseksi tuli Myllykankaan koulu Alajärveltä ja kolmanneksi sijoittui Jokelan koulu Paimiosta.

– Liikennesääntöjen tuntemus on kansalaistaito ja liikennekasvatus tulisi aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, sillä ihan jokainen on mukana liikenteessä. On hienoa, että monissa kouluissa liikennekasvatukseen panostetaan jo nyt voimakkaasti, Autoliiton järjestöpäällikkö Taina Kytäjä-Roimu toteaa.

– Meillä on vain 250 oppilaan yhtenäiskoulu. Teimme syksyllä aluekilpailuihin kolmos-, nelos- ja viidesluokkalaisista joukkueet, joista viitosluokkalaisten joukkue pääsi finaaliin.

– Saimme keväällä kunnalta käyttöön tyhjän teollisuushallin ja sinne esteitä, jotta pystyimme harjoittelemaan ajotaitoja. Teoriaa harjoittelimme muun muassa netissä, koulunkäynninohjaaja Sisko Korpela kertoi kisan jälkeen.

Kilpailun ohessa lapset pääsivät tutustumaan kansainvälisen autoliitto FIA:n pyöräilysimulaattoriin, jossa tutustutaan liikennesääntöihin animoidussa maailmassa virtuaalilasit päässä. Simulaattorirasti sai lapsilta innostuneen vastaanoton.

Voittajakoulun joukkueessa kisasivat Tahiti Korkeakangas, Jasper Nappari, Frida Österlund ja Tuukka Tiukkanen. Jokainen voittajajoukkueen kilpailija sai palkinnoksi muun muassa uuden Helkaman polkupyörän. Koko kisan paras tyttö oli Tahiti Korkeakangas ja poika Jasper Nappari.

– Pyöräilen kesällä ja talvella ja siitä tulee varmaan tasapainoa. Teoriakokeet olivat vaikeampia kuin ajorastit. En kyllä osannut voittoa silti odottaa, vaikka koko päivä puhuttiin, että pyörien kanssa lähdetään kotiin, iloinen Nappari myhäili kisan jälkeen.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät